anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Sprzedawca nie odebral zwrotu

Client:118724724
#9 Pomysłodawca#

Wybrałam zły paczkomat do odbioru  ,zgłosilam przed odebraniem zwrot bo wybrany to apkomat , a ja ze względu na wiek nie znam się na tym . Widzę ,że przesyłka dotarła do paczkomatu nadawcy , ale on jej nie odebrał  ,jej numer 671556979425435115378304 . Nie wiem co z tym będzie dalej , zwrotu środków nie mam choć jeszcze nie pora .

oznacz moderatorów
42 ODPOWIEDZI 42

komis-bell
#21 Demiurg#

Zakup od firmy czy od osoby prywatnej?

oznacz moderatorów

#9 Pomysłodawca#

pisze ,że firma

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Nadałeś samodzielnie czy przez Allegro?

oznacz moderatorów

#9 Pomysłodawca#

to nie tak , ja nie odebrałam przesyłki , ale wcześniej zgłosilam zwrot i widać ,że wrócila do paczkomatu nadawcy , a tej jej nie odebrał 

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

@Client:118724724 Nieodebrane przesyłki są odsyłane na adres nadawcy - z tego co się orientują to nie trafiają one do paczkomatu w którym były nadane pierwotnie.
Najlepiej będzie po prostu skontaktować się ze sprzedającym.

oznacz moderatorów

Halfrunt
#20 Guru#

Dokonując zwotu przez Allegro, nie wybierasza paczkomatu odbiorcy, bo ta paczka trafia na adres sprzedającego. 

Coś pomieszałeś z tymi zwrotami. 

oznacz moderatorów

#9 Pomysłodawca#

tak to wygląda 

Przesyłka nr: 671556979425435115378304

29 Sty 2024, 17:06

Client118724724_0-1706710860131.jpeg

Zwrot do nadawcy.

Przesyłka wyruszyła w drogę powrotną do Nadawcy.

29 Sty 2024, 16:59

Przyjęta w oddziale InPost.

29 Sty 2024, 13:19

Powrót do oddziału.

28 Sty 2024, 12:03

Upłynął termin odbioru.

26 Sty 2024, 11:59

Umieszczona w automacie Paczkomat (odbiorczym).

26 Sty 2024, 10:31

Przekazano do doręczenia.

25 Sty 2024, 17:14

25 Sty 2024, 16:28

Powrót do oddziału.

25 Sty 2024, 15:33

Upłynął termin odbioru.

23 Sty 2024, 15:27

Umieszczona w automacie Paczkomat (odbiorczym).

23 Sty 2024, 12:26

Przekazano do doręczenia.

23 Sty 2024, 7:56

22 Sty 2024, 18:25

W trasie.

22 Sty 2024, 17:29

22 Sty 2024, 13:10

Odebrana od Nadawcy.

21 Sty 2024, 12:27

Paczka nadana w automacie Paczkomat.

21 Sty 2024, 9:26

Przygotowana przez Nadawcę.

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

@Client:118724724 Jeżeli zwrot (odstąpienie od umowy zakupu) nastąpił przed odebraniem to niech się martwi sprzedający, to jego problem a Ty zgłoś sprawę do Allegro, musi Ci zwrócić środki, jak możesz otworzyć dyskusję to ją otwórz > masz tam pomoc Allegro:https://allegro.pl/moje-allegro/zakupy/dyskusje/nowa

oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#20 Guru#

Nie ona. Już od paru miesięcy paczka wraca tam skąd wyszła. Jak nadał z paczkomatu to wraca do paczkomatu, jak kurierem to przywozi kurier. Problem jest taki, że nie odstąpiła od umowy. To jest idi*otyzm allegro, próbują wszelki kontakt ukrócić.  Jak takie coś się dzieje to się zawiadamia sprzedawcę telefonem, wiadomością itp. Ale cóż teraz kontakt jest passe. Potem sprzedawca wnerwiony, że kolejny klient robi sobie jaja i marnuje jego czas i pieniądze, a klient wnerwiony że sprzedawca nie zadziałał jak grzeczny allegrowy robocik. Tu ludzie robią sobie wyścig kurierów, zamawiają po 3 takie same przedmioty i odbierają tylko pierwszy. Nie wiem czy nie odebranie jest wypadkiem czy celowe ale nawet celowe tu nie dziwi, bo każdy ma limit nerwów...

Prawnie dopóki nie odstąpisz paczka należy do Ciebie...

