anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

uszkodzenie towaru podczas transportu po zwrocie SMART

automateusz01
#7 Wielbiciel#

Zakupiłem kilka przedmiotów (panele podłogowe), jednak część paczek zdecydowałem zwrócić, korzystając z darmowego zwrotu Allegro Smart. Dwie paczki (zwrot) przekroczyły limit poczty polskiej, zatem poprosiłem Allegro o zapewnienie innej formy dostawy. Dostawa przez FedEx została zamówiona przez Allegro. Sprzedawca skontaktował się ze mną – okazało się, że zwracane przedmioty uszkodziły się w trakcie dostawy, zatem potrącił to z kwoty zwrotu (zwracane przedmioty o wartości 420 zł, a zwrot po potrąceniu wyniósł 84 zł).

W FedEx reklamacje może złożyć zleceniodawca, ewentualnie odbiorca (jeżeli zleceniodawca zrzeknie się roszczeń na rzecz odbiorcy).

Otworzyłem dyskusję z sprzedawcą, który wysłał mi zdjęcia i protokół szkody. Osoba od Allegro odpisała, że reklamacja została złożona (i będzie trwać do 30 dni), jednak dyskusja została zamknięta 'W związku ze zwrotem środków do Kupującego' (aha, 84 zł zamiast 420 zł i jest git?)

Jakie są kolejne kroki?

Czekać do końca rozpatrzenia reklamacji?
Otworzyć nową dyskusję?
Czy przysługuje odszkodowanie z programu ochrony kupujących w takiej sytuacji?2024-08-14-152252_986x505_scrot.png2024-08-13-00531226_986x172_scrot.png2024-08-13-005257_469x185_scrot.png

oznacz moderatorów
42 ODPOWIEDZI 42

az1rael
#21 Demiurg#

Ze 20x już poprawiam po tobie ten twój screenshoot gdzie potem moderacja sama stwierdziła że wyrwałeś wypowiedż moderatorki z kontekstu więc nie wprowadzaj ludzi w błąd

oznacz moderatorów

-Sainkho-
#14 Krzewiciel#

@automateusz01 Czy uszkodzona przesyłka (lub przesyłki) była paczką o masie przekraczającej 20 kg lub/i sumie wymiarów rzeczywistych (długość, szerokość, wysokość) przekraczającej 3 m lub najdłuższy wymiar przekraczał 1,5 m?

Od tego zależy, czy mają zastosowanie przepisy prawa przewozowego czy pocztowego.

Daj znać.

oznacz moderatorów

automateusz01
#7 Wielbiciel#

Tak, paczka była o masie przekraczającej 20 kg (42 kg).

Suma wymiarów rzeczywistych nie przekroczyła 3 m (1.61m), a najdłuższy wymiar nie przekroczył 1.5 m (1.26m).

oznacz moderatorów