Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Cześć,
perfumy zakupione na odległość i zwrócone w ciągu 14 dni. Były odpakowane, odesłane bez folii w oryginalnym kartonie. Sprzedający zwrot odrzucił argumentując iż: "produkt musi zostać odesłany w stanie niezmienionym a jego użycie taki stan zmienia, a ze względu na swój charakter nie podlega zwrotowi z prawa odstąpienia od umowy". Podczas sporu na allegro, allegro podpowiedziało mi kontakt z rzecznikiem praw konsumenta co też zrobiłem i sprawa jest w toku. Jakie są wasze przemyślenia na ten temat, niejednokrotnie już poruszany- chodzi mi tylko i wyłącznie o kwestie prawne.
Jak produkt zaliczany do grupy"higienicznych" to prawo mówi o ograniczonym zwrocie lub jego braku. W ofercie nie było takiej informacji?
Sprzedający ma standardową ofertę drogeryjną i jest tam opis:
Przeszukaj internet i teraz np: https://www.flcatwalk.pl/czy-perfumy-mozna-zwrocic/
Cały internet już przejrzałem, nawet podałem w swoim poście wyrok TSUE, to już musiałem głęboko kopać 😄
Zgadzam się z Tobą, opisałem ze dziwna odpowiedź Allegro. Było tu wiele wątków o tym i Allegro "zalecało" przyjmowanie zwrotu.
@Blazer92 to jest tylko skrót dopisywany przez allegro m.in.
Ustawa nie wskazuje listy produktów , więc to zależy od interpretacji, i tu odpowiedz se sam jak byś dostał rozpieczętowane perfumy jako nowe ? udaj się do rzecznika bo tu są opnie podzielone 🙂
Art.38.
Normalnie, jak jest informacja, że są rozpakowane, nie mam problemu, często tak kupuję.
Czy do któregoś z tych wyłączeń byś zakwalifikował perfumy?
Problem jest taki - to sprzedający ustala warunki oferty w tym też ewentualne ograniczenia zwrotu - ma do tego prawo. Jeśli się z tymi warunkami nie zgadzasz to nie powinieneś kupować bo potem wychodzą takie właśnie sytuacje i pomocy trzeba szukać np. u rzecznika praw konsumenta (Chociaż on tu też za wiele nie pomoże pewnie) i jedynie sąd może rozstrzygać po czyjej stronie jest racja.
Allegro nie ma prawa podważać decyzji sprzedającego bo nie jest tu stroną umowy.
Zapewne punkt 5) wchodziłby tu w grę. Higieniczność to dla jednych rogalik zapakowany w jednorazowe opakowanie, perfumy w folii świadczące o nieużywaniu ich (kto wie gdzie i co było perfumowane), jednorazowa nakładka na deskę sedesową.
Bardzo nieostre i mocno uznaniowe jest to co jest a nie jest higieniczne.
Zwrócić możesz ale licz się z tym, że nie otrzymasz pełnej kwoty zwrotu.
Oczywiście, takie wyjaśnienie bym zrozumiał, jest zgodne z przepisami moim zdaniem.
Widać że Allegro umywa ręce a nie powinno w tym przypadku, mówimy tu o prawie braku możliwości zwrotu a nie o tym ze zwrot środków będzie niepełny, zauważ!
Dyskusja jest otwarta, mogę tam coś jeszcze napisać. Sugerujesz jakąś treść, dzięki, której Allegro interweniuje bez odsyłania do rzecznika? 🙂
Allegro nie ingeruje w decyzje sprzedającego.
@Blazer92 Gdybym ja miał perfumy w ofercie, to też by były oznaczone jako produkt higieniczny. Były tutaj już opisy, że klienci wybierali oryginalny kosmetyk i wkładali coś innego. Tak samo perfumy - nie masz żadnej pewności, że nadal po zwrocie otwarta buteleczka w ogóle nadaje się do użycia i czy jej zawartość jest nadal taka sama. A nawet gdyby były przyjęte do zwrotu, to kwota musiałaby być mocno obniżona, bo otwarte perfumy wietrzeją szybciej i muszą w takim stanie szybko znaleźć nowego właściciela (tak żeby mógł jeszcze je zużyć).
Oczywiście najlepszym rozwiązaniem byłoby dołączenie testerów, ale kto by za to zapłacił?
Mógłbyś je tak opisać, ale podaj podparcie prawne, na podstawie którego jest jak piszesz.
Dzień dobry. Wiem, że trochę późno na odpowiedź ale oczywiście, że przysługuje zwrot perfum bez względu na to, czy je odpakowano i testowo użyto czy też tylko rozpakowano. Wynika to z przepisów.