Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Jakiś czas temu zakupiłam przedmiot na allegro ale po otrzymaniu paczki stwierdziłam,że nie spełnia on moich oczekiwań. Chciałam zwrócić rzecz ale niestety firma nie zgodziła się więc wystawiłam 1 gwiazdkę ,nie napisałam żadnego komentarza co mogło by obrazić. Od tego momentu zaczęły się maile,telefony ,sms o usunięcie tego. Nazwałabym to nękaniem. W ostatnim mailu sprzedający poinformował mnie ,że złożył pozew do sądu i do tego wstawił linka do mojego portalu społecznościowego. Czy mozna cos z tym zrobić?
@Client:43791813 Nękanie w sprawie komentarza zgłoś do Allegro tu; https://allegro.pl/pomoc/kontakt?kategoria=1aab3926-a59f-4f0a-b91a-ab3d4e469201&subjectId=0cf36533-0... Sprzedający otrzyma upomnienie.
Pozwów sądowych w tej sprawie się nie obawiaj, teraz wielu sprzedawców próbuje tak zastraszać. Jeżeli w komentarzu nie ma żadnego tekstu, tylko gwiazdki, nie napisałaś żadnej nieprawdy, absolutnie nic Ci nie grozi, a sprzedający pozwu nie złoży bo wie, że poniesie tylko koszty sądowe. Nie daj się zastraszyć.
@Client:43791813 Dzięki za wiadomość. Był to produkt którego po otwarciu nie można zwrócić ze względu na ochronę zdrowia lub względy higieniczne - taka informacja widnieje w zakładce "Zwroty". Sprzedający mimo to dwukrotnie wyraził zgodę na odesłanie otwartego produktu - wiadomości te znajdziesz w zakładce Dyskusje. Być może istnieje jeszcze szansa na porozumienie obu stron i wypracowanie kompromisu? Serdecznie zachęcam.
Rozumiem, że czujesz się zaniepokojona częstymi kontaktami ze strony sprzedającego. Oczywiście zgłoszę tę sprawę i skontaktujemy się ze sprzedającym. Przykro mi, że doszło do takiej sytuacji.
@ko_alka Weź tylko pod uwagę, że taka informacja w zakładce Zwroty sprzedającego może widnieć także w przypadku zakupu telewizora. Czy wtedy też jest potrzebna zgoda sprzedawcy na zwrot? Przy których produktach jest potrzebna taka zgoda?
xyz96Umieszczając taką adnotację w przypadku oferty dotyczącej telewizora sprzedawca łamie regulamin allegro oraz narusza zapisy Ustawy Konsumenckiej .... konsekwencje znasz .
@mdrogeria Mylisz się. W takim przypadku sprzedawca niczego nie narusza. On może w każdej zakładce cytować przepisy prawa.
xyz96 nuuuu.... a wiesz co to jest klauzula niedozwolona ??
@mdrogeria UUUUU, tak, wiem. To teraz napisz, które towary są higieniczne i zapytaj Allegro, czy przy zakupie telewizora sprzedawca nie może zamieścić przepisu o wyłączeniach z prawa do odstąpienia. Jednak niewiele wiesz.
xyz96 prowokujesz ? . Moja Babcia często mi powtarzała ,, masz rację ,ale bądź mądrzejszy i ustąp ,,
@mdrogeria Nie, to Ty prowokujesz, bo przyczepiłeś się do mnie nie mając racji i wiedzy. A Twoja babcia zupełnie mnie nie interesuje, choć szacunek jej się należy, jak każdemu.
@Client:43791813 Czy mogę Cię prosić o zrzuty ekranu, na której widać tego typu wiadomości? Możesz załączyć je tutaj lub przesłać za pomocą formularza załączonego wyżej przez xyz
Jasne załączę jak będę w domu 🙂 @ko_alka
Jak to wygląda z oceną negatywną w przypadku gdzie Klient chce oddać otwarty produkt (który ze względów higienicznych nie może oddać) i wystawia negatywną ocenę przez swoje niezadowolenie z tego powodu? Usuwacie czy zostaje?
WidelecNaTalerz
@WidelecNaTalerzu Kupująca ma prawo do własnej opinii, którą wyraziła za pomocą oceny.
@ko_alka " Kupująca ma prawo do własnej opinii, którą wyraziła za pomocą oceny. " Bardzo ciekawe jest to co napisałaś. Poniewaz jak domyślam sie ocena ( nawet bez opisu) jest opinią wyrażona przez kupującego.
