anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Wkrótce zamkniemy Archiwum Allegro

nat_not
Moderatorka
Moderatorka

W Archiwum Allegro gromadzimy oferty, które zakończyły się ponad 60 dni temu. Przygotowujemy się do zamknięcia tego serwisu. W marcu 2026 roku wyłączymy stronę archiwum.allegro.pl. Tym samym dane ofert archiwalnych nie będą dla Was dostępne.

Kolejne etapy wprowadzanej zmiany

• Od sierpnia 2025 przestaniemy przenosić zakończone oferty do Archiwum Allegro. Pozostaną one widoczne przez 60 dni na stronie Allegro. Po tym czasie, gdy będziecie szukać produktu z zakończonej oferty, wyświetlimy inne, aktywne oferty tego produktu.
  • Od listopada 2025 oferty z Archiwum Allegro zaczniemy przekierowywać na allegro.pl do aktywnych ofert tego samego produktu, a jeśli takich nie znajdziemy – do ofert podobnego produktu.
  • W marcu 2026 zamkniemy Archiwum Allegro i strona nie będzie już dostępna. 

Dlaczego rezygnujemy z Archiwum Allegro

Dzięki wprowadzeniu Katalogu produktów Allegro, nie trzeba już szukać produktów z zakończonych ofert w Archiwum Allegro. Możemy skierować Was bezpośrednio do aktywnych ofert tego samego produktu i od razu umożliwić zakup.

Natalia
   Moderatorka
oznacz moderatorów
31 ODPOWIEDZI 31

Mido
#10 Popularyzator#

Mamy być po stronie Allegro, gdy ono nie jest po NASZEJ  stronie? I nie jest polskie od dawna, ale to  nieistotne. JAllegro istnieje nie tylko dzięki kupującym, ono istnieje także dzięki sprzedającym i zupełnie juz o tym zapomnieli. Jestem na Allegro prawie od samego początku jego działalnosci.   To czym jest platforma teraz, nie ma nic wspólnego z tym co było jeszcze 5 lat temu. Allegro od kilku lat skutecznie  zraża do siebie  sprzedających a obecnie nawet kupujących, utrudniając im kupowanie tego co chcą, i narzucając im to czego nie chcą. Zniszczyli znakomitą wyszukiwarkę.  Zniszczyli system ocen wzajemnych,  nawet oceny produktów nie są wiarygodne, bo jest taki bałagan w katalogu że nigdy nie wiadomo czego dotyczy wystawiona ocena. Zniszczyli wszystko czym Allegro różniło się od podobnych portali, nie dając w zamian nic.  Nie są już konkurencyjni ani cenowo ani pod innym względem - Allegro było fenomenem, teraz jest chorym, duszącym się własnymi zmianami tworem,, .Podejrzewam też że odeszło już ich bardzo dużo sprzedających, albo bardzo zawęzili asortyment (tak działają wymuszone eany),  bo coraz mniej można tu kupić .  I co myślisz, że taki chory twór długo pociągnie?

oznacz moderatorów

bukini
#8 Zapaleniec#

@StackException  napisał(a):

Oczywiście Allegro wprowadza swoje zmiany bez patrzenia na najpierw opinię użytkowników, nie było żadnych sondaży itp, tak samo jak nawet np. wbrew przepisom np. UOKiKu robi co chce, że np. według rozmowy telefonicznej z UOKiKiem dowiedziałem się przypadkiem, że Allegro ileś razy z powodu nieuczciwego kolejkowania ogłoszeń..  iże zachęcają do wysłania im pisma z szczegółami, ale  ja jednak  zbyt bardzo lubię Allegro mimo tych okropnych  złych zmian  by zgłaszać je choćby anonimowo do UOKiKu itp. Proszę też innych Allegrowiczów by również zawsze byli po stronie Allegro żeby wspierali oto przecież   polską firmę z naszego kraju w rynku światowym.

Uwielbiam was Allegro! proszę nie róbcie głupot! 

Ta miłość nie jest odwzajemniona, niestety.

oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg#

Była, ja uwielbiałam Allegro. Uwielbiałam tu robić zakupy. A jako sprzedająca nie widziałam wielu powodów to żalenia się na forum. Wiadomo kiedy się to zmieniło i jest coraz gorzej. Dla mnie to już nawet nie jest Allegro, nic z niego nie zostało. To zupełnie inna strona. 

