anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Sprzedawca obniżył kwotę zwrotu o 500 zł za otwarcie pudełka

KubaltenB
#9 Pomysłodawca

Zwracam się z prośbą o wyjaśnienie sytuacji, która podważa sens istnienia Allegro Protect.

1. Kupiłem słuchawki Sony WF-1000XM5 za 1256,20 zł od MusicStorePro
  2. W ofercie NIE BYŁO informacji, że nie można ich zwrócić (wymagane prawem!)
  3. Po otrzymaniu rozpakował em, sprawdziłem i zdecydowałem się zwrócić w ciągu 14 dni

Sprzedawca odmówił zwrotu twierdząc, że słuchawki to "produkt higieniczny" mimo że nie poinformował o tym PRZED zakupem.

Allegro stanęło po mojej stronie! Pracownicy Allegro 4 RAZY napisali w dyskusji:

• "w dniu zakupu prawo do zwrotu nie było wyłączone"
  • "mają Państwo obowiązek przyjęcia odstąpienia"

Sprzedawca ostatecznie "zgodził się" na zwrot, ale potrącił 40% (około 500 zł) twierdząc, że nie może sprzedać rozpakowanych słuchawek jako nowe.

Złożyłem wniosek do Allegro Protect o zwrot tych 500 zł. Odmówili i nie podali nawet powodów dlaczego, kazali tylko zgłosić sprawę na policje.

oznacz moderatorów
74 ODPOWIEDZI 74

mdrogeria
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

mdrogeria_0-1751019106616.png

Dopiero byłoby wielkie hallo jakbyś dostał używane  ,a w ofercie opisane nowe , weź @KubaltenB przestań 

oznacz moderatorów

sl-aw-ek
#18 Luminarz

@mdrogeria ale pytania o to ile by zapłacił za używane etc są bez sensu, ja sprzedaję w kategorii gdzie zwroty używanego towaru to norma i jeszcze nie zdarzył się kupujący zwracający używkę któremu przeszkadzałoby to, że przedmiot był odpakowany czy tam nie posiada jakiegoś elementu - przecież to żaden problem - przykładowo wyprane skarpetki używane 14 dni są spoko i są nowe. 

A praktyka pokazuje, że tutaj są tematy z oszustwami za to, że ktoś dostał kabel USB za 9zł którego pudełko nie jest idealne i może to jest używany po zwrocie i jak mógł sprzedawca oszust takie zapakować. 

Szkoda czasu 

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@KubaltenB ja jestem spokojny , to Ty się wkręcasz na obroty bo jakoś nikt z uczestniczących w wątku nie pogłaskał Cię po grzywce , nie pożalił i nie zganił niedobrego sprzedawcy .

oznacz moderatorów

KubaltenB
#9 Pomysłodawca

Nie dziwie się jakoś bardzo, bo doskonale rozumiem że wiekszość tutaj to sprzedający i takie praktyki są tutaj na porządku dziennym, jak najbardziej dojechać konsumenta, ale całe szczęscie prawo stoi po naszej stronie i trzeba tylko edukowac jak was dojeżdzać 🙂

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@KubaltenB Tak - większość tu to sprzedający. 
(ja osobiście już od długiego czasu nie sprzedaję nic przez Allegro więc jestem tu bardziej w roli kupujacego)

Generalnie kupujący tylko wpadają na chwilę jak mają jakiś problem a potem znikają na zawsze lub do chwili kiedy pojawi się kolejny problem - tak samo będzie w Twoim wypadku.

Nie zapomnij dać znać jak 'dojedziesz' sprzedającego 🙂 

oznacz moderatorów

KubaltenB
#9 Pomysłodawca

Wiesz no, sam fakt normalizowania takiego zachowania przez sprzedających jest w pewnym sensie dojechaniem samego siebie, wiec ja tutaj za bardzo nic nie musze robić. 500 zł za rozpakowanie słuchawek śmiech na sali

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@KubaltenB Nie wydaje mi się aby ktokolwiek tu napisał, że popiera tak duże obniżenie zwracanej kwoty. 

Druga sprawa jest taka, że znamy jedynie Twoją wersję a niejednokrotnie już okazywało się, że prawda była nieco inna. Nie wiemy co faktycznie miało miejsce.

Wskazujemy jedynie, że sprzedający miał prawo do takiej decyzji oraz wskazujemy, że Ty masz prawo się z tym nie zgodzić i napisaliśmy jakie masz możliwości działania.

oznacz moderatorów

KubaltenB
#9 Pomysłodawca

Akurat zgodzę się że przekazałem tylko swoją wersje i możecie mięć wątpliwości, szkoda że dyskusji nie można udostępniać, w każdym bądz razie jego jedyne słowa to że otworzyłem pudełko i nie może sprzedać jako nowy i tak sobie to uzasadnił, no ale to tylko moje słowa. Co do tego czy sprzedający miał prawo do takiej decyzji - to nie miał - bo musi udowodnić że towar był używany poza stwierdzenie cech, funkcjonalności i charakteru towaru - tego w dyskusji nie przedstawił co jest jednoznaczne z tym że działa bezprawnie - no i biorąc pod uwage teoretycznie że mówie prawde czy tutaj nie mam racji?

oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@KubaltenB "bolesne czy nie to jest wasza odpowiedzialność, żeby działać zgodnie z prawem i nie wykorzystywać kupujących. " 

Masz racje.

