Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
W Archiwum Allegro gromadzimy oferty, które zakończyły się ponad 60 dni temu. Przygotowujemy się do zamknięcia tego serwisu. W marcu 2026 roku wyłączymy stronę archiwum.allegro.pl. Tym samym dane ofert archiwalnych nie będą dla Was dostępne.
Kolejne etapy wprowadzanej zmiany
Dlaczego rezygnujemy z Archiwum Allegro
Dzięki wprowadzeniu Katalogu produktów Allegro, nie trzeba już szukać produktów z zakończonych ofert w Archiwum Allegro. Możemy skierować Was bezpośrednio do aktywnych ofert tego samego produktu i od razu umożliwić zakup.
Pani kpi czy udaje nierozgarniętą?
@la_nika tłumacząc na polski - usunęliśmy wszystkie oferty z archiwum sprzed 2022 roku i was o tym nie poinformowaliśmy. Nie wiem jak można było napisać, o jakimś przekierowywaniu, ale jednocześnie w jakikolwiek sposób nie poinformować, że to oznacza USUNIĘCIE i brak dostępu do archiwalnych ofert sprzed ponad 10 lat. Pod koniec roku miałem zamiar sobie na spokojnie to wszystko skopiować, bo w końcu mieliście zamknąć archiwum dopiero w marcu, ale przez waszą słabą komunikację zrobiłem to wyłącznie do 2022 roku (i jak widać po pytaniu innego użytkownika nie jestem jedyny).
P.S. przekierowywanie do podobnych/aktualnych ofert jest nieistotne i bez znaczenia, bo nie do tego służyło archiwum
Ja również byłem w trakcie tworzenia skryptu, dzięki któremu skopiowałbym sobie wszystkie archiwalne oferty, które są mi niezbędne do dalszej pracy z elementami, które poprzez Waszą platformę zakupiłem. W tej chwili dobitnie pokazaliście Wasz "szacunek" dla klientów, którzy są z wami od niemal 20 lat!
Ta sprawa na pewno zostanie nagłośniona i mam szczerą nadzieję, że odbije się na cenach waszych akcji.
@la_nika - komunikacja sugeruje, że archiwalna strona nie została permanentnie usunięta.
Tak się najwyraźniej stało.
Usunięcie, a przekierowanie to duża różnica.
Ponieważ przekierowanie można zablokować w każdej przeglądarce.
I nadal mieć dostęp do strony, z której jest przekierowanie.
Przedwczesne usunięcie archiwów sprzed 2022, dla mnie - wieloletniego użytkownika - jest dużą stratą, bo to kawał historii zakupów i zdjęcia wielu rzeczy, których już nie mam, a chciałbym móc to sobie zarchiwizować (sprawdzanie cen w archiwum nie jest mi nawet potrzebne). Byłoby w porządku, zrozumiałbym, gdyby w marcu usunięto na zawsze archiwalne aukcje, taka decyzja i firma może ją podjąć niezależnie od użytkowników. Ale marca nie mamy, a tymczasem archiwów sprzed 2022 również nie ma... Jeśli się mylimy i są w bazie danych, to czy byłoby możliwe ich powrotne udostępnienie? Przynajmniej na jakiś czas, choćby tydzień, by użytkownicy mogli sobie zarchiwizować, co chcą, i by nikt do nikogo nie miał pretensji.
Rozumiem politykę zmian, ale niech przejście do nich nie pociąga za sobą niezadowolenia użytkowników usunięciem treści przed marcem. Mnie Allegro zawsze pomagało we wszystkich problemach i dotąd byłem 100% zadowolony, ale ta sytuacja jest dla mnie przykra.
Proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam
@la_nika - bardzo Ci dziękuję i czekam na informacje. Może jeszcze nie wszystko stracone.
Archiwum zostanie usunięte i nie będzie możliwy w żaden sposób w wgląd do archiwalnych ogłoszeń! Proszę się nie łudzić, chyba że ktoś ogarnie temat prywatnie i zrobi komercyjny projekt.
Pomysł przedni, ale chyba nie zdajesz sobie sprawy, o jakiej skali danych rozmawiamy.
Zrobiłem szybką kalkulację.
Archiwum Allegro z lat 1999–2022 (czyli to, co właśnie usuwają) to ostrożnie licząc około 5-6 miliardów ofert. Żeby to miało sens, musimy trzymać zdjęcia (bo po co komu opis bez zdjęcia), a nie same tytuły.
Przyjmując bardzo optymistycznie średnią wagę oferty na 200KB, mówimy o 1 Petabajcie danych. Realnie, z lepszymi zdjęciami z ostatnich lat, pewnie bliżej 2-3 Petabajtów.
