Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Zwracam się z prośbą o wyjaśnienie sytuacji, która podważa sens istnienia Allegro Protect.
Sprzedawca odmówił zwrotu twierdząc, że słuchawki to "produkt higieniczny" mimo że nie poinformował o tym PRZED zakupem.
Allegro stanęło po mojej stronie! Pracownicy Allegro 4 RAZY napisali w dyskusji:
Sprzedawca ostatecznie "zgodził się" na zwrot, ale potrącił 40% (około 500 zł) twierdząc, że nie może sprzedać rozpakowanych słuchawek jako nowe.
Złożyłem wniosek do Allegro Protect o zwrot tych 500 zł. Odmówili i nie podali nawet powodów dlaczego, kazali tylko zgłosić sprawę na policje.
Dopiero byłoby wielkie hallo jakbyś dostał używane ,a w ofercie opisane nowe , weź @KubaltenB przestań
@mdrogeria ale pytania o to ile by zapłacił za używane etc są bez sensu, ja sprzedaję w kategorii gdzie zwroty używanego towaru to norma i jeszcze nie zdarzył się kupujący zwracający używkę któremu przeszkadzałoby to, że przedmiot był odpakowany czy tam nie posiada jakiegoś elementu - przecież to żaden problem - przykładowo wyprane skarpetki używane 14 dni są spoko i są nowe.
A praktyka pokazuje, że tutaj są tematy z oszustwami za to, że ktoś dostał kabel USB za 9zł którego pudełko nie jest idealne i może to jest używany po zwrocie i jak mógł sprzedawca oszust takie zapakować.
Szkoda czasu
@KubaltenB ja jestem spokojny , to Ty się wkręcasz na obroty bo jakoś nikt z uczestniczących w wątku nie pogłaskał Cię po grzywce , nie pożalił i nie zganił niedobrego sprzedawcy .
Nie dziwie się jakoś bardzo, bo doskonale rozumiem że wiekszość tutaj to sprzedający i takie praktyki są tutaj na porządku dziennym, jak najbardziej dojechać konsumenta, ale całe szczęscie prawo stoi po naszej stronie i trzeba tylko edukowac jak was dojeżdzać 🙂
@KubaltenB Tak - większość tu to sprzedający.
(ja osobiście już od długiego czasu nie sprzedaję nic przez Allegro więc jestem tu bardziej w roli kupujacego)
Generalnie kupujący tylko wpadają na chwilę jak mają jakiś problem a potem znikają na zawsze lub do chwili kiedy pojawi się kolejny problem - tak samo będzie w Twoim wypadku.
Nie zapomnij dać znać jak 'dojedziesz' sprzedającego 🙂
Wiesz no, sam fakt normalizowania takiego zachowania przez sprzedających jest w pewnym sensie dojechaniem samego siebie, wiec ja tutaj za bardzo nic nie musze robić. 500 zł za rozpakowanie słuchawek śmiech na sali
@KubaltenB Nie wydaje mi się aby ktokolwiek tu napisał, że popiera tak duże obniżenie zwracanej kwoty.
Druga sprawa jest taka, że znamy jedynie Twoją wersję a niejednokrotnie już okazywało się, że prawda była nieco inna. Nie wiemy co faktycznie miało miejsce.
Wskazujemy jedynie, że sprzedający miał prawo do takiej decyzji oraz wskazujemy, że Ty masz prawo się z tym nie zgodzić i napisaliśmy jakie masz możliwości działania.
Akurat zgodzę się że przekazałem tylko swoją wersje i możecie mięć wątpliwości, szkoda że dyskusji nie można udostępniać, w każdym bądz razie jego jedyne słowa to że otworzyłem pudełko i nie może sprzedać jako nowy i tak sobie to uzasadnił, no ale to tylko moje słowa. Co do tego czy sprzedający miał prawo do takiej decyzji - to nie miał - bo musi udowodnić że towar był używany poza stwierdzenie cech, funkcjonalności i charakteru towaru - tego w dyskusji nie przedstawił co jest jednoznaczne z tym że działa bezprawnie - no i biorąc pod uwage teoretycznie że mówie prawde czy tutaj nie mam racji?
