anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Sprzedawca nie chce odebrać przesyłki z reklamowanym towarem

diplodokk
#8 Zapaleniec#

Reklamuję zakupiony katalizator samochodowy, z tytułu rękojmi/niezgodności towaru z umową. Pierwotnie sprzedawca odmówił przyjęcia reklamacji, jednak po interwencji Allegro kazał odesłać reklamowany towar.

Zgodnie z informacją od sprzedawcy, wysłałem reklamowany towar na wskazany adres. 
Kurier pocztex dwukrotnie, w dniu 21 i 22 stycznia, podejmował próbę doręczenia paczki, bezskutecznie. 
Pozostawiono awizo i paczka czeka do odbioru w urzędzie pocztowym. 
Sprzedawca twierdzi, że nie było żadnego kuriera, ani awiza i on czeka na paczkę ode mnie. 
Jakie środki mogę teraz podjąć? 
Co w sytuacji, gdy jej nie odbierze i przesyłka wróci do mnie? Co z moim roszczeniem? Czy brak odbioru/odmowa odbioru reklamacji oznacza, że moje roszczenie jest automatycznie uznane? 
oznacz moderatorów
56 ODPOWIEDZI 56

LEW433
#21 Demiurg#

Ok. więc masz to ze kazała odesłać, teraz co Allegro zamknęło dyskusję?

oznacz moderatorów

diplodokk
#8 Zapaleniec#

@LEW433 Dyskusji nie da się już otworzyć. Cała korespondencja z Allegro i sprzedawcą odbywa się mailowo. 
Towar zakupiony 3.01.2023.
Wada wystapiła ok 15.12.2024.
Samochód oddany do serwisu 20.12.2024 /mam potwierdzenie przyjecia/

Odebrany 10.01.2025 z diagnozą wady katalizatora /przerdzewiał/. W tym samym dniu napisałem do sprzedawcy maila, ze chcę skorzystać z rekojmi i reklamować, a z powodu wady istotnej odstapiłem od umowy i wniosłem o zwrot pieniędzy . Odmówił, ale po moim kontakcie z Allegro, które potwierdziło, że w związku z tym, ze wada wystapiła w okresie obawiązywania rekojmi, sprzedawca napisał, zebym odesłał do reklamacji.
Co też uczyniłem.
Teraz nie odbiera paczki. Co jak przesyłka wróci? Musze ją odbierać? I co w takiej sytuacji z moim roszczeniem? Czy jeśli nie odbierze jest automatycznie uznane?

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Ale to nie tak do końca ze się nie da uzyskać pomocy od Allegro, napisz tu i opisz sprawę, a dopiero zobaczymy: https://allegro.pl/pomoc/kontakt

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@diplodokk teraz to możesz złożyć sprawę do sądu i przegrać. 10.01.2025 wykryto wadę katalizatora 7dni po uplywie czasu obowiązywania ochrony reklamacyjnej. Nawet rzecznik tego nie ruszy palcem bo liczy się czas zgłoszenia wady a nie oddania auta do serwisu bo coś mu nie domagało. Pretensje do mechanika że tak długo diagnozował problem.

oznacz moderatorów

maliszewko2014
#11 Animator#

Okres rękojmi

• Rękojmia trwa 2 lata dla rzeczy nowych (chyba że ustalono inaczej, np. dla rzeczy używanych).
  • W ciągu tego okresu kupujący może zgłaszać wady, o ile istniały w momencie wydania rzeczy lub wynikają z jej wadliwości (np. materiałów, wykonania).

2. Domniemanie wady w pierwszym roku

• Zgodnie z art. 556² Kodeksu cywilnego, jeśli wada ujawni się w ciągu pierwszego roku od zakupu, prawo zakłada, że była obecna w chwili wydania towaru. W takim przypadku sprzedawca musi udowodnić, że to kupujący jest odpowiedzialny za uszkodzenie (np. wskazać na niewłaściwe użytkowanie).

