anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Sprzedawca opóźnia decyzję w sprawie reklamacji. 37 dni od rozpoczęcia sporu. 14 dni Brak odpowiedzi

MAMY ROZWIĄZANIE!
viktor_w
#9 Pomysłodawca
25 sierpnia 2025 roku zwróciłem się do sprzedawcy na Allegro z reklamacją na zakupiony od niego Robot sprzątający Dreame L50 Pro Ultra biały 3859 Zl

Dane firmy

NEONET SPÓŁKA AKCYJNA

[edycja]

Sprzedawca nie był w stanie samodzielnie zorganizować wyboru towaru! Kurier po prostu odmówił odbioru towaru, szukał powodu.
Dlatego Allegro zaproponowało samodzielne wysłanie. Co zostało zrobione. Sprzedawca otrzymał towar 25 września 2025 r. Co potwierdził na czacie Allegro.
14 dni sprzedawca nie zgłasza rozwiązania problemu.
W rezultacie 35 dni jesteśmy bez towarów i bez pieniędzy.
Proszę o radę, jak postępować w tej sytuacji!
Dziękuję za uwagę! Miłego dnia!
oznacz moderatorów
34 ODPOWIEDZI 34
az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@viktor_w to to se może w buty wsadzić by nie napisać dosadniej klauzula abuzywna, jak to firma to pogoń ich rzecznikiem niech ci wezwanie przedsądowe napiszą że odstępujesz od umowy w terminie 14 dni ma kasę zwrócić albo spotkacie się w sądzie konsumenckim

oznacz moderatorów
viktor_w
#9 Pomysłodawca

iktor_w, rozumiem Pana zaniepokojenie. Sprzedawca ma 24 godziny na wypowiedź - wezwanie nas w dyskusji nie przyspieszy jego odpowiedzi. Neonet, proszę o odniesienie się do wypowiedzi kupującego, oraz wytłumaczenie dlaczego naprawa nie została przez Państwa zarejestrowana u producenta mimo deklaracji, że tak było. Neonet, proszę o przekazanie kupującemu viktor_w konkretnych informacji, kiedy może spodziewać się realizacji reklamacji oraz jakie będą kolejne kroki w tej sprawie.

oznacz moderatorów
az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@viktor_w to ja już wiem o co kaman. Sieciówki reklamację przyjmują z automatu jako gwarancyjne nawet ci podłożą formularz firmowy małym druczkiem a w naprawie gwarancyjnej nie ma określenia do kiedy ma się ona odbyć. Allegro tak dużego gracza co im duuuużoooooooo płaci nie tyknie palcem. Zostaje czekać albo ścigać ich przez rzecznika. ps używaj @i wybieraj nick to odpowiadasz konkretnym osobom

oznacz moderatorów
viktor_w
#9 Pomysłodawca

Chyba wszyscy zgadli, że jestem obcokrajowcem. Oczywiście daje to Allegro i NEONET pewności, że nie pójdę do sądu, albo nie wiem jak rozwiązywać takie spory.
Czy ktoś może mi pomóc jako Kupującemu?

oznacz moderatorów
viktor_w
#9 Pomysłodawca

Dziwne rzeczy się dzieją!
Kurierzy NEONETU nie mogą odebrać towaru. Albo etykieta nie jest taka sama, to mają zakaz selekcji w mieszkaniu, potem nie mogą się dodzwonić (3 telefony kontaktowe + domofon), ale nie mogą korzystać z żadnego z 4 kanałów. Siedzę 4 dni w domu!!! Siedzę i nie dzwonię!!! Nie!!!
Wtedy Allegro podejmuje decyzję, ale na maila nie wysyła!!! Pewnie to stwierdzam-czekałem na ten list i 26 września o 9::34 nie mam takiego listu!!! Czy Allegro działa jak NEONET?
W sumie 35 dni korespondencji, jakaś dziwna reakcja Allegro i totalna ignorancja od NEONETA...
Przepraszam - jestem obcokrajowcem i piszę za pomocą Tłumacza Google....