@KubaltenB "bolesne czy nie to jest wasza odpowiedzialność, żeby działać zgodnie z prawem i nie wykorzystywać kupujących. "
Masz racje.
Tylko że w tym przypadku sprzedawca postapił zgodnie z prawem.
Nie wpisał odpowiedniej informacji w ofercie i musiał przyjąć zwrot. Zwrot stracił na wartości wiec zgodnie z prawem pomniejszył go o utraconą wartość.
Co do kwoty i wielkości utraty wartości nie wypowiadam sie ponieważ zupełnie nie znam tego rynku
@KubaltenB ale slusznie nie wstawił ograniczenia do zwrotu bo to nie produkt higieniczny mam na to odpowiedź z uokiku ale pomniejszyć może bo otwarte to już nie nowe, bo czyszczenie kosztuje, bo wymiana elementów przylegajacych do miodku kosztuje etc ale jeśli nawet to że sprzedawca uznaje czy coś jest produktem higienicznym czy nie i ty jak się nie zgadzasz to w sądzie wam sad to ustali to jego niedopełnienie obowiązku informacyjnego skutkuje tylko tym że tobie wolno zwrócić i uczyniłeś to więc twoje prawo do zwrotu zostalo uszanowane
@KubaltenB Prześlij link do tej oferty
@KubaltenB przecież napisałeś "okradł mnie na 500 zł", więc zgłoś na Policję, że ktoś Cie okradł😉
@KOGIEL_T dokładnie. Też to zauważyłem. Ze jeśłi sie twierdzi że ktoś mnie okradł to prośba z AP o zgłoszenie na policje jest jak najbardziej zasadna.
No chyba że nieokradł...... . Wówczas to już tylko sprawa cywilna a takie wpisy " okradł mnie " to pomówienie. Także sie kwalifikuje do sprawy cywilnej 😉
@_Likos_ napisał(a):
No chyba że nieokradł...... . Wówczas to już tylko sprawa cywilna a takie wpisy " okradł mnie " to pomówienie. Także sie kwalifikuje do sprawy cywilnej 😉
Za pomówienie może odpowiadać zarówno na podstawie kc jak i kk. Bodajże art. 212 kk.
@KubaltenB "To po co chcą bym zawiadomienie na policji składał?"
To naturalna odpowiedź na twoje żądania, jeżeli zgłosiłeś oszustwo, to kazali oszustwo zgłosić na policję. Tylko że to nie wygląda na oszustwo, to normalne uprawnione zachowanie sprzedającego. Ty pewnie masz więcej informacji o czym nie piszesz.
według ciebie normalne sprawdzenie cech i funkcjonalności słuchawek podlega opłacie 500 zł? kolejny, który insynuuje coś, czego nie ma miejsca i traci wiarygodność..
@KubaltenB Sprawdzenie to sprawdzenie, ale ty zgłaszasz kradzież, czy może oszustwo.
Więc takie przestępstwa należy zgłaszać na policję.
Tylko o ile dobrze pamiętam bezpodstawne oskarżenie kogoś też jest przestępstwem.
Rada na przyszłość: oszczędzaj słowa.
@KubaltenB chyba już wszystko zostało wyjaśnione w tym wątku ,wykroczyłeś poza uprawnienia jakie daje Ci Ustawodawca to poniosłeś tego konsekwencje , żaden sklep stacjonarny nie pozwoli Ci przymierzyć czy użyć słuchawek dousznych ,Ty to zrobiłeś wykorzystując brak możliwości nadzoru ze strony sprzedawcy , jeśli się z nimi nie zgadzasz Masz prawo dochodzić swoich racji w Postępowaniu Cywilnym
@mdrogeria wypowiedziałeś się już chyba 5 razy wystarczy, wiarygodność już dawno straciłeś gdy uznałeś za zasadne obciązenie 500 zł za rozpakowanie słuchawek, panu juz podziekujemy 🙂
@KubaltenB równie dobrze mógł wystawić na szybka aukcje od 1 zł i zgodnie z ustawa oddac tyle za ile poszło np 100zł i nikt by mu tej wyceny nie tknął palcem towar jest wart tule ile ktos jest gotów za niego zaplacić. W aukcji tylko musi napisać rozpakowane używane ze zwrotu.