anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Wprowadzenie w błąd przy ogłoszeniu. Paczka niby utknęła w Niemczech

PawelKulakowski8
#7 Wielbiciel

Zrobiłem zakup 8.07.2025 z myślą, że jest to z Polskiego sklepu, jako kuriera wybrałem DPD i myślałem, Że paczka za 3. Dni Dotrze. 
Okazało się, że paczka idzie z Niemiec przez DHL-mimo info w zakupie, że jest to DPD. Mam w zakupie „paczka nr1” i „paczka nr2” jedna niemiecka druga polska i niby jeden nr śledzenia jest do granicy, a drugi od granicy. 

paczka utknęła dobę temu w punkcie odbioru w Niemczech-nie ruszyła w drogę wg trackingu. Sprzedający mówi, że nic już się nie da zrobić. Tylko czekać. Ale jakbym wiedział, że to nie z Polski i DHL nie dokonałbym zakupu. 

Czy czekać czy otwierać dyskusję?

oznacz moderatorów
23 ODPOWIEDZI 23

pecela
#19 Nestor ⭐

@PawelKulakowski8

DP AG to Deutsche Post Aktiengesellschaft (Poczta Niemcka Spółka Akcyjna).

Jeżeli chodzi o DHL i Deutsche Post, to w Niemczech nie ma rozróżnienia (jest to jedno i to samo). 

A jeżeli chodzi o DHL, to DHL i DHL eCommerce (dawniej DHL Parcel) to dwie różne firmy. Pierwsza to Poczta Niemiecka, a druga firma kurierska.

Twoja przesyłka to Paczka Pocztowa. W Polsce trafi ona w ręce Poczty Polskiej, która przekażę ją dla DHL eCommerce w celu dalszej obsługi.

oznacz moderatorów

PawelKulakowski8
#7 Wielbiciel

IMG_3762.png

@_HolaOla_ @pecela 

Witam wrzuciłem numer śledzenia  na stronie DHL parcel od sprzedającego - szczegóły w załączniku. 

paczkę doręczono 7 lat temu. Wg numeru śledzenia, który podano w dyskusji allegro. 
po paczce śladu nie ma. 
wygląda jakby to jednak były tylko wygenerowane numery paczek od początku. 

oznacz moderatorów

Sa_nova
Moderatorka
Moderatorka

@PawelKulakowski8 widzę, że poprosiłeś już w dyskusji o pomoc doradcę, zaczekaj proszę na jego wypowiedź. 

Sandra
   Moderatorka
oznacz moderatorów

pecela
#19 Nestor ⭐

@PawelKulakowski8 

Numery przesyłek, po okresie karencji wracają do puli.

A kombinacji nr przesyłek jest ok 20 000 000 000 w skali całego świata. Okres karencji to ok 13-18 miesięcy. Potem nr może być przypisany innej przesyłce.

Powinieneś mieć nr przesyłki zaczynający się od C. On jest stały i i po nim ją śledzisz.

oznacz moderatorów