anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Sprzedawca ktory chce obciazyc dodatkowa faktura i straszy windykacja

ADI_DA2
#8 Zapaleniec#

sprzedawca zwlekal z reklamacja   towar kupiony w grudniu ,pisal ze zapomnial wyslac zamienna czesc wyslal po ponad 30dniach ,dokladnie hamulec reczny ,po czasie piszę ze musze zapłacić za uszkodzona cześć 90zl dodatkowo , ponieważ nie odeslalem uszkodzonej części,  mamy maj,  minęły 4 miesiące, jak to rozumieć?

oznacz moderatorów
7 ODPOWIEDZI 7

WREDZIA-W1
#21 Demiurg#

@ADI_DA2 Tak to napisałeś, że nie wiadomo o co chodzi. Jak nie odesłałeś w ramach reklamacji i nie uzgodniłeś tego wcześniej ze sprzedawcą, to teraz płać.

Ula

Ula
oznacz moderatorów

ADI_DA2
#8 Zapaleniec#

racja,  kupiłem produkt który składa się z dwóch części (drazek zmiany biegów i mechanizm do zmiany biegów) hydrolapa-to co kupiłem cena 249zl , produkt przyjechał na prezent gwiazdkowy . Okazało się że raczka (czyli jedna z części produktu )jest uszkodzona , ja planowałem,  sprzedawca odpisywał że wyśle cześć zamienna , ale zapomniał lub z innych powodów nie wysyłał,  po kolejnych mailach, łącznie ponad 30dni pisania sprzedawca wysłał raczke , kolejny raz przyjechała uszkodzona ale nie zgłosiłem ponieważ produkt okazał się niepotrzebny i leżał w szafie 😛 ale wczoraj sprzedawca napisał o konieczności zapłacenia 90zl za tą cześć w terminie 7dni po przekroczeniu wysyła do windykacji , co mam z tym zrobić? dzięki za odpowiedź poprzednią 

oznacz moderatorów

ADI_DA2
#8 Zapaleniec#

90zl za tą cześć reklamowana która wysłał,  powinienem wysłać uszkodzona którą reklamowałem , nie przyjąć tv czy co można zrobić? nigdy nie miałem problemu z żadnym zakupem dlatego się nie orientuje 

oznacz moderatorów

ADI_DA2
#8 Zapaleniec#

Screenshot_20200501-072443_Allegro.jpg

oznacz moderatorów

xyz96
#21 Demiurg#

Odpisz sprzedającemu, że odeślesz mu ten pierwszy drążek, ale przy uznanej reklamacji on płaci za odesłanie, niech Ci przyśle pieniądze na wysyłkę. Żadnej faktury nie masz obowiązku płacić, on Cię zastrasza, nie obawiaj się żadnych windykacji. Przepisy są po Twojej stronie.

oznacz moderatorów

Vryko
#18 Luminarz#

Reklamowanie polega na odesłaniu towaru niezgodnego z opisem, celem np. wymiany. Skoro nie odesłałeś, a sprzedający przesłał go ponownie - owszem, wypadało by za to zapłacić.

Ale - jeśli towar jest uszkodzony - czemu go po prostu nie odeślesz w ramach np. rękojmi? 

I rada taka - poczytaj o reklamacjach, przyda się na przyszłość. Możesz tutaj: https://prawakonsumenta.uokik.gov.pl/reklamacje/

ADI_DA2
#8 Zapaleniec#

Super ,dziękuję bardzo za odpowiedź,  ps. naszykowalem do wysłania i mam oczywiście do tej pory , ale po tylu mailach i czekaniu łącznie 2 miesięcy nie zamierzalem być uprzejmy dla tego człowieka,  ponieważ od początku był bardzo dziwny , np . pretensje że składam reklamacje i później problemy z nią,  towar okazał się badziewiem z chin które kosztuje 35zl ale to akurat nie problem , tylko jego straszenie kolejne ponieważ od początku było 

oznacz moderatorów