Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam, Zamówiłem używany silnik do samochodu, po przyjściu okazało się że nie pasuje do auta, sprzedający przyjął zwrot i oddał pieniądze za sam silnik. Czy koszty wysyłki również powinien zwrócić czy w obie strony koszt leży po mojej stronie? Pozdrawiam
A to prywatny sprzedający? nie musiał się godzić na zwrot, Odesłanie zawsze jest po stronie kupującego a koszt wysyłki, jak się zgodził na przyjęcie zwrotu to powinien zwrócić.
Kupione od firmy, gwarancja rozruchowa miesiąc, reklamacja rok. Właśnie też wyczytałem że powinien zwrócić wraz z kwotą za wysyłkę.
ustawa określa że koszt zwrotu jest po stronie kupującego
jeśli kupowałeś od osoby prywatnej a pewnie używkę silnik kupiłeś od osoby prywatnej to zrobił ci przysługę że ten zwrot przyjął
Kupione od firmy, gwarancja rozruchowa miesiąc, reklamacja rok było podane na aukcji. Nie pytam o koszt zwrotu lecz o koszt nadania po czyjej jest stronie w tej sytuacji.
@Lukas6661 dla pewności konsultuję Twoje zgłoszenie z zespołem wyspecjalizowanym w tej tematyce. Wkrótce wrócę z odpowiedzią.
@Lukas6661 wracam do Ciebie z odpowiedzią. Sprzedawca nie ma obowiązku zwrócenia kosztów nadania zwrotu przez kupującego, jeśli nie zadeklarował tego podczas zakupu. Nie ma takiego przepisu, który by tego nakazywał w przypadku odstąpienia od umowy.
Witam, tak wiem ale moje pytanie było o zwrot kosztów wysyłki przez sprzedajacego. Płaciłem przesyłkę w obie strony i z tego co czytałem to sprzedawca powinien zwrócić mi koszt nadania pierwszej wysyłki.
No 150 - 200 zł w plecy nie każdy będzie z tego zadowolony.
Powinien ci zwrócić zapłaconą cenę za przedmiot oraz koszt najtańszej wysyłki do ciebie.
Zwrot zaś zawsze jest na twój koszt.
Dziękuję wszystkim za informację.
Skontaktowałem się ze sprzedającym, który miał się zorientować w sprawie i dać znać, jednak kontaktu ponownego już nie było dlatego interweniowała Pomoc serwisu Allegro, którą poinformowałem o zdarzeniu i sprzedawca już mi wysłał informację że przeleje brakującą kwotę za przesyłkę w jedną stronę. Pozdrawiam