Nikt nie trzyma takiej ilości danych w piwnicy.
Koszt najtańszego profesjonalnego magazynu danych (cold storage/object storage) dla 1 PB to lekko licząc 25 000 - 30 000 PLN miesięcznie. Do tego dolicz koszt transferu, co spokojnie podwoi tę kwotę.
Moja propozycja jest więc taka: bardzo chętnie zajmę się tym projektem od strony technicznej. Napiszę kod, postawię bazę, ogarnę wyszukiwarkę. Nie ma problemu.
Ty musisz tylko zorganizować finansowanie żeby opłacić sam hosting (ok. 50 tys. miesięcznie).
Potrzebujemy tylko 2500 użytkowników, którzy będą płacić 20 zł co miesiąc abonamentu za dostęp do starych aukcji, albo 5000 użytkowników płacących po 10 zł miesięcznie.
Znajdź mi 5000 chętnych, którzy zapłacą z góry za rok, żebyśmy mieli pewność, że po miesiącu nie zamkną nam serwerów za długi, i możemy startować.
A, i jeszcze jedno - załatw od Allegro ten dysk z danymi, które właśnie skasowali, bo bez ich backupu nie ma czego hostować 😉
Brawo Allegro!
Ale to już nie kwestia usuwania - ta decyzja zapadła i to zrozumiałe - po co Allegro ma na to łożyć, jeśli nie jest to zyskowne. Biznes to nie filantropia.
Problem w tym, że już teraz nie ma dostępu do ofert, a wyłączenie miało nastąpić dopiero w marcu.
I tu liczę, że da się coś zrobić (bo jak pisaliśmy, przekierowanie nie oznacza usuwania, a tak to teraz wygląda).
@LoganAll
Piszesz o "biznesie" i "braku filantropii", ale patrzysz na sprawę przez dziurkę od klucza. Pozwól, że poszerzę Ci perspektywę, bo mylisz pojęcia.
Twierdzisz, że utrzymywanie Archiwum jest niezyskowne. To klasyczny błąd myślowy kogoś, ko patrzy tylko na jedną kolumnę w Excelu, a ignoruje drugą.
Dla giganta takiego jak Allegro, koszt rzędu kilkudziesięciu, a nawet 100 tysięcy miesięcznie za utrzymanie tej bazy, to są przysłowiowe "waciki". To jest ułamek promila ich przychodów. Natomiast prawdziwym kosztem w biznesie e-commerce jest pozyskanie i utrzymanie klienta, czyli retencja.
Archiwum to nie był prezent dla nas, to było narzędzie, które trzymało tu tysiące kolekcjonerów, antykwariuszy i pasjonatów. To oni generują ogromny ruch i płacą wysokie prowizje. Dzięki archiwum weryfikowali ceny, sprawdzali rzadkość przedmiotów i wracali kupować właśnie tutaj, bo czuli się bezpiecznie, mając historię rynku pod ręką.
Usuwając archiwum dla "oszczędności na serwerach", Allegro właśnie mówi tej grupie: "mamy was tam, gdzie światło nie dochodzi". Ci ludzie pójdą gdzie indziej, bo bez historii Allegro staje się zwykłym bazarkiem ogłoszeniowym, tyle, że z wysokimi prowizjami.
Więc nie. To nie jest zrozumiała decyzja biznesowa. To krótkowzroczne cięcie kosztów (short-termism), które w dłuższej perspektywie przyniesie straty wizerunkowe i odpływ stałych klientów, znacznie przewyższające te grosze zaoszczędzone na dyskach twardych. Prawdziwy biznes dba o swoje zasoby (a dane to zasób), a nie wyrzuca je na śmietnik.
Chciałbym jeszcze zwrócić uwagę wszystkich, którzy chcieliby bronić tych wspaniałych "decyzji biznesowych", na to jaki jest realny skutek tego "biznesu" dla klienta, który zostawiał tu grube pieniądze.
Mam w magazynie kilka tysięcy elementów - elektronika, części poinformatyczne, specjalistyczne podzespoły... Wydałem na to na Allegro lekko licząc kilkadziesiąt tysięcy złotych. Spora część z tego to elementy bez nadruków, bez oznaczeń producenta, itp. Jedyną dokumentacją techniczną, rozpiską wyjść, parametrami, informacją z czego to pochodzi, itd. były opisy w archiwum.
W momencie, gdy decydenci Allegro "biznesowo" wyłączyli dostęp do ofert sprzed 2022 roku (i to przed zapowiadanym terminem!), zamienili mój towar w stertę bezużytecznych elektrośmieci. Bez tych opisów nie jestem w stanie tego użyć ani odsprzedać.