Tylko że w tym przypadku sprzedawca postapił zgodnie z prawem. 

Nie wpisał odpowiedniej informacji w ofercie i musiał przyjąć zwrot. Zwrot stracił na wartości wiec zgodnie z prawem pomniejszył go o utraconą wartość.

Co do kwoty i wielkości utraty wartości nie wypowiadam sie ponieważ zupełnie nie znam tego rynku

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@KubaltenB ale slusznie nie wstawił ograniczenia do zwrotu bo to nie produkt higieniczny mam na to odpowiedź z uokiku ale pomniejszyć może bo otwarte to już nie nowe, bo czyszczenie kosztuje, bo wymiana elementów przylegajacych do miodku kosztuje etc ale jeśli nawet to że sprzedawca uznaje czy coś jest produktem higienicznym czy nie i ty jak się nie zgadzasz to w sądzie wam sad to ustali to jego niedopełnienie obowiązku informacyjnego skutkuje tylko tym że tobie wolno zwrócić i uczyniłeś to więc twoje prawo do zwrotu zostalo uszanowane

oznacz moderatorów

NipponShorty
#16 Inspirator

@KubaltenB Prześlij link do tej oferty 

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@KubaltenB  przecież napisałeś "okradł mnie na 500 zł", więc zgłoś na Policję, że ktoś Cie okradł😉

oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@KOGIEL_T  dokładnie. Też to zauważyłem. Ze jeśłi sie twierdzi że ktoś mnie okradł to prośba z AP o zgłoszenie na policje jest jak najbardziej zasadna.

No chyba że nieokradł...... . Wówczas to już tylko sprawa cywilna a takie wpisy " okradł mnie " to pomówienie. Także sie kwalifikuje do sprawy cywilnej 😉

oznacz moderatorów

AGD-RTV-IT
#13 Ambasador

@_Likos_  napisał(a):

No chyba że nieokradł...... . Wówczas to już tylko sprawa cywilna a takie wpisy " okradł mnie " to pomówienie. Także sie kwalifikuje do sprawy cywilnej 😉

Za pomówienie może odpowiadać zarówno na podstawie kc jak i kk. Bodajże art. 212 kk.

Pozdrawiamy
PHU MAR-SAT
oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@KubaltenB  "To po co chcą bym zawiadomienie na policji składał?"

To naturalna odpowiedź  na twoje żądania,  jeżeli zgłosiłeś oszustwo, to  kazali oszustwo zgłosić na policję.  Tylko że to nie wygląda na oszustwo, to normalne uprawnione zachowanie sprzedającego. Ty pewnie masz więcej informacji o czym nie piszesz.

oznacz moderatorów

KubaltenB
#9 Pomysłodawca

według ciebie normalne sprawdzenie cech i funkcjonalności słuchawek podlega opłacie 500 zł? kolejny, który insynuuje coś, czego nie ma miejsca i traci wiarygodność.. 

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@KubaltenB Sprawdzenie to sprawdzenie, ale ty zgłaszasz  kradzież, czy  może oszustwo.

Więc takie przestępstwa należy zgłaszać na policję.

Tylko o ile dobrze pamiętam  bezpodstawne oskarżenie kogoś też jest przestępstwem.

Rada na przyszłość:  oszczędzaj słowa.

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@KubaltenB chyba już wszystko zostało wyjaśnione w tym wątku  ,wykroczyłeś poza uprawnienia jakie daje Ci Ustawodawca to poniosłeś tego konsekwencje , żaden sklep stacjonarny nie pozwoli Ci przymierzyć czy użyć słuchawek dousznych ,Ty to zrobiłeś wykorzystując brak możliwości nadzoru ze strony sprzedawcy   , jeśli się z nimi nie zgadzasz Masz prawo dochodzić swoich racji w Postępowaniu Cywilnym 

oznacz moderatorów

KubaltenB
#9 Pomysłodawca

@mdrogeria  wypowiedziałeś się już chyba 5 razy wystarczy, wiarygodność już dawno straciłeś gdy uznałeś za zasadne obciązenie 500 zł za rozpakowanie słuchawek, panu juz podziekujemy 🙂

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@KubaltenB równie dobrze mógł wystawić na szybka aukcje od 1 zł i zgodnie z ustawa oddac tyle za ile poszło np 100zł i nikt by mu tej wyceny nie tknął palcem towar jest wart tule ile ktos jest gotów za niego zaplacić. W aukcji tylko musi napisać rozpakowane używane ze zwrotu.

oznacz moderatorów