Sprzedawca nie odsyła produktu po gwarancjii

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Cześć, odesłałem osuszacz powietrza na gwarancję do sprzedającego, ten stwierdził, że produkt jest w pełni sprawny, a wiem że nie jest i poprosił mnie o etykietę do odesłania. Kurier podjezdzał 4 razy po odbiór i za każdym razem informacja że przesyłka nie przygotowana do odbioru, w końcu padła deklaracja ze strony sprzedającego o nową etykietę z wysyłka z punktu, że dostarczy tam paczkę. Ta sama sytuacja, etykieta już ma ponad miesiąc i brak wysyłki.
Otworzyłem w końcu spór, sprzedawca zdeklarował się, że odeśle przesyłke do końca minionego tygodnia i wysyłki nadal brak... Co zrobić w tej sytuacji?
Osuszacz był uszkodzony z pewnością, było słychać że pracuje ale nie skraplał wody nawet po 2h od podłaczenia, w dodatku sprzedawca odsyła go od 5miesiacy i nie może odesłać
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@luki_ll kontynuuj dyskusje. Umieszczasz to wszystko w dyskusji? Że wysyłasz kuriera po paczkę i sprzedawca jej nie wydaje? Prosiłeś allegro o dołączenie do sporu?
Nie wiem jak to dokładnie było czy informowała sprzedawcę, że wysyłasz kuriera po przedmiot ale jak nie chce wydać to można to podciągnąć pod przywłaszczenie.

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Nie prosiłem jeszcze o dołaczenie allegro, spór rozpoczęty tydzień temu ze względu na brak juz jakiejkolwiek odpowiedzi w zwykłych wiadomościach od sprzedającego
Porobić screeny z wiadomości i dołączyć do sporu, czy allegro ma wgląd w zwykle wiadomości?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@luki_ll tak możesz dołaczyć zrzuty z rozmowy i odrzucone zlecenia odbioru od przewoźnika
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@luki_ll wklej cały materiał dowodowy w dyskusję zaczekaj 14dni oznacz jako nierozwiązaną i wypełnij wniosek o ap w międzyczasie bierz w dyskusji udział jak sprzedawca się odzywa i dochodź odesłania towaru

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Wszystko zawarłem w sporze, cały materiał jaki miałem z kupującym, screeny z pustych podjazdów. Allegro domagało się jednak numeru reklamacji od DPD bo sam mail z nimi podobno nie wystarczył. Złożyłem reklamacje by otrzymać numer i w momencie podania numeru reklamacji w sporze allegro zamknęło dyskusje.
Otrzymałem dziś odpowiedź reklamacyjną od DPD w której jasno jest napisane że kurier był ale przesyłka nie została wydana. Co teraz zrobić gdy allegro zamknęło spór?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@luki_ll Pisali Ci że masz odznaczyć jako nierozwiązaną ponieważ po 30 dniach zamyka Allegro automatycznie. Możesz ja spróbować sam otworzyć: https://allegro.pl/pomoc/aktualnosci/3-lipca-wprowadzimy-zmiany-w-dyskusjach-sprawdz-szczegoly-D7OqE... nie pójdzie to prosisz Allegro o ponowne otwarcie.https://allegro.pl/pomoc/kontakt?kategoria=2c798b65-a629-4d86-8fde-ab93de1c4166

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Nie minęło 30 dni od sporu, w trakcie dodawania całego materiału gdy allegro było proszenie o pomoc i dodawaniu tego czego chcieli czyli numeru reklamacji spór został zamknięty gdyż uznali że to jest kluczowe w tej sprawie bo sprzedający twierdził że nikt po paczkę się nie zjawił
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@luki_ll idziesz na policję i zgłaszasz
podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.
towar odeśle pewnie tego samego dnia gdy policjanci złożą mu wizytę by ustalić stan faktyczny

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Osuszacz do mnie w końcu dotarł co w takim samym stanie jak przed wysyłka na gwarancję czyli niedziałający.
Sprzedawca twierdził że odesłałem sprawny osuszacz.
A teraz jak zrobiłem test z watomierzem przez godzinie to napisał że w transporcie wyleciał czynnik r290 i że to wina przewoźnika. Allegro na to wszystko zamknęło spór głaskając sprzedawcę po główce wysyłając mi link do AP
Zostałem bez osuszacza z naruszonymi nerwami
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Zgloś reklamację do sprzedawcy wraz z zrzeczeniem się roszczenia reklamacyjnego do przewoźnika plus zdjęcia paczki i towaru i wypełnienia paczki i niech sprzedawca sam sobie ogarnia reklamację u przewoźnika lub skladaj reklamację do przewoźnika sam i po 30dniach np dostaniesz odpowiedź że przewoźnik nic nie uszkodził i walisz sprzedawcę papierem w pysk reklamacją z żądaniem wydania sprawnego towaru. Polecam wariant 2 bo to ty regulujesz obieg dokumentów i masz potem papier od przewoźnika i nikt ci kitu nie wkręci nie pokazując dokumentów. Na wniesienie skutecznej reklamacji masz 7dni bo tyle jest na spisanie protokołu szkody i wniesienie zastrzeżeń.