oznacz moderatorów
viktor_w
#9 Pomysłodawca

Z tego co rozumiem Allegro tylko deklaruje ochronę kupującego?
Właściwie nic nie robi ....
A ja skończyłem bez pieniędzy i bez towaru?
Czy ktoś może wysłać tekst do roszczenia przed sądem.
Rozumiem, że będę musiał kupić nowy produkt. i dochodzić swoich praw za pośrednictwem upoważnionych organizacji.

oznacz moderatorów
RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

jeżeli jesteś obcokrajowcem podlegasz w Polsce takim samym przepisom jak inni, masz prawo do sądu, rzecznika praw konsumenta i itp

oznacz moderatorów
viktor_w
#9 Pomysłodawca

Dzięki za informacje!
Będę szukał, kto pomoże nie zostać bez pieniędzy, towarów i pomocy.

oznacz moderatorów
viktor_w
#9 Pomysłodawca

Neonet1 października 20 5 12:501 октября 2025 г. 12:501 октября 2025 г. 12:501 октября 2025 г. 12:50 1 октября 2025 г. 12:50
14 dni dotyczy wydania decyzji reklamacyjnej i ta została wydana w ustawowym terminie. Towar jest w serwisie wysłaliśmy zapytanie o aktualny status sprawy. Wskazana korespondencja z Dreame niestety nie możemy się do niej odnieść bez szerszego kontekstu. Ponadto my reklamujemy towar u dostawcy który przekazuje towar dalej.

oznacz moderatorów
viktor_w
#9 Pomysłodawca

Neonet 1 października 2025 13:16

Pragniemy uprzejmie wyjaśnić, że realizacja procedury reklamacyjnej odbywa się zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa oraz zasadami obowiązującymi w naszej firmie. Zgodnie z nimi, zwrot środków nie jest pierwszym ani automatycznym etapem rozpatrywania reklamacji — jest możliwy dopiero w przypadku, gdy naprawa lub wymiana towaru okażą się niemożliwe bądź nadmiernie utrudnione. Rozumiemy, że oczekiwałby Pani natychmiastowego zwrotu pieniędzy, jednak samo subiektywne poczucie „niedogodności” nie stanowi podstawy do pominięcia ustawowego trybu postępowania. W tej chwili Państwa reklamacja jest realizowana zgodnie z procedurą i nie ma przesłanek prawnych do dokonania zwrotu płatności. Zapewniamy, że zależy nam na sprawnym zakończeniu sprawy — jeśli naprawa okaże się niemożliwa,
oznacz moderatorów
viktor_w
#9 Pomysłodawca

Mija 36 dzień od złożenia reklamacji....

oznacz moderatorów
viktor_w
#9 Pomysłodawca
[edytowano]

1 października 2025 14:20
viktor_w, w pełni rozumiem Pana rozczarowanie przedłużającą się sprawą. Prawo nie określa konkretnego terminu, w jakim sprzedawca musi doprowadzić towar do zgodności z umową po uznanej reklamacji – obowiązuje zasada działania „bez zbędnej zwłoki” lub w „rozsądnym czasie”, zależnym od rodzaju towaru i celu zakupu (art. 561 § 2 i 560 § 1 k.c. oraz ustawa o prawach konsumenta). Neonet, proszę o przekazanie kupującemu viktor_w konkretnych informacji, kiedy może spodziewać się naprawionego towaru lub zwrotu pieniędzy oraz jakie będą kolejne kroki w tej sprawie.
oznacz moderatorów
gdvorek
Moderator Allegro Gadane
Moderator Allegro Gadane

@viktor_w 

Proszę nie podawaj danych wrażliwych na publicznym forum. Dane wrażliwe w Twoich wypowiedziach będą wtedy musiały być przez nas usunięte.

Grzesiek
   Moderator
oznacz moderatorów
viktor_w
#9 Pomysłodawca

Usuń!)))
Nie ma sensu.
Że program ochrony, że korespondencja tutaj-wszystko pouczane.

oznacz moderatorów
viktor_w
#9 Pomysłodawca

Allegro potwierdziło, że nie będzie od nich żadnej pomocy. Ich program ochrony to taki żart. Jestem bez pieniędzy i bez robota! Dziękuję wszystkim!)))))

oznacz moderatorów