(Allegro dzieli użytkowników, by rządzić).
oznacz moderatorów

AdrianXQ
#10 Popularyzator#

To jest skrajny debilizm którego nie da się wytłumaczyć, a te tłumaczenie jest kretyńskie. Oprócz historii cen, których allegro chce się pozbyć często szukałem rzeczy żeby po prostu zobaczyć jak wygląda dany model wieży stereo czy tam czegoś, a nie zobaczyć coś co jest aktualnie w sklepie dostępne i widoczne. No i łatwiej było znaleźć sprzedawcę czegoś co miał jeszcze więcej niż tylko jeden zakończony przedmiot w archiwum. Podobnym debilizmem jest kasowanie historii zakupów gdzie także zniknęli mi sprawdzani sprzedawcy, a teraz rezygnuje z wielu, zakupów których nie można zwracać. Wy wszystko robicie na szkode i sprzedawców i kupujących

oznacz moderatorów

bibliofil86
#7 Wielbiciel#

Sprzedaję na allegro lokalnie, na archiwum allegro mogę sprawdzić w jakiej realnie cen sprzedano przedmioty, nie kosmiczne ceny ofertowe, za które ktoś może sprzeda a może nie. Wiele produktów z kategorii książek  czy gier jest niszowych. Tak, może być obecnie na allegro dosłownie zero ofert na dany produkt. A nawet jak jest jedna to co wynika z jej ceny o realnej wartości rynkowej produktu? Nic. Nie utrudniajcie pracy sprzedawcom. Wiecie co to jest działalność nierejestrowana? Nie tylko przedsiębiorcy handlują.

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg#

Czasy gdy allegro było idealnym tworem do wyceny produktów, bo było tam wszystko, już dawno minęły.

Zauważ, że każdy kij ma dwa końce i kupujący/konsument też nie będzie mógł sprawdzić ile wart jest dany towar.

Ciekawe co w praktyce oznacza to "zamknięcie" - czy serwis allegro usunie dany czy będzie miał do nich dalej dostęp?

oznacz moderatorów

bibliofil86
#7 Wielbiciel#

Ale jeśli ktoś sprzedaje na allegro (choćby lokalnie), to raczej jest dobre miejsce na wycenę 😉 Bo coś może być na zagranicznym portalu ale średni to oddaje poziom cen, jakie można to uzyskać. Przy okazji wyświetlały się aktualne oferty danego produktu, generalnie bardzo praktyczne. Czasem też dobrze popatrzyć na pewne tendencje w czasie, przy odpowiednim zapytaniu można było nawet kilka produktów na jednej liście przejrzeć. Ewidentnie brak tej strony będzie stratą...czasu. To że ktoś oferuje dany produkt na znanym portalu ze starymi książkami z milionem zdjęć i detali technicznych naprawdę mało powie o cenie realnej do uzyskania dla amatora. Do tego są produkty tak niszowe, że o nim ze 2-3 wzmianki w całym googlu i...z 10 starych ofert w archiwum allegro. Nawet jak coś jest z 2018 r. to może tam być jakaś wskazówka czy detal techniczny w opisie, na który nikt nie zwrócił uwagi. Czasem nawet fakt, że nikt nie kupił danej rzeczy od pół roku (mimo że jest 5 ofert na allegro)...też sporo mówi. 

oznacz moderatorów

vonNogay
#17 Koryfeusz#

No i fajnie, mniej wejść z googla będziecie mieli i ktoś szukający jakiegoś towaru trafi do innego serwisu albo sklepu. Dobra decyzja biznesowa.

oznacz moderatorów

x-drum
#8 Zapaleniec#

@nat_not 

Czy istnieje możliwość pobrania bazy danych ze swojej sprzedaży dostępnej na Allegro Archiwum? Chodzi mi przede wszystkim o opisy produktów, z których wciąż korzystamy, a do których dostęp niestety utracimy.

oznacz moderatorów

x-drum
#8 Zapaleniec#

@nat_not 

Otrzymam odpowiedź na swoje pytanie?

oznacz moderatorów

gdvorek
Moderator
Moderator

@x-drum skonsultuję i wrócę do Ciebie z odpowiedzią. Proszę o cierpliwość.

Grzesiek
   Moderator
oznacz moderatorów

Artisticco
#8 Zapaleniec#

Jeśli to jest definitywna decyzja to może zróbcie chociaż opcję płatną do korzystania a archiwum.

oznacz moderatorów