3. Po upływie pierwszego roku

• Po pierwszym roku (czyli od 366. dnia) to kupujący musi udowodnić, że:
    1. Wada istniała w momencie wydania rzeczy,
    2. Lub jej przyczyna była już obecna w chwili zakupu.

Oznacza to, że to na kupującym ciąży obowiązek przedstawienia dowodów, takich jak:

• Opinia rzeczoznawcy,
  • Raport serwisowy,
  • Dokumenty potwierdzające wcześniejsze ujawnienie problemów.

4. Dla rzeczy używanych

• Jeśli towar był używany, okres rękojmi może być skrócony do 1 roku, o ile zostało to wyraźnie wskazane w umowie lub ofercie.
  • Po tym czasie sprzedawca nie ponosi odpowiedzialności, chyba że ukrył wadę.

Podsumowanie

• Pierwszy rok: Kupujący ma łatwiejszą sytuację, bo sprzedawca musi udowodnić, że to nie jego wina.
  • Drugi rok: Kupujący musi sam udowodnić, że wada wynikała z przyczyn istniejących w chwili zakupu.

Kupujący powinien udokumentować moment ujawnienia wady (np. diagnoza serwisu, zdjęcia wadliwego elementu, historia użytkowania). Samo stwierdzenie przez kupującego, że ustaka wystąpiła 15 12 2024 nie jest wiążące.

Podsumowując:
Odbierz katalizator, jeśli paczka wróci. Następnie sprzedaj go do skupu metali lub firm zajmujących się regeneracją katalizatorów – na pewno dostaniesz za niego dobrą cenę. Potem kup nowy, jeśli problem z katalizatorem jest pilny.

Co do całej sytuacji, wygląda to trochę na próbę "kombinowania", gdzie ktoś chce maksymalnie wykorzystać rękojmię i wyciągnąć pieniądze, nawet po czasie, kiedy obowiązujące przepisy już to ograniczają. Jeśli sprzedawca działa zgodnie z prawem i udowodni, że wada powstała później lub wynikała z naturalnego zużycia, to trudno będzie wymusić pełen zwrot pieniędzy.

oznacz moderatorów

diplodokk
#8 Zapaleniec#

@maliszewko2014cytujesz stare przepisy.

1. Rękojmia obowiązuje 2 lata, a kupujący ma rok na zgłoszenie wady. Wada wystąpiła w okresie obowiązywania rękojmi (a w zasadzie "niezgodności towaru z umową" bo termin rękojmia dotyczy teraz przedsiębiorców) na co mam potwierdzenie przyjęcia do serwisu. Wadę zgłosiłem sprzedawcy w obowiązującym terminie.

2. Obecnie domniemanie trwa cały okres dwóch lat, więc nie muszę tego udowadniać.

3. Sprzedawca po interwencji Allegro poprosił o przysłanie towaru, idąc mu na rękę wysłałem we własnym zakresie. Teraz twierdzi że kuriera nie było i nie ma awiza, mimo dwukrotnych prób doręczenia. Nie chce też odebrać paczki z poczty.

3. Więc wygląda mi to na usiłowanie wymigania się od odpowiedzialności, a nie na próbę wyłudzenia czegokolwiek przeze mnie.

oznacz moderatorów

maliszewko2014
#11 Animator#

Zgodnie z przepisami prawa rękojmia trwa rzeczywiście 2 lata dla rzeczy nowych. Jednakże, po upływie pierwszego roku od zakupu, to Pan – jako kupujący – musi udowodnić, że:

1. Wada wystąpiła przed upływem okresu rękojmi, czyli przed [data końca rękojmi, np. 3 stycznia 2025 r.], lub
  2. Przyczyna wady (np. wada materiału lub wykonania) istniała w momencie zakupu.

Bez takich dowodów, roszczenie może zostać odrzucone. Proszę zatem o przedstawienie dokumentów potwierdzających diagnozę oraz moment ujawnienia wady (np. raport serwisowy, zdjęcia itp.).

