Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
@ko_alka@mr_oma@la_nika@nat_not@_HolaOla_ Witam, przedmiot ktory chce kupic jest przewidziany do wysylki do Niemiec (uwzgledniona opcja wysylki do Niemiec na aukcji). Niestety kiedy chce przedmiot zakupic i podaje do wysylki adres w Niemczech, pokazuje sie informacja, ze sprzedajacy nie wysyla do wybranego przez mnie kraju. Sprzedajacy tego nie potwierdza pisze ze bez problemu wysyła paczki do Niemiec. W czym problem ?
Były problemy techniczne z tym ale czy Allegro to usunęło?
Próbowałam u dwóch sprzedawców i w obu przypadkach jest to samo.
Miesiąc temu zamawiałam dosyć spora przesyłkę i nie było żadnego problemu. Czy to zależy od sprzedawcy czy od allegro ?
@07121994 jest to związane z ROD (Rozszerzoną Odpowiedzialnością Producenta). Rozszerzona Odpowiedzialność Producenta (w skrócie ROP lub EPR – Extended Producer Responsibility) to wymóg, który wynika z dyrektywy o opakowaniach i odpadach opakowaniowych. Cele dyrektywy są takie same w całej Unii Europejskiej – poprawa redukcji odpadów i zwiększenie częstotliwości recyklingu. Jednak przepisy EPR i wynikające z nich obowiązki, różnią się od siebie w poszczególnych krajach. W Niemczech i Francji przepisy EPR odnoszą się również do sklepów internetowych oraz sprzedawców, którzy działają na platformach sprzedażowych, takich jak Allegro.
Jako platforma sprzedażowa jesteśmy zobowiązani do sprawdzania, czy sprzedający, który chce wysyłać produkty do Niemiec i Francji, uzyskał właściwe dla danego kraju numery EPR (na przykład w niemieckim rejestrze LUCID – dla opakowań produktów, w tym opakowań wysyłkowych).
Aby zdobyć ten numer, w przypadku wysyłki do Niemiec, konieczna jest rejestracja tutaj. Po nadaniu numeru EPR sprzedający będzie mógł go dodać w zakładce Dane konta.
Możesz przesłać sprzedającemu ten artykuł. Dopiero po uzupełnieniu tego numeru wysyłka do Niemiec będzie możliwa.