Wiec teraz reasumujac: Kupujący kupił przedmiot którego nie mógł zwrócic ze wzgledów higienicznych ( zgodnie z prawem i informacją w aukcji). Dalej Twoja infromacja "Sprzedający mimo to dwukrotnie wyraził zgodę na odesłanie otwartego produktu" czyli do konca szedł " na rękę" kupujacemu. W zamian za to otrzymał zaniżona ocene (opinie )od kupującego.
Wiec teraz jak to sie ma do art 212 KK który zacytuję:
Art. 212 Kodeksu karnego – zniesławienie
„§ 1. Kto pomawia inną osobę, grupę osób, instytucję, osobę prawną lub jednostkę organizacyjną niemającą osobowości prawnej o takie postępowanie lub właściwości, które mogą poniżyć ją w opinii publicznej lub narazić na utratę zaufania potrzebnego dla danego stanowiska, zawodu lub rodzaju działalności, podlega grzywnie albo karze ograniczenia wolności.
§ 2. Jeżeli sprawca dopuszcza się czynu określonego w § 1 za pomocą środków masowego komunikowania, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.
Zobacz więcej: https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-znieslawienie-przedsiebiorcy-z-czym-sie-wiaze
Wystawienie jednej gwiazdki podczas kiedy sprzedający de facto działa na korzyśc kupującego zdjae sie działac na jego szkode i obniza zaufanie do niego jako do sprzedawcy
Rozumiem "subiektywną opinie" lecz widzę różnice miedzy subiektywną opinią a działaniem na szkode ( swiadomym bądź nie) .
Zreszta w iinym wątku juz także dziś czytałem wypowiedź kupującego że sprzedawca dostanie negatywa tylko dlatego że kupujący zamówił przesyłke kurierską i nie było go w domu podczas przyjazdu kuriera a teraz musiałby pojechac do punktu. Cóż . Będzie kolejna " subiektywna opinia"
Powiedzieli ze mogę odesłać ale oni to zutylizują a ja zwrotu pieniędzy nie dostanę. To dlaczego miałam odsyłać. Proponowali mi jakiś śmieszny bon na 50 zł którego nie chce bo nie zamierzam nic kupować u nich.
Art. 212 Kodeksu karnego – zniesławienie
„§ 1. Kto pomawia inną osobę, grupę osób, instytucję, osobę prawną lub jednostkę organizacyjną niemającą osobowości prawnej o takie postępowanie lub właściwości, które mogą poniżyć ją w opinii publicznej lub narazić na utratę zaufania potrzebnego dla danego stanowiska, zawodu lub rodzaju działalności, podlega grzywnie albo karze ograniczenia wolności.
§ 2. Jeżeli sprawca dopuszcza się czynu określonego w § 1 za pomocą środków masowego komunikowania, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.
Już mnie jeden supersprzedawca z tego pozwał. Pokazać Ci wyrok? 😄
Tam był komentarz opisowy i zaniżone wszelkie możliwie gwiazdki. Na szczęście sąd nie jest głupi i nie czyta **piiip**ycznych wywodów o gwiazdkach, zamieszczanych przez sprzedawców na tym forum.
@xyz96 cóż ja tego wyroku nie widziałem ani uzasadnienia ani okoliczności sprawy nie znam. Nawet śmiem wątpić czy on w ogóle istnieje.
A juz wychodząc naprzeciw Twoim oczekiwaniom to nawet zakładając że istnieje to rozumiem że sądy już nie sa potrzebne ? Bo @xyz96 już ogłasza orzeczenia we wszystkich sprawach????
Cytuje: "Na szczęście sąd nie jest głupi i nie czyta **piiip**ycznych wywodów o gwiazdkach, zamieszczanych przez sprzedawców na tym forum."
Cóż także chciałbym mieć władze i możliwość podejmowania decyzji za wszystkie sądy.
" Kupująca ma prawo do własnej opinii, którą wyraziła za pomocą oceny. " Bardzo ciekawe jest to co napisałaś. Poniewaz jak domyślam sie ocena ( nawet bez opisu) jest opinią wyrażona przez kupującego.
Wiec teraz reasumujac: Kupujący kupił przedmiot którego nie mógł zwrócic ze wzgledów higienicznych ( zgodnie z prawem i informacją w aukcji). Dalej Twoja infromacja "Sprzedający mimo to dwukrotnie wyraził zgodę na odesłanie otwartego produktu" czyli do konca szedł " na rękę" kupujacemu. W zamian za to otrzymał zaniżona ocene (opinie )od kupującego.
Wiec teraz jak to sie ma do art 212 KK
Jeżeli chcesz oceniać Serwis to chyba pod kątem: Art. 18 k.k. i/lub Art. 13 k.w., (a nie: Art. 212 k.k.) ?