Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Zwracam się z prośbą o wyjaśnienie sytuacji, która podważa sens istnienia Allegro Protect.
Sprzedawca odmówił zwrotu twierdząc, że słuchawki to "produkt higieniczny" mimo że nie poinformował o tym PRZED zakupem.
Allegro stanęło po mojej stronie! Pracownicy Allegro 4 RAZY napisali w dyskusji:
Sprzedawca ostatecznie "zgodził się" na zwrot, ale potrącił 40% (około 500 zł) twierdząc, że nie może sprzedać rozpakowanych słuchawek jako nowe.
Złożyłem wniosek do Allegro Protect o zwrot tych 500 zł. Odmówili i nie podali nawet powodów dlaczego, kazali tylko zgłosić sprawę na policje.
@KubaltenB Wiesz, masz prawo do sprawdzenia sprzętu w taki sam sposób, jak w sklepie. W sklepie nikt nie pozwoli Ci wyciągnąć z pudełka słuchawek, założyć na uszy (czy tam wsadzić), podłaczyć swojego telefonu, posłuchać muzyki i odłożyć na półkę.
Słuchawki, szczególnie douszne, to produkt higieniczny, więc używając go pozbawiłeś go wartości, ponadto z "nowego" produkt stał się "używany" - nie ważne, czy używałeś go 5 minut, czy 5 godzin. W zasadzie to sprzedawca pewnie ich już nie sprzeda - chciałbyś kupić używane słuchawki w cenie nowych? W przypadku takich zakupów masz jedynie prawo do reklamacji, sprzedawca poszedł Ci trochę na rękę przymując towar z ograniczonym zwrotem po jego użyciu.
@foto-hurtownia dlatego czekam aż podeśle link do oferty by sprawdzić czy faktycznie nie było oznaczenia o ograniczonym zwrocie. Zdroworozsądkowo taki produkt nie podlega zwrotowi.
@NipponShorty Nie widzę aby u tego sprzedającego jakiekolwiek słuchawki miały ograniczone lub wyłączone prawo do zwrotu.
Sprzedający do dzisiaj nie wstawił ograniczenia o odstąpienia od umowy z powodu artykułow higienicznych co jest wymogiem prawnym jeżeli nie chce przyjmować zwrotu takiego towaru https://allegro.pl/oferta/sony-bezprzewodowe-sluchawki-z-redukcja-szumow-wf-1000xm5-bluetooth-sluch-...
@KubaltenB No to przyjął zwrot i pomniejszył kwotę zwrotu o to ile spadła wartość produktu. Jak to wyliczył to musisz jego zapytać. Skoro miałeś je założone to dalej jako nowe nie mogą być sprzedane.
no wyliczył to otworzeniem pudełka, sprzedawca ma wywalone żeby ustawić ograniczenie o odstąpieniu w zakładce zwrot, zgodnie z regulaminem allegro, i przerzuca odpowiedzialność na kupującego w kwocie 500 zł. do dzisiaj tego nawet nie zmienił a po co
@KubaltenB Ale sam napisałeś że je założyłeś wiec nie jest to samo otworzenie pudełka.
@KubaltenB sprzedawca otrzymał produkt w otwartym opakowaniu więc ma prawo podejrzewać użycie słuchawek , teraz chcąc doprowadzić produkt do stanu ,, nowy ,, musi wymienić elementy przylegające do ciała podczas użytkowania , aby utrzymać gwarancję na produkt czynność tą musi zlecić do autoryzowanego serwisu , a ten za darmochę tego nie zrobi ,doskonale wiesz jak cenią się tego typu placówki , może sprzedać słuchawki jako używane , nikt z podejrzeniem obecności czyjegoś miodku nie kupi ich za cenę nowych , a używki ...sprawdź sobie ,,to ok połowa ceny nowych ...chyba kropka .
Skoro uważasz ,że sprzedawca zbyt dużo wycenił ubytek wartości odbierz je i sprzedaj za taką cenę za jaką uważasz .
@KubaltenB Ile byłbyś w stanie zapłacić za takie słuchawki mając świadomość, że ktoś je wcześniej kupił, może tylko otworzył i nie używał a może używał jednorazowo przez 5 minut, może przez godzinę, dwie lub np. trzy dni albo i tydzień?
Wiesz że nie są fabrycznie nowe ale nie wiesz jak długo, przez kogo i jak były używane.
Nie wiesz co delikwent mógł mieć w uszach... jak dba o higienę itp.
O ile niższa musiałaby być cena względem tych 1256,20 zł abyś kupił taki towar po zwrocie?
