anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Wniosek allegro ochrona kupujących

MAMY ROZWIĄZANIE!
siwetzky1
#8 Zapaleniec

Dzień dobry.

7 lipca złożyłem wniosek do Allegro Ochrona Kupujących i otrzymałem potwierdzenie jego przyjęcia. Do tej pory nie otrzymałem decyzji ani informacji o statusie sprawy.

Posiadam usługę Allegro Smart!, dlatego zgodnie z informacją dotyczącą programu Allegro Ochrona Kupujących spodziewałem się rozpatrzenia wniosku w ciągu 24 godzin. W związku z tym uprzejmie proszę o informację, na jakim etapie znajduje się mój wniosek oraz kiedy mogę spodziewać się decyzji.

Dyskusja ze sprzedawcą została już zamknięta, dlatego chciałbym upewnić się, że mój wniosek jest nadal rozpatrywany.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

oznacz moderatorów
8 ODPOWIEDZI 8
w_kiwi
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@siwetzky1 Jeśli chodzi o zamówienie numer adec79c0-656e-11f1-91b7-3de44119dc09, to dzisiaj o 8:34 wniosek został odrzucony. Sprzedawca zlecił zwrot środków i został on już zrealizowany. 

Wiktoria
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów
siwetzky1
#8 Zapaleniec

W takim razie czemu nie dostałem informacji na e-mail?

oznacz moderatorów
la_nika
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@siwetzky1 ponieważ osoba, która rozpatrywała wniosek chciała przekazać Ci szczegółowe informacja na jego temat. Dlatego zamiast automatycznego powiadomienia, otrzymałeś od nas wiadomość z informacją o dalszych krokach. 

Monika
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów
siwetzky1
#8 Zapaleniec

Sprzedający zatrzymał zwrócony przeze mnie towar oraz większość zapłaconych środków. W przypadku braku zwrotu pełnej kwoty proszę o zobowiązanie sprzedającego do odesłania mojego towaru. Obecnie sprzedający posiada zarówno zwrócone opony, jak i 80% ceny zakupu.

oznacz moderatorów
siwetzky1
#8 Zapaleniec

chciałbym uzupełnić informacje dotyczące mojego wniosku w ramach Allegro Ochrona Kupujących.

Po otrzymaniu od Państwa informacji skontaktowałem się ze sprzedającym w sprawie zwrotu mojego przedmiotu. Pracownik firmy poinformował mnie telefonicznie, że przedmiot został już zutylizowany.

W związku z tym proszę o uwzględnienie tej informacji w dalszym rozpatrywaniu sprawy. Sprzedający pomniejszył kwotę zwrotu środków, a jednocześnie przedmiot, którego dotyczyła transakcja, został zutylizowany, przez co nie mam możliwości jego odzyskania ani przeprowadzenia dalszej weryfikacji.

Zgodnie z Państwa wcześniejszą informacją rozważam zgłoszenie sprawy odpowiednim organom w celu uzyskania potwierdzenia wszczęcia postępowania.

Proszę o informację, czy fakt utylizacji przedmiotu przez sprzedającego ma wpływ na ocenę mojego wniosku oraz czy po dostarczeniu potwierdzenia zgłoszenia sprawy mój wniosek zostanie ponownie rozpatrzony.

oznacz moderatorów
komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@siwetzky1 To była reklamacja czy odstąpienie od umowy?
Jeśli odstąpienie od umowy to z chwilą złożenia oświadczenia tracisz prawo własności do zwracanego towaru - wraca ono do sprzedającego więc nie musi Ci on nic odsyłać bo towar nie stanowi już Twojej własności. 

oznacz moderatorów
matt_rose
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

Cześć @siwetzky1, widzę, że dziś tj. 10.07.2026 o 12:03 umieściłeś informację na temat utylizacji przedmiotu we wniosku Allegro Ochrona Kupujących. Nasz konsultant wkrótce odpowie na Twoją wiadomość.

Mateusz
   Moderator Allegro Gadane
oznacz moderatorów
siwetzky1
#8 Zapaleniec

Dziękuję. Czekam na odpowiedź 

oznacz moderatorów