anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zostałem odszukany na Allegro, nie możliwe, ale fakt!

laprej
#7 Wielbiciel#

Allegro Protect to mit. Nie ma żadnej ochrony kupującego. Zostałem oszukany na Allegro! nie możliwe? ale fakt! Zakupiłem towar, który został uszkodzony w transporcie i z tego powodu zwróciłem, mieszcząc się w terminie 14 dni. Sprzedawca nie uznaje reklamacji i niestety allegro mu wtóruje. Allegro Protest zaproponowało 1/4 wartości zakupionego towaru. Sprzedający wszystko robi, żeby zwalić winę na mnie. Przedstawił lipną opinię reklamacyjną z rzekomej firmy kurierskie. Żadnych skanów, żadnych dokumentów, tylko jakiś cytat wysmarował w chacie. Nie ma mowy o ugodzie. Co mam zrobić w tej sytuacji?

oznacz moderatorów
9 ODPOWIEDZI 9

nat_not
Moderatorka
Moderatorka

@laprej Piszesz, że towar został uszkodzony w transporcie - czy w związku z tym złożyłeś reklamację u przewoźnika lub czy sprzedający złożył taką reklamację?

Natalia
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

laprej
#7 Wielbiciel#

Tak złożył sprzedający i rzekomo ją odrzucono. Nie przedstawił ani printscreeqów, ani innych dowodów. Odczekał parę dni, grając na zwłokę i zacytował w cudzysłowie niby ich odpowiedź w chacie na Allegro. 

oznacz moderatorów

krejzole
#14 Krzewiciel#

Drogich i problematycznych w przesyłce reczy nie kupuje się w sieci. Np. kosiarka, TV, meble. 

W razie raklamacji zazwyczaj zostaje się na lodzie.

Dajmy na to taki telefon o wartości 4500zł, przepłacisz w sklepie stacjonarnym te 100zł ale naprawa bez problemu.

oznacz moderatorów

laprej
#7 Wielbiciel#

za takie komentarze, to ja dziękuję. kupuję na allegro ponad 15 lat i to pierwszy raz. 

oznacz moderatorów

krejzole
#14 Krzewiciel#

w takim razie powodzenia, ja kupiłem kiedyś telefon z niespłaconymi ratami. Nie dosyć że policja zabrała to jeszcze dostałem wyrok za paserstwo 1800 zł do zapłaty i karę 2lata w zawiasach. Sprzedawcy nie znaleziono. A miał być nowy. Wiele pod tym względem się nie zmieniło.

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@laprej nie , oszukałeś sam siebie bo przed dokananiem transakcji nie zapoznałeś się z obowiązującym prawem przewozowym i podstawoymi paragrafami Kodeksu Cywilnego , a to poważny błąd .

oznacz moderatorów

laprej
#7 Wielbiciel#

nie potrzebuje porad życiowych, tylko konkretnych rozwiązań, konkretnej sytuacji. jeli nie ma takowych, po bić pianę. 

oznacz moderatorów

krejzole
#14 Krzewiciel#

Nic już nie zrobisz, źle spisałeś protokół szkody, reklamacja odrzucona. Kasy nikt Ci teraz nie podaruje i zostajesz ze złomem. 

Jak nie chcesz porad życiowych to jeszcze nieraz Ciebie "odszukają na allegro" i wyślą uszkodzony towar.

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@laprej chcesz porad życiowych to ci poradze wedlug uokiku reklamację na usluge wykonania dostawy skladać powinien odbiorca a dlaczego? Bo ma potem papier od przewoźnika potwierdzający wine sprzedawcy dotyczącą nieprawidlowego spakowania towaru a nie rzuca pomówieniami ze sprzedawca oszukuje go lipną odpowiedzią przewoźnika, za pomówienia można paragrafem zarobić. Twoje obowiązki jako kupującego 1 sprawdzić towar po przysłaniu, 2 zgłosić uszkodzenie spisując protokół szkody i informując sprzedawcę o uszkodzeniu transportowym, 3 ustalić zgodnie z prawem kto ma prawo do zlożenia reklamacji u przewoźnika i udostępnić pełnomocnictwo i materiał dowodowy, poczekać do 30dni na odpowiedź reklamacyjną od przewoźnika. Skoro ty masz takie problemy oznacza to jedno olałeś te punkty i zrobiłeś zwrot tego uszkodzonego towaru prawdopodobnie wedlug ustawy konsumenckiej jako bez podania przyczyny czyli w zakupie od firmy zadzialał art 34.4 uk pomniejszenie wartości zwrotu nawet do 1 grosza a jeśli zakup był od osoby prywatnej to niebezpieczenstwo utraty lub uszkodzenia rzeczy przechodzi na kupującego w chwili wydania jej przez sprzedawcę przewoźnikowi czyli tez sam powinieneś składać reklamacje do przewoźnika. 

oznacz moderatorów