Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Zrobiłem zakup 8.07.2025 z myślą, że jest to z Polskiego sklepu, jako kuriera wybrałem DPD i myślałem, Że paczka za 3. Dni Dotrze.
Okazało się, że paczka idzie z Niemiec przez DHL-mimo info w zakupie, że jest to DPD. Mam w zakupie „paczka nr1” i „paczka nr2” jedna niemiecka druga polska i niby jeden nr śledzenia jest do granicy, a drugi od granicy.
paczka utknęła dobę temu w punkcie odbioru w Niemczech-nie ruszyła w drogę wg trackingu. Sprzedający mówi, że nic już się nie da zrobić. Tylko czekać. Ale jakbym wiedział, że to nie z Polski i DHL nie dokonałbym zakupu.
Czy czekać czy otwierać dyskusję?
@PawelKulakowski8 faktycznie w zamówieniu mamy informację o innej metodzie dostawy niż wybrana przez Ciebie. Sprzedający przed nadaniem inną metodą powinien się z Tobą skontaktować i zapytać, czy wyrażasz na to zgodę. Jeżeli sprzedający odpowiada na bieżąco, stara się pomóc w rozwiązaniu problemu i kontakt nie jest utrudniony, nie ma konieczności zakładania dyskusji. Jednak decyzja tu należy do Ciebie, jeżeli uważasz, że jest taka potrzeba, masz możliwość jej założenia i skorzystania z opcji [poproś o pomoc Allegro].
Telefonicznie spytałem czy nie mogę anulować całej sprawy bo nie byłem świadom, że to taki obrót sprawy przybierze- z Niemiec i jeszcze bez ruchu od doby, no i
dostałem odpowiedź odmowną, że mam czekać. I nie da rady sprzedawca nic z tym zrobić.
Co mogę w tej sytuacji zrobić następnie?
Jeżeli chodzi o DHL, to niemiecki DHL to zupełnie coś innego niż polski. W Niemczech jest to marka Handlowa Deutsche Post (mówiąc prościej DHL to normalne poczta, a nie kurier).
Przesyłki nadane pocztą niemiecką, trafiają do WER Warszawa, gdzie albo są kierowane do dalszego doręczenia (nr zaczynające się od L, R, U, V) lub przekazywane do DHL eCommerce (nr przesyłki zaczynające się od C lub H).
Dzięki za wyjaśnienie - mam numer na C, zdziwiony byłem nadawcę jako DP AG i imię i nazwisko nie będące danymi człowiek, od którego kupiłem.
czyli jeśli to poczta to nie ma szans na zbyt szybkie dostarczenie :(.
@PawelKulakowski8 możesz odstąpić od zakupu w każdym momencie. Także teraz. Sprzedający może się jednak wstrzymać ze zwrotem do momentu otrzymania zwrotu towaru.
Chodzi o to, że nie wiem, czy przesyłka dotrze, ponieważ zostałem zaskoczony że to nie kurier tylko Niemiecka poczta, a w Polsce dopiero kurier. Zaczekam kilka dni. Ale jeśli się nie ruszy z miejsca, podejmę jakieś kroki z Allegro Protect.
Po co odstępować od zakupu, skoro nie wiadomo, czy go otrzymam?
@PawelKulakowski8 pisałeś o anulowaniu zamówienia, dlatego też dodałam tę informację, żebyś miał świadomość, że masz prawo do odstapienia 😉
No tak, sęk w tym, że transakcja nie przebiega jakoś standardowo. Zbyt dużo rzeczy mnie tu zdziwiło na minus, więc nie wiem co o tym myśleć.
produkt chcę otrzymać. Więc zaczekam
@PawelKulakowski8 gdybyś potrzebował dalszej pomocy, dawaj znać 🙂
Mam pytanie.
rozpocząłem dyskusje, ponieważ sprzedający ignoruje sytuacje i wpiera mi, że nie da się wycofać paczki z nadania-kiedy status mówi, że jest „w przygotowaniu” - a jednocześnie paczka jest wysłana z :
@PawelKulakowski8 na razie zalecam cierpliwość. Widzę, że rozpocząłeś już dyskusję, ale sprzedawca jeszcze się w niej nie wypowiedział, więc poczekajmy proszę na jego odpowiedź i stanowisko co do statusu tego zamówienia. Jeśli chodzi o Allegro Protect to tak, dokonałeś zakupu na naszej platformie, więc Twoje zamówienie oczywiście kwalifikuje się do wniosku o rekompensatę, ale na ten moment jest na niego jeszcze zbyt wcześnie. Poczekajmy na stanowisko sprzedawcy w Twojej sprawie w dyskusji.
Martwi mnie, że sprzedający wie przecież, gdzie nadał przesyłkę i w jakim oddziale Deutsche Post - zaznaczyłem kuriera DPD-nie wiedziałem że to z Niemiec będzie i czekam już dwa dni a ona nie ruszyła się z miejsca.
stąd podejrzenia, że nie wyruszy już..
czuję się po prostu oszukany
@PawelKulakowski8 oczywiście to rozumiem, dlatego staramy się Ci pomóc, ale zasady w takich sytuacjach są jasne i dla wszystkich klientów takie same. Rozpocząłeś już dyskusję, więc poczekajmy na stanowisko sprzedawcy. Jeśli Twój problem nie rozwiąże się w przeciągu 14 dni, na dole ekranu w dyskusji zaznacz proszę opcję: "Oznacz jako nierozwiązana". Wówczas otrzymasz wniosek do Allegro Protect, ale na tę chwilę jest na to jeszcze zbyt wcześnie. Musimy jeszcze poczekać i przede wszystkim otrzymać wyjaśnienia od sprzedawcy.
7 dni z, ponieważ oznaczyłem sprawę, jako -paczka nie dotarła -„nie otrzymałem produktu„ - nadal tak to działa?
@PawelKulakowski8 14 dni liczymy od daty złożenia zamówienia, w Twoim przypadku od 08.07.2025.
7 dni wziąłem z ram czasowych - przesyłka powinna być jutro u mnie. A nie będzie jej niestety.
Zazwyczaj paczki z Niemiec są dość szybko dostarczane. Zazwyczaj jest to 3-5 dni od nadania w Niemczech.
Dzięki mam nadzieję, że tak będzie.
Na obecna chwilę mam, że „towar w przygotowaniu” od 8 lipca i pod tym tym „brak możliwości śledzenia przesyłki”
No cóż, zaczekam te 14 dni od dzisiaj. Sprzedawca nie odpisuje w wiadomości prywatnej, ani w dyskusji. U mnie widnieje tylko, że zrobił etykiety, czy tam numer nadal paczce. Poza tym nic się nie zadziało.
status jest, że paczki nie nadano jako takiej przecież.