Dodatkowo, rękojmia nie obejmuje uszkodzeń wynikających z naturalnego zużycia produktu lub niewłaściwego użytkowania. W przypadku katalizatora, jego trwałość i działanie w dużej mierze zależą od odpowiedniej konserwacji i użytkowania pojazdu, np.:

• Regularnych przeglądów,
  • Stosowania paliwa odpowiedniej jakości,
  • Utrzymania układu wydechowego w dobrym stanie.

Jeżeli okaże się, że wada wynikała z zaniedbania konserwacji lub naturalnego zużycia, odpowiedzialność sprzedawcy może zostać wyłączona.

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

Art.  568.  [Wygaśnięcie uprawnień z rękojmi za wady fizyczne. Przedawnienie roszczenia o usunięcie wady lub wymianę rzeczy]

§  1.  Sprzedawca odpowiada z tytułu rękojmi, jeżeli wada fizyczna zostanie stwierdzona przed upływem dwóch lat, a gdy chodzi o wady nieruchomości - przed upływem pięciu lat od dnia wydania rzeczy kupującemu.

§  2.  Roszczenie o usunięcie wady lub wymianę rzeczy sprzedanej na wolną od wad przedawnia się z upływem roku, licząc od dnia stwierdzenia wady. Jeżeli kupującym jest konsument, bieg terminu przedawnienia nie może zakończyć się przed upływem terminów określonych w § 1 zdanie pierwsze

Stwierdzenie wady w tym przypadku nastąpiło po czasie bo z chwilą odbioru samochodu z warsztatu i nabiciu paragonu / faktury za usługę ergo jakby mechanik nie diagnozował fury 3 tyg to stwierdziłby wadę katalizatora wcześniej ewentualnie jakby właściciel auta się interesował przebiegiem napraw to by się telefonicznie dowiedział że ma zjechany katalizator i złożył roszczenie wcześniej, może w terminie. 

Art.  5562.  [Domniemanie istnienia wady w chwili przejścia niebezpieczeństwa na kupującego przy sprzedaży konsumenckiej]

Jeżeli kupującym jest konsument, a wada została stwierdzona przed upływem roku od dnia wydania rzeczy sprzedanej, domniemywa się, że wada lub jej przyczyna istniała w chwili przejścia niebezpieczeństwa na kupującego.

A tu mamy zgłoszenie prawie po 2 latach więc domniemania istnienia wady w chwili wydania nie ma.

Kolejna rzecz jeśli ustawa konsumencka stanowi inaczej to stosuje się zapisy ustawy konsumenckiej 

Art.  43c.  [Czasowe granice odpowiedzialności przedsiębiorcy za brak zgodności towaru z umową]
1.  Przedsiębiorca ponosi odpowiedzialność za brak zgodności towaru z umową istniejący w chwili jego dostarczenia i ujawniony w ciągu dwóch lat od tej chwili, chyba że termin przydatności towaru do użycia, określony przez przedsiębiorcę, jego poprzedników prawnych lub osoby działające w ich imieniu, jest dłuższy. Domniemywa się, że brak zgodności towaru z umową, który ujawnił się przed upływem dwóch lat od chwili dostarczenia towaru, istniał w chwili jego dostarczenia, o ile nie zostanie udowodnione inaczej lub domniemania tego nie można pogodzić ze specyfiką towaru lub charakterem braku zgodności towaru z umową.

Czyli czas na zgłoszenie minął trzeba bylo się autem interesować dowiedziałbyś się wcześniej to byś zdążył.