Więc nie piszcie mi tu proszę o "filantropii", czy "logicznych decyzjach biznesowych".
Allegro właśnie, w imię oszczędności na waciki, pozbawiło mnie i wielu innych dostępu do specyfikacji towaru, za który zapłaciliśmy. To nie jest oszczędność, to jest działanie na szkodę majątkową klienta.
@LoganAll @kovek @ophis1979 przykro mi, ale otrzymałam odpowiedź, że nie mamy możliwości odzyskania danych z ofert, które już zostały usunięte z archiwum.
Sukcesywnie kolejne oferty będą przekierowywane, więc powinniście możliwie jak najszybciej zabezpieczyć dane, które są Wam potrzebne.
Przekazałam do zespołu, który zajmuje się tym procesem, że czujecie się wprowadzeni w błąd komunikacją.
@LoganAll przekierowanie w tym przypadku nie działa, tak jak napisałeś, ponieważ nie ma strony pod adresem, z której jest przekierowanie.
@la_nika prosiłbym o używanie poprawnego sformułowania USUWANE, bo z przekierowaniem to nie ma nic wspólnego.
https://sjp.pl/przekierowanie
Totalna kompromitacja z waszej strony i komunikacja na poziomie dna.
@ophis1979dziękuję za poszerzenie perspektywy, nie miałem świadomości kwestii, o których piszesz - że w takim zakresie funkcjonowało to jako pewien rynek. Tym bardziej szkoda, że głosy takie jak Twój zostały zignorowane - bo przełożenie na późniejszy zysk, które wykazałeś, to argument, który trudno obalić.
Szanuję, że potrafisz przeanalizować argumenty i spojrzeć na sprawę z innej perspektywy - to rzadka cecha w internetowych dyskusjach.
Dokładnie o to w tym wszystkim chodziło. Dla wielu z nas Archiwum to nie było "muzeum sentymentów", tylko realne narzędzie pracy i baza wiedzy technicznej, której nie da się zastąpić. Decydenci w korporacjach często patrzą tylko w tabelki z kosztami i nie widzą, że ucinając takie funkcjonalności, podcinają gałąź, na której sami siedzą, niszcząc zaufanie i ekosystem budowany latami.
Cieszę się, że udało mi się zwrócić Twoją uwagę na ten problem. Szkoda tylko, że ta refleksja, która przyszła Tobie, nie przyszła do głowy osobom odpowiedzialnym za ten bałagan, zanim nacisnęli przycisk "usuń"
Pozdrawiam
@la_nika
To, co napisałaś o możliwie szybkim zabezpieczaniu danych, brzmi jak ponury żart.
Jak mieliśmy to zrobić, skoro w oficjalnym komunikacie podaliście termin wyłączenia na marzec 2026, a dane usunęliście cichaczem już teraz, w grudniu 2025??
To nie my "czujemy się" wprowadzeni w błąd. To Wy złamaliście publicznie ogłoszony harmonogram. Przez Waszą dezinformację nie zdążyłem zarchiwizować opisów technicznych do sprzętu wartego tysiące złotych, bo polegałem na Waszych zapewnieniach o terminach. Zrzucanie teraz winy na użytkowników to szczyt cynizmu!
Na koniec dodam tylko jedno, zamykając ten temat:
Mam szczerą nadzieję, że kiedy decydenci na wyższych stanowiskach w Allegro zobaczą, jaki realny, długoterminowy skutek finansowy i wizerunkowy będzie miała ta ich "wspaniała decyzja", to wszystkie osoby odpowiedzialne za ten bałagan - od tego, kto to wymyślił, aż na sam dół - zostaną brutalnie zweryfikowane przez rynek pracy. I oby skończyło się to dla nich szukaniem roboty na kasie w dyskoncie, bo do zarządzania poważnym ecommercem i szanowania zasobów klienta po prostu się nie nadają.
@ophis1979 po cichaczu to oni już to usunęli na początku listopada. Zorientowałem się po tym, jak z google grafika zamiast do strony archiwum przekierowało mnie na główną stronę allegro.
Jeśli ktoś ma w to wejść to musi być dochodowy biznes a nie działalność charytatywna. Teraz policz sprzedawców w interesujących nas kategoriach, plus tych co poza allegro , daj abonament od miesięcznego do 2 lat i uzbierasz powyżej tego co pisałeś. Jeszcze wybierz odpowiednie kategorie czyli jakieś tego 20% z ogółu i koszty maleją zyski rosną 😉