Co zrobić, jeżeli wcisnąłem omyłkowo 'zwrot towaru' zamiast prosić o anulowanie zamówienia? (Towar nie został wysłany z powodu braku u sprzedawcy tego, co kupiłem.) A sprzedawca długo nie wysyła zwrotu wpłaty, choć napisał, że wysłał.
Cześć, @pioter20041. Którego zamówienia to dotyczy? Czy możesz podać jego numer?
ff2f93e0-47ef-11f1-a8e8-c1e1dacbf32f
Cześć @pioter20041, z tego co widzę zwrot był zlecony przez sprzedającego ale został anulowany. Musisz skontaktować się w tej sprawie ze sprzedającym.
nie da rady otworzyć dyskusji, bo jest zlecony zwrot, którego nie ma....
ani dyskusji nie mogę otworzyć ani reklamacji, bo został zlecony zwrot kasy, kółko zamknięte. Czy jest jakiś sposób, żeby odkręcić pomyłkowe kliknięcie? Sprzedawca miał wysłać na konto, ale nie wysyła, przeprasza, ale nic nie robi; zlikwidował sklep i na co teraz mogę liczyć?
W prawie konsumenckim nie ma czegoś takiego jak jak anulowanie zamówienia. Możesz co najwyżej odstąpić od umowy zawartej na odległość, czyli potocznie zrobić zwrot zamówienia. A zwrot najwcześniej możesz zrobić po opłaceniu zamówienia a najpóźniej 14 dni od odbiory.
Sprzedawca ma zgodnie z prawem 14 dni na zwrot pieniędzy. Dopóki ten termin nie minie, nie ma powodu do interwencji Allegro czy Rzecznika Praw Konsumenta.
Ps. Anulowanie zamówienia nie jest pojęciem z ustawy, więc nie obowiązuje wtedy 14 dni na zwrot pieniędzy. Sprzedawca mógłby więc zwracać kasę właściwie w dowolnym terminie (czyli do usranej śmierci). Tak więc dla ciebie to lepiej, że zrobiłeś zwrot a nie anulowanie.
Kolejne przeprosiny i kopiowane odpowiedzi przez sprzedającego dzień w dzień. Jak długo tak można? Czy już nie powinna być jakaś interwencja? Minęło 2 tygodnie. Zwrot za anulowane zamówienie miał zostać wykonany już wielokrotnie i nadal go nie otrzymałem. Jakie mam perspektywy?