Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
WItam, czy znają państwo sprzedającego o nazwie [edycja] ? Sprzedał mi brandowany telefon rok temu nie informując o tym oraz zero wzmianki o czymś takim w ofercie. Dziś telefon został zablokowany przez operatora tmobile i stracilem dostep do banku, kontaktów i wszelkiej galerii z wakacji. Telefon jest bezużyteczny, cegła, straciłem pieniądze. Gdy do nich napisałem to bezczelnie odpowiedzieli ze nie muszą informować o takich rzeczach! czy jeszcze ktoś z państwa tam kupował jakiś sprzęt?
@_Likos_ Nie twierdzę oczywiście, że zgłoszenie na policję jest bezcelowe. Na pewno w jakimś stopniu zmotywuje to sprzedającego do polubownego załatwienia sprawy.
@Client:33353501 Sprzęt był zakupiony od komisu czyli używany , zakup sprzed roku komis daje rękojmii 1 rok .. tu może być pies pogrzebany , mam cichą nadzieję ,że allegro się mimo tego nie wypnie .
@Client:33353501 poproszę Cię jeszcze o chwilę cierpliwości. Nie martw się, nie zostawimy Cię bez pomocy. Dowiaduję się jak możemy wesprzeć Cię w tej sytuacji, gdy tylko otrzymam odpowiedź, wrócę tutaj z informacją.
edytowało post i nie ma nazwy tego sklepu. Dla przypomnienia [edycja]
@Client:33353501 wracam z odpowiedzią. W takiej sytuacji powinieneś reklamować telefon, jest to wada ukryta, ponieważ sprzedający nie poinformował o tym w ofercie, a oczywiście powininen, w zasadzie to w ogóle nie powinien go sprzedawać, jeśli nie jest jego prawnym właścicielem.
Rozumiem, że zgłosiłeś reklamację sprzedającemu, opisałeś wady i wskazałeś swoje żądanie?
A sprzedający chce, abyś odesłał do niego przedmiot w ramach reklamacji?
Czy na wiadomość z reklamacją sprzedający odpisał, że nie musi podawać takiej informacji w ofercie?
Prześlij proszę zrzuty ekranu Waszej rozmowy na ten temat tutaj.
Z tą reklamacją może być problem!😆
zdecydowanie tak. widze ze nic się nie da zrobić.
@Client:33353501 Jeżeli Allegro tak poradziło to za bardzo nie masz wyboru, teraz musisz czekać za ruchem sprzedającego, Allegro gwarantuje bezpieczne zakupy. Powinien się w końcu problem rozwiązać.
Wysłałem.
Cześć, udało się?
@la_nika czy jeśli sklep zaznaczy, że telefon jest z t-mobile, to wtedy nie ponosi odpowiedzialności za zablokowanie?
@aryhil Ponosi odpowiedzialność bo telefon ma wadę prawną - nie powinien w ogóle trafić do sprzedaży.
Niestety nie da się wykonać factory reset gdy telefon zablokowany przez brand tmobile. Nie ma możliwości wejscia do recovery mode itp. wszystko zablokowane od a do z. telefon totalna roślina.
To tak średnio odszyłaś telefon na reklamację i sprzedający odblokuje i ????🙄
@Client:33353501 Z tego co mi wiadomo to da się zrobić tzw. Hard reset bez problemu jednak jest warunek - telefon musi być podłączony do komputera przewodem USB. Najnowsze oprogramowanie Samsunga tego wymaga aby w ogóle wejść do menu RECOVERY.
@Client:33353501
Telefon nie jest własnością sprzedającego, któremu zapłaciłeś pieniądze jedynie za udostępnienie do posiadania (a nie zostało przeniesione na Ciebie prawo własności rzeczy bo sprzedający sam go nie posiadał).
Sprzedaż takiego telefonu jest przestępstwem, a telefon jest przedmiotem przestępstwa.
Sprzedawca powinien w takim przypadku oddać pieniądze (i nie ma prawa uzależniać zwrotu od odesłania mu rzeczy nigdy niebędącej jego własnością).
W przypadku braku reakcji Sprzedającego - powinieneś otrzymać rekompensatę z POK.
Ponieważ przez pewien okres czasu miałeś w nim zainstalowaną swoją kartę SIM (co pozostawia trwały ślad wiążący posiadacza karty z telefonem w którym została (choćby krótkotrwale) zainstalowana - to w Twoim interesie powinno być teraz uwolnienie się od ryzyka możliwych zarzutów w związku z użytkowaniem przedmiotu przestępstwa (a tu najlepszym sposobem jest zgłoszenie sprawy policji).
Były opisywane (również tu) przypadki, gdy policja z nakazem wydania rzeczy nawet po kilku latach pukała do drzwi Abonenta karty SIM używanej w telefonie od którego sprzedaży sprzedawca nie uiścił należnego podatku (przestępstwo skarbowe).