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

Może wytłumacz jakiej informacji potrzebujesz. Zdecydowałeś ze minęły wszystkie terminy, jak mamy cię przekonać skoro nie chcesz nawet ujawnić kiedy kupiłeś.

oznacz moderatorów

diplodokk
#8 Zapaleniec#

wszystko już opisałem.

oznacz moderatorów

Client:44052296
#21 Demiurg#

Lew wrócił z pracy i teraz musi ogarnąć wszystkie wątki i niema czasu na czytanie wszystkiego od początku. Więc grzecznie odpowiadaj na jego pytania.

oznacz moderatorów

diplodokk
#8 Zapaleniec#

@Client:44052296 napisałem wszystko, wiec sugeruję, żeby Pan zachował podobne uwagi dla siebie...😉

oznacz moderatorów

Client:44052296
#21 Demiurg#

Wg. mnie po przeczytaniu informacji czas na złożenie reklamacji miną.

oznacz moderatorów

diplodokk
#8 Zapaleniec#

@Client:44052296 Rekojmia, czy też niezgodność towaru z umowa trwa dwa lata, natomiast czas od wykrycia wady na złozenie reklamacji jest o wiele dłuższy.

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

Jeśli wiesz że tak jest to o co pytasz?  Działaj.  Ja wiem co innego, termin minął.

oznacz moderatorów

diplodokk
#8 Zapaleniec#

@br. zadałem pytania na które nie do końca znam odpowiedź, cytuję:

"Jakie środki mogę teraz podjąć? 

Co w sytuacji, gdy jej nie odbierze i przesyłka wróci do mnie? Co z moim roszczeniem? Czy brak odbioru/odmowa odbioru reklamacji oznacza, że moje roszczenie jest automatycznie uznane? "

Jak widać powyżej, nie uzyskałem na nie odpowiedzi, a raczej odpowiedzi, które były udzielane opierały sie na ogólnikowej znajomości tematu, lub starych przepisach...
oznacz moderatorów

ZakupyMaawSport
#10 Popularyzator#

Termin na reklamacja/rękojmie minal, liczy sie data zgloszenia wady a ta zostala wykryta 10 stycznia.  Jezeli masz dowody ze ze  jakas wada byla wczesniej i umiesz to udowodnic to pozostaje droga sądowa, a reszta zalezy od sędziego i dowodow.

Narazie z tego co wyczytalem to dales auto do mechanika   20 grudnia, a 10 zostala wykryta wada i wtedy tez zostala zgloszona sprawa sprzedawcy, czyli data wykrycia wady i zgloszenie rekojmi nastapilo  po terminie 2 lat. Danie samochodu do mechanika nie jest zadnym dowodem w tej sprawie.

Skoro zglosiles to 10.01.2025 i juz było po okresie rękojmi to sprzedajacy nie ma obowiazku nic odbierac i przyjmowac.Ale gdybys zglosil to 03.01 to juz by musial.

oznacz moderatorów

diplodokk
#8 Zapaleniec#

Nie. Termin na zgłoszenie wady to rok od jej wykrycia. Wada powstała w grudniu, więc jak najbardziej mam prawo ją zgłosić, a sprzedawca ma obowiązek takie zgłoszenie przyjąć.

oznacz moderatorów

MiMary
Moderatorka
Moderatorka

Cześć, @diplodokk. Sprzedający powinien odebrać ten towar, zapoznać się z wadą i wydać decyzję w ciągu 14 dni od złożenia reklamacji, czyli od 10.01.25 do 24.01.25. 
Proszę, abyś kontynuował korespondencję mailową 48712727 w tej sprawie - tam otrzymasz dalsze instrukcje od naszych doradców. 

Marysia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@MiMary nie wprowadzaj w błąd minął czas 2 letniej ochrony reklamacyjnej wadę zglosił 10.01.2025 zakupił 3.01.2023 czyli 7 dni po upłynięciu 2 letniego okresu ochrony. Fakturę od mechanika ma z dnia odebrania samochodu gdy zapłacił za naprawę. Roszczenie jest niezasadne i ma zerową moc prawną. Sprzedawca nie musi nic odbierać ani nawet odnosić się do reklamacji.

oznacz moderatorów