Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Ostatnio kupiłem 5 sztuk tuszu do drukarki. Dziś bez żadnej informacji otrzymałem zwrot pieniędzy i nie otrzymałem zamówionych przedmiotów. Okazało się że sprzedawca zmienił ofertę na sporo droższa i nie zrealizował mojego tańszego zamówienia. Czy to zgodne z prawem konsumenta?
To niezgodne z regulaminem Allegro. Możesz otworzyć Dyskusję i domagać się przesłania towaru po ponownej wpłacie. Oczywiście w cenie po jakiej kupiłeś; https://allegro.pl/dyskusje/nowa W Dyskusji sprzedawca ma obowiązek się wypowiedzieć i pomoże Ci w niej pracownik Allegro.
Niestety nie otrzymam zamówionego towaru. Oy
Trzymałem tylko takie o to oświadczenie
Zdjęcie niewidoczne, widzisz je tylko Ty.
Sprzedawca powołał się pewnie na art. 84 Kc, ale on dotyczy tylko rażących pomyłek w cenie. W Dyskusji proś o pomoc pracownika Allegro. Możesz to zrobić po 24 godzinach. Ostatecznie możesz też wystąpić do sądu o wdanie towaru po cenie zakupu.
Rażąca pomyłka w cenie jest wtedy, gdy kupisz coś za 1 zł, a ta rzecz normalnie kosztuje 100 zł - to przykład.
@Client:42964398 nie mogę zatwierdzić przesłanego przez Ciebie skanu, ponieważ są na nim Twoje oraz Sprzedającego dane. @xyz96 tak, Sprzedający powołał się na art. 84 Kodeksu Cywilnego, pomyłka była znacząca, ponieważ było to 3,76 zł zamiast 100 zł, dlatego napisał "oświadczenie o uchyleniu się od skutków prawnych oświadczenia woli złożonego pod wpływem błędu".
@la_nika Nie wydawaj wyroków. O tym, czy to była pomyłka znacząca, może orzec tylko sąd.
@xyz96 ok, nie mam kompetencji sądu. @Client:42964398 postanowiłam skonsultować sprawę z działem prawnym, wrócę tutaj z odpowiedzią, gdy tylko ją otrzymam.
EDIT: Jedynie sąd może się wypowiedzieć na temat tego czy powołanie się Sprzedającego na art 84 KC w tej konkretnej sprawie będzie skuteczne i słuszne.