A co do odebrania to wystarczyło zadzwonić spod paczkomatu. Inpost zdalnie potrafi otwierać...

oznacz moderatorów

#9 Pomysłodawca#

ale ja zgłosiłam zwrot jak się zorientowałam ,że nie będę mogła odebrać .

oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#20 Guru#

Taaa i teraz według allegro to wystarczy. Ale prawnie to nie to samo. A kupujesz od sprzedawcy nie allegro.  Żeby zwrócić trzeba najpierw odebrać. Trzeba było zwykłą wiadomość wysłać chociaż co i jak. Jest tu sporo postów sprzedawców wnerwiających się na odsyłanie paczek nawet bez otworzenia. Bez kontaktu zwyczajnie załapałaś się na taką opinię. I teraz on powie, że zwrotu nie było i będzie się zasłaniał tym, ze nie dotrzymałaś warunków umowy. Licho wie co z paczką. A wystarczyło zwyczajnie uprzedzić lub spytać wcześniej to byśmy podpowiedzieli jak odebrać... Teraz to chyba tylko dyskusja i pewnie jakoś tam tę kasę odzyskasz. Jak nie od niego to z projecta. Tylko to taki bezsensowny spór...

oznacz moderatorów

#9 Pomysłodawca#

paczkomat nie ma ekranu , nie wiedziałam o tym jak kupowałam , już tydzień jak zgłosilam zwrot , zaczekam jeszcze 

oznacz moderatorów

Halfrunt
#20 Guru#

No tak, ale trzeba było jeszcze napisać maila lub sms-a do sprzedawcy że rezygnujesz i nieodberasz, a paczka wróci do nadawcy na paczomat czyli tam gdzie ją nadał. 

Samo odstąpienie od umowy przez Allegro - oznacza dla sprzedającego tylko to, że odebrałaś paczkę pooglądałaś i odsyłasz,

oznacz moderatorów

#9 Pomysłodawca#

ale ja dostałam wiadomość i tam pisze - Poinformowaliśmy sprzedającego..... / nazwa ,ale usujęłam bo nie wiem czy wolno / że zwracasz towar.

oznacz moderatorów

_HolaOla_
Moderatorka
Moderatorka

@Client:118724724 konsultowałam status Twojego zwrotu z Inpostem i od wczoraj Twoja paczka  oczekuje na odbiór w paczkomacie nadawczym, z którego została do Ciebie nadana, czyli SZC05G. W takiej sytuacji musisz jeszcze poczekać, aż sprzedający ją odbierze, a następnie powinien zwrócić Ci pieniądze w przeciągu 7 dni kalendarzowych, liczonych od dnia zmiany statusu przesyłki zwrotnej na "Dostarczona". 

Ola
   Moderatorka
oznacz moderatorów

#9 Pomysłodawca#

HolaOla , dalej nic się nie dzieje , zgłosiłam problem z zakupem , sprzedawca odpowiedział tak ,,Witam zgloszono zwrot w momencie gdy przesylka zostala juz wyslana i nie moglismy jej cofnac. Przesylka zostala odeslana jako zwrot i niestety do nas nie dotarla zgodnie ze sledzenie a poza tym trzeba oplacic koszty zwrotu w kwocie 11 zl . Te kwote mozemy odjac od zwrotu i wtedy wyjdzie 13 zł dla Pani

Wydaje mi się ,że coś tu nie tak , sprzedawca jest firmą , a nie wiem jak jest z kosztami zwrotu i nadania , chyba coś nie tak w tym co napisał .

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

@Client:118724724 Jeśli oświadczenie o odstąpieniu od umowy złożyłaś już po nadaniu przesyłki i sprzedający został obciążony kosztem powrotu przesyłki to ma prawo potrącić Ci te koszty ze zwracanej kwoty.

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

@Client:118724724  Spokojnie, odpisz że zwrot nastąpił. odstąpienie od umowy zakupu i jak sprzedający jej nie odebrał a strona zakupu jest Allegro (zakup Smart) to Ciebie to nie interesuje, sprzedający ma po zwrocie 14dni na zwrócenie środków, odznacz w dyskusji pomoc Allegro.

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

hej , @LEW433 @komis-bell Inpost nie podjęte przesyłki zwraca za darmo więc sprzedawca powinien zwrócić całą wpłatę ... no ew. pomniejszoną o różnicę pomiędzy przesyłką wybraną przez @Client:118724724 , a najtańszą jaką miał w ofercie bo jak na razie nie wiemy czy zakup był w ramach smart czy nie .

oznacz moderatorów