Art. 558. Modyfikacja odpowiedzialności z tytułu rękojmi
§ 2. Wyłączenie lub ograniczenie odpowiedzialności z tytułu rękojmi jest bezskuteczne, jeżeli sprzedawca zataił podstępnie wadę przed kupującym.
Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
,
Sprzedający nie chce pozwolić mi na zwrot produktu twierdząc, że go użyłam co nie jest prawdą.Wysłałam tysiace zdjęc ze jest cały, czysty itp to metalowa przepływowa część.
A on nie bo nie,on uważa że był rozkrecany.Nie był ale gdyby nawet był to nie zmienia jego stanu wartosci,używalności itp.
I takie słowo I zdjecia przeciwko słowu i fotom.Poròwnujemy śrubki i rysy.
Co z tym zrobić bo ewidentnie złośliwość sprzedającego jest widoczna.
Prywatny sprzedający nie musi przyjmować zwrotu, jeżeli był to zakup konsumencki to sprzedający nie może odmówić przyjęcia zwrotu, może pomniejszyć kwotę zwrotu, otwórz dyskusje: https://allegro.pl/dyskusje/nowa
Co to znaczy zakup konsumencki,kupilam jako prywatna osoba od prywatnej.
@azilen Prywatna od prywatnej - to nie ma zwrotu bez podania przyczyny. Musicie się dogadać.
No własnie się nie da.Otworzyłam dyskusje.Gosc wysyła inne zdjęcia.Produkt jako nowy choć nowy napewno nie jest data produkcji 1985r.czyli po renowacji
dać mu komenatrz już na profilu?
Nie spotkałam sie nigdy z taką sytuacją.Naprawdę.Czyli można sprzedawać wszystko i potem nie przyjmowac zwrotow I na tym zarabiać.Straszne.
@azilen zwrot konsumencki przysługuje Ci tylko i wyłącznie jeśli kupujesz przez internet u przedsiębiorcy ,ba nawet kupujac w sklepie stacjonarnym nie masz prawa do zwrotu ,,ot tak bo się rozmyśliłam ,, to tylko dobra wola sprzedawcy .
@azilen
Czyli można sprzedawać wszystko i potem nie przyjmowac zwrotow I na tym zarabiać.Straszne.
Kupując od osoby prywatnej, nie przysługuje Ci prawo do tzw. konsumenckiego odstąpienia od Umowy zakupu. Sprzedawca nie jest zobowiązany w takim przypadku do przyjęcia zwrotu (niezależnie od tego czy dana rzecz została użyta - czy nie).
W opisywanym przez Ciebie przypadku wygląda na to że sprzedawca być może chciałby przyjąć zwrot, ale zasłania się jego "użyciem" (jeżeli nie chciałby przyjąć - mógłby to zrobić bez podawania jakichkolwiek uzasadnień). Sugerowanie więc Sprzedawcy nieprawdy (nawet jeżeli jest uzasadnione) moim zdaniem nie będzie okolicznością sprzyjającą dodatkowym gestom dobrej woli z jego strony.
Jeżeli transakcja została sfinalizowana, a sprzedana rzecz nie jest wadliwa - to co jest "straszne" ?
dać mu komenatrz już na profilu?
Allegro udostępnia możliwość komentowania nawet transakcji, które zostały uznane za niezawarte, a także takich wystawianych np. z powodu "bo zupa była za słona".
To jednak Twoja decyzja i Ty ponosisz odpowiedzialność za swoje wpisy w internecie warto więc nie ulegać emocjom i na spokojnie zapoznać się wcześniej z przysługującymi prawami i obowiązkami, żeby nie otrzymać np. zarzutu zniesławienia lub przypisywania własnych błędów komuś innemu.
@azilen Jeśli sprzedawca w ofercie nie udostępnił zwrotów to ma prawo odmówić jego przyjęcia jeśli jak piszesz sprzedaż była prywatna .
@LEW433 Znowu, po raz setny wprowadzasz w błąd. Sprzedawca prywatny musi przyjąć zwrot w ramach reklamacji. Już zrozumiałeś?
Po co bredzisz o pomniejszaniu, o dyskusji, o sprzedaży konsumenckiej? Wiesz, co to sprzedaż konsumencka?
@azilen Jaki to zwrot? Bez podania przyczyny? Jeżeli tak, sprzedawca prywatny nie musi go przyjąć.
Jeśli to zwrot z jakiegokolwiek powodu, na przykład niezgodności z opisem, prywatny sprzedawca musi go przyjąć, bowiem odpowiada za niezgodności i wady na podstawie rękojmi.
@xyz96 nie odpowiada jeśli rękojmię wyłączył, ma takie prawo i możliwość.
@medalik_2009 Serio? A wyłączył? To, że ma takie prawo nie znaczy, że wyłączył, bo mało kto o tym prawie wie.
Nauczyłeś się wywoływać, dobre i to.
Mnie nie musisz tego przepisu uczyć. Ale wklejaj sobie, może w końcu przeczytasz i zrozumiesz. O tym przepisie wie każdy, kto musiał choć raz użerać się z upierdliwym kupującym. Stosowną formułkę umieszczam przy każdej prywatnej sprzedaży.
A może napisz coś więcej. Dlaczego chcesz zwrócić. Czy coś sie nie zgadza w opisie ? Element źle działa ? Dlaczego nie ma wartości i jaki problem z jego używaniem ?
Osoba prywatna nie musi przyjmować zwrotu, możesz tylko składać reklamacje(rękojmia), może sprzedający także to wyłączyć. Po złożeniu reklamacji sprzedający ma 14 dni na rozpatrzenie: https://allegro.pl/pomoc/dla-sprzedajacych/zwrot-i-reklamacja-na-allegro-lokalnie/kupujacy-na-allegr...
@LEW433 I znowu źle. Przy sprzedaży prywatnej nie ma 14 dni na rozpatrzenie reklamacji. Żaden przepis tego nie określa.