anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zwrot zamówiena

MAMY ROZWIĄZANIE!
Lukas6661
#8 Zapaleniec#

Witam, Zamówiłem używany silnik do samochodu, po przyjściu okazało się że nie pasuje do auta, sprzedający przyjął zwrot i oddał pieniądze za sam silnik. Czy koszty wysyłki również powinien zwrócić czy w obie strony koszt leży po mojej stronie? Pozdrawiam

oznacz moderatorów
10 ODPOWIEDZI 10
LEW433
#21 Demiurg#

A to prywatny sprzedający? nie musiał się godzić na zwrot, Odesłanie zawsze jest po stronie kupującego a koszt wysyłki, jak się zgodził na przyjęcie zwrotu to powinien zwrócić.

oznacz moderatorów
Lukas6661
#8 Zapaleniec#

Kupione od firmy, gwarancja rozruchowa miesiąc, reklamacja rok. Właśnie też wyczytałem że powinien zwrócić wraz z kwotą za wysyłkę.

oznacz moderatorów
az1rael
#21 Demiurg#

ustawa określa że koszt zwrotu jest po stronie kupującego
jeśli kupowałeś od osoby prywatnej a pewnie używkę silnik kupiłeś od osoby prywatnej to zrobił ci przysługę że ten zwrot przyjął

oznacz moderatorów
Lukas6661
#8 Zapaleniec#

Kupione od firmy, gwarancja rozruchowa miesiąc, reklamacja rok było podane na aukcji. Nie pytam o koszt zwrotu lecz o koszt nadania po czyjej jest stronie w tej sytuacji.

oznacz moderatorów
w_kiwi
Moderatorka
Moderatorka

@Lukas6661 dla pewności konsultuję Twoje zgłoszenie z zespołem wyspecjalizowanym w tej tematyce. Wkrótce wrócę z odpowiedzią. 

Wiktoria
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów
w_kiwi
Moderatorka
Moderatorka

@Lukas6661 wracam do Ciebie z odpowiedzią. Sprzedawca nie ma obowiązku zwrócenia kosztów nadania zwrotu przez kupującego, jeśli nie zadeklarował tego podczas zakupu. Nie ma takiego przepisu, który by tego nakazywał w przypadku odstąpienia od umowy.

Wiktoria
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów
Lukas6661
#8 Zapaleniec#

Witam, tak wiem ale moje pytanie było o zwrot kosztów wysyłki przez sprzedajacego. Płaciłem przesyłkę w obie strony i z tego co czytałem to sprzedawca powinien zwrócić mi koszt nadania pierwszej wysyłki.

oznacz moderatorów
Client:44052296
#21 Demiurg#

No 150 - 200 zł w plecy nie każdy będzie z tego zadowolony.

oznacz moderatorów
pecela
#17 Koryfeusz#

Powinien ci zwrócić zapłaconą cenę za przedmiot oraz koszt najtańszej wysyłki do ciebie.

Zwrot zaś zawsze jest na twój koszt.

oznacz moderatorów
Lukas6661
#8 Zapaleniec#

Dziękuję wszystkim za informację.

Skontaktowałem się ze sprzedającym, który miał się zorientować w sprawie i dać znać, jednak kontaktu ponownego już nie było dlatego interweniowała Pomoc serwisu Allegro, którą poinformowałem o zdarzeniu i sprzedawca już mi wysłał informację że przeleje brakującą kwotę za przesyłkę w jedną stronę. Pozdrawiam

oznacz moderatorów