-10%, -20%, -30%, -40%?
jeżeli byłbym sprzedającym to bym po prostu wstawił ograniczenie od odstąpienia od umowy w zakładce zwroty i nie byłoby takiej sytuacji. To naprawdę nie jest już mój problem jako konsumenta, sklepy jako spółka mają o wiele wieksze zobowiązanie w tej kwestii niż zwykłe jednostki, bolesne czy nie to jest wasza odpowiedzialność, żeby działać zgodnie z prawem i nie wykorzystywać kupujących.
@KubaltenB Przecież sprzedający działa zgodnie z prawem a konkretnie z art 34.4 UOPK.
Nie, sprzedający nie działa zgodnie z art. 34 ust. 4 UOPK.
Art. 34 ust. 4 pozwala na potrącenie za korzystanie "wykraczające poza konieczne do stwierdzenia charakteru, cech i funkcjonowania".
czy da sprawdzić cechy, charakter i funkcjonowanie słuchawek bez używania ich? jak myślisz?
@KubaltenB Napisałem już wcześniej - jeśli nie zgadzasz się z decyzją sprzedającego (którą ma prawo podjąć bo po odstąpieniu słuchawki stanowią jego własność) - masz prawo zasięgnąć porady lokalnego rzecznika praw konsumenta i ewentualnie dochodzić swoich racji w sądzie.
Co do tego "jeżeli byłbym sprzedającym to bym po prostu wstawił ograniczenie od odstąpienia od umowy w zakładce zwroty i nie byłoby takiej sytuacji" - to fakt, nie byłoby tej konkretnej sytuacji ale byłoby dziesiątki innych pt. "sprzedający bezprawnie ogranicza prawo do zwrotu" co stali bywalcy tego forum widzieli już niejednokrotnie i to dokładnie w przypadku słuchawek właśnie.
@KubaltenB coś się zapędziłeś w kozi róg , pierwotnie pisałeś ,że tylko otworzyłeś pudełko , teraz piszesz cyt ,,czy da sprawdzić cechy, charakter i funkcjonowanie słuchawek bez używania ich? ,,
więc jednak używałeś ich ... jak pisałem wcześniej żaden sklep nie zezwoli Ci na użycie słuchawek dousznych , ba! ..nawet przymierzenie , pozwoli Ci ew, tylko obejrzeć pod nadzorem
Polecam, czytanie ze zrozumieniem
"Po otrzymaniu rozpakowałem, sprawdziłem i zdecydowałem się zwrócić w ciągu 14 dni"
a na emocje meliska 🙂
@KubaltenB Żeby nie było - ja doskonale rozumiem Twoje zdenerwowanie całą sytuacją.
W końcu 500 zł to nie mała kwota.
Fakty są jednak takie, że sprzedający działa zgodnie z prawem.
Poza tym - nie uzyskałem od Ciebie odpowiedzi na pytanie ile byłbyś w stanie zapłacić za takie słuchawki po zwrocie?
Pamiętaj, że nie wiesz jak długo, przez kogo i w jaki sposób były używane.
Może wcale, może dwa tygodnie...
O ile procent niższa musiałaby być cena abyś zdecydował się na zakup takiego towaru po zwrocie?
jeżeli miałaby baterie jak nową i nowe gumki to praktycznie ta sama cena, bo to jest nowy towar. baterie akurat trzeba bardzo dlugo uzywac zeby sie zużyła
@KubaltenB a ,,, kupiłbyś takie za cenę nowych ? , sprzedawca / przedsiębiorca / ma obowiązek rzetelnie poinformować ew. nabywcę o stanie i historii sprzedawanego produktu .
@KubaltenB Czyli mając do wyboru w 'praktycznie tej samej cenie' towar nowy i towar po zwrocie - który wybierzesz?
jak już wspomniałem bez znaczenia, jeżeli jestem pewien że towar jest nowy tak jak w przypadku tego wątku to płące tą samą cene(np za te sluchawki bym taka sama cene zaplacil), a sam fakt udowodnienia tego jest kwestią całkowicie inna, bo tutaj dochodzimy do pewnej zagwoztki, kto za co odpowiada? ty mowisz ze ja jako konsument, ja mowie ze to prawo powinno za to odpowiadac jak? odpowiednie przepisy musza byc zeby chronic przed czyms takim - czy jest cos takiego? TAK wystarczy w zakladce zwroty umiescic odpowiednia informacje i nie ma problemu. Jeżeli uważasz że to jest moja wina bo sprawdziłem słuchawki to jesteś nieobiektywny i prawdopodobnie jestes sprzedawca