Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Sytuacja taka: mam wlączoną opcje smart czyli w okreslonych warunkach nie płacę za koszt wysyłki.
Zakup na kwotę uprawniającą do tej bezpłatnej wysyłki i proszę o fakturę VAT,
Wpłata na konkretną kwotę, dajmy na to 200zł.
Sprzedawca wystawia mi fakturę na kwotę 208 zł, ponieważ tyle de facto dostał z PayU. Następuje niezgodność dokonanej wpłaty z rachunku firmowego a wysokością kwoty wykazanej na fakturze.
Towar niezgodny z opisem, zwracam, zostaje wystawiona korekta na kwotę 208zł (wartość towaru + wysyłka), na konto wraca mi 200zł, znów brak spójności. Inna kwota na korekcie, inna jako wpływ na rachunek.
Jak to rozwiązać ? Czy sprzedawca ma obowiązek wystawić fakturę na kwotę wpłaconą przez mnie i ewentualnie drugą na koszt wysyłki przekazany mu przez allegro? Przeciez w przypadku korekty zwraca mnie wpłacony koszt 200zł za towar, wystawia fakturę korygująca na wartość towaru + koszt wysyłki, ale kosztu wysyłki nie zwraca do allegro. Ukryty dochód dodatkowy?
Ja jakoś jak sprzedaję w opcji smart, dostaje wpłatę tylko za przedmiot. Na 100%. Gdzieś się pomyliłeś..
@dario381 nigdzie nie było pomyłki, bo system płatności uzależniony jest od formy wysyłki. Przy paczkomatach fv dostaję na sam towar, bo tylko za towar otrzymuje wpłatę kupujący, a przy np. wysyłkach pocztowych fv opiewa na kwotę towar + wysyłka, bo sprzedający otrzymuje całość na konto, wartość towaru + koszt wysyłki.
A to sorry nie wiedziałam, ja mam tylko allegro inpost.
Do takiego właśnie zamieszania dochodzi z tym Smartem. Moim zdaniem kupujący, a zwłaszcza firma ma otrzymać fakturę na kwotę, jaką zapłacił. Jeśli sprzedawca musi wykazać wpływy w pełnej wysokości, to niech dowód sprzedaży na koszt wysyłki wystawie temu, od kogo te pieniądze otrzymał. Dopytaj o to w US.
@AptekaNatolinska zakładam, że to księgi rachunkowe i stąd skrupulatność w stanach na koncie ?
Sprzedający ma obowiązek wystawienia faktury i faktury korygującej na kwotę transakcji (208 zł), a kupujący nie powinien księgować kosztu nieponiesionego (8 zł).
Nie mogę sprawdzić jak to wygląda w praktyce, więc nie wiem ile dostaje kupujący przez 'zwróć wpłatę'? Jeśli dostaje 208, to ma dodatkowy przychód (do zaksięgowania).
Jak moze nie księgowac kosztu poniesionego, nie ma czegoś takiego w nomenklaturze ksiegowej.
Wpłata z rachunku bankowego 200 zl to i faktura VAT powinna być na te kwotę i korekta do niej na tę samą.
A koszt dostawy smart dotyczy wylącznie relacji allegro-sprzedający. Żeby jeszcze było ciekawiej, w przypadku reklamacji ze strony sprzedawcy musi byc zwrócony koszt odesłania wadliwego przedmiotu.
Sprzedawca musi wystawić fakturę zgodnie z otrzymanym wpływem. Relacje klient-allegro dla sprzedawcy nie mają znaczenia. Sprzedawca dostaje za transakcję 200+8 i na taką kwotę musi być faktura.
Otrzymałeś wpłatę od .....
.....
Razem do zapłaty z góry
Kwota do zapłaty | 208,00 zł |
W tym koszty dostawy | 8,00 zł |
Kwota wpłaty | 208,00 zł |
zakończona |
@AptekaNatolinskaczytałem na ten temat artykuł w prasie branżowej i wyraźnie podano, że w przypadku korzystania przez kupującego ze smarta, czyli darmowej wysyłki księguje on tylko i wyłącznie wartość towaru, bez kosztów wysyłki ujętych na fv jaką otrzymał od sprzedającego. W koszty może zaksięgować abonament smartowy. Ja tak robię, otrzymując fv z kosztami wysyłki, których nie poniosłem, księguje tylko i wyłacznie wartość towaru jaki znajduje się na fv. Prowadzę księgę przychodów i rozchodzów, nie wiem jak to jest w przypadku pełnej księgowości, gdzie faktycznie duże znaczenie ma przepływ przez konto firmowe.
@mikeza dokładnie tak
@AptekaNatolinska Sprzedawca zrobił błąd że przyjął zwrot od firmy, bo nie musiał tego robić.
musiał przyjąć, bo produkt otrzymany miał sie jak pięść do nosa do zakupionego. Chcialbyś tak? Kupujesz psa a dostajesz kota na którego na dodatek masz uczulenie? Zgadzasz sie ? NIE, oddajesz kota a chcesz psa albo zwrot wpłaty, prawda?