anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy sprzedający może wystawiać produkt za nieodpowiednio wysoką cene

muzyk_sg
#8 Zapaleniec#

Witam na allegro jest sprzedawca który sprzedaje retro gry problem jest jednak w tym że wystawia je po masakrycznie wysokie ceny od np.5000 zł aż po nawet 100000 zł chodzi tu o to że jako znawca wiem że jest to bardzo zawyżona cena i przedmioty które sprzedaje są  ok wartości nie więcej niż 500zł bo kilka już udało mi się takich jak ma dostać za kilkaset zł nie wiem co z tym zrobić bo większość ludzi bierze go za przykład co przyczynia się do psucia polskiego rynku retro gier głównie chodzi mi o to czy to w ogóle legalne

oznacz moderatorów
35 ODPOWIEDZI 35

_Likos_
#21 Demiurg#

@muzyk_sg :Powiedzmy że ten telewizor kosztuje tak jak podałeś 5000zł no to idę go sprzedać do lombardu i mówię no to tak powiedzmy może cena 20000 nie ze względu na wartość tylko na moje widzi mi się" 

Oczywiście masz prawo rządać 20 a nawet 50 tysiecy. Kwestia tylko czy lombard zapłaci....

Podobnie  w tej sytuacji. Ktoś ma prawo żądać ile chce a to decyzja kupującego jest czy zechce daną cene zapłacić.

Idealnym przykladem są tutaj kolekcje oraz sztuka. NIe jestem kolekcjonerem. Dla mnie Van Gogh czy inny Matejko jest wart tyle ile płótno i rama. Natomiast są ludzie którzy wydazą za te dzieła ogromne pieniądze i nie mnie to oceniać. Tak samo z banknotami , monetami , książkami itd itp

Ządac za swoją własność można wedla własnego uznania. Jeden chce znaleść klienta szybko a innemu sie nie spieszy.........

oznacz moderatorów

Halfrunt
#20 Guru#

@_Likos_ "Dla mnie Van Gogh czy inny Matejko jest wart tyle ile płótno i rama." - to jest profanacja! ale rozumiem przykład....😄

oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg#

@Halfrunt  ohh z profanacją jest dokładnie tak samo jak z wyceną oraz "subiektywną oceną transakcji" w komentarzu allegro.

Użyłem przykładu który jasno pokazuje jak różnie może być oceniana wartośc przedmiotu w zależności od wielu czynnikow

oznacz moderatorów

milka1234567890
#18 Luminarz#

Może, pytanie czy to ma sens ekonomiczny, logicznie nie ma, więc po co?

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg#

człowiek zabiera na mieszkanie, bo przy 10tys za m2 nie opłaca mu sie trzymać takich rzeczy w domu

@muzyk_sg twoje pytanie jest dziwne, jakieś takie komunistyczne

powinno brzmieć czy taki sprzedawca płaci od tego podatki?

możesz zainteresować urzędy kontrolne bo przy takich jednostkowych cenach sprzedaży powinien mieć olbrzymie zyski 🙂

oznacz moderatorów

Client:51936429
#10 Popularyzator#

Zauważyłem to przy sprzedaży pewnych artykułów jak perfumy, wody kolońskie, kable specjalnego przeznaczenia narzędzia. W USA E-bay ostrzega sprzedawców przed praniem pieniędzy na aukcjach, bo to jest właśnie to, co się dzieje. Wolny rynek nie oznacza ze cena może być nieograniczenie wysoka. Poczytaj na temat prania pieniędzy na aukcjach.

oznacz moderatorów

Halfrunt
#20 Guru#

🤣pranie pieniędzy przy takich prowizjach 🤣

oznacz moderatorów

Client:51936429
#10 Popularyzator#

Zdziwiłbyś się. Widziałem jak złapali ludzi na E-bay. Sprzedawali $100 dyski twarde po $880 i ktoś się zainteresował. Wyprali w siedmiu prawie milion. Prowizje nie maja znaczenia przy praniu brudnej kasy.

oznacz moderatorów

gierland
#12 Orędownik#

Odpowiem ci tak: produkt jest wart tyle ile ludzie chcą za niego zapłacić. 

Przykład 1: piwo 0.5 l w niektórych pubach kosztuje 20zł. Dużo drożej niż w sklepie a jednak ludzie kupują...

Przykład 2: klocki Lego, modele z przed kilku lat, kosztują kilka tysięcy złoty. Dlaczego? bo nie są już dostępne w regularnej sprzedaży i są pożądane przez kolekcjonerów.

Tak samo zaczyna wyglądać rynek z grami retro... i będzie jeszcze drożej.

oznacz moderatorów

Bartek9175
#2 Obserwator#

Bo wolą kulturalnie spożywać i  się relaksować w miłym towarzystwie, niż stać w krzakach z fioletowym nosem i  pięcioma ciepłymi za tą samą cenę kupionymi na tzw. promocji w sklepie ‌😉‌...jeden lubi rybki,a drugi akwarium ‌😂‌‌🤣‌‌😅‌...kto mu broni???Przecież jest demokracja‌😉‌...,a poważnie  to przykro jest patrzeć na ludzką pazerność,wścibstwo,jak jeden drugiemu patrzy na ręce i zagląda do kieszeni...co się dzieje z wam ludzie😪...to jest jak:  

Przykład 1...z robotą... nie sztuką jest coś zrobić i się przerobić,ale sztuką jest zrobić a się nie narobić😉...albo

Przykład 2...kupić pączka w restauracji  za np:50zł,albo dwa za 100zł...a co tam na bogato...chociaż wiesz że w pewnej Retro cukierence kupisz 20 lepszych,nie spróbować żadnego, oddać dziecku i cieszyć się że  mu smakują,bo przecież robiła je Pani X z restauracji, a nie Pani Y z Cukierenki i nic nikomu do tego...Takie są reguły tej gry tej gry liczy się  pomysłowość więc w pełni się z Panem zgadzam.

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

@gierland „produkt jest wart tyle ile ludzie chcą za niego zapłacić”

Przypomniało mi się jak daaawno temu wystawiłem hamulce rowerowe na Allegro za 250 zł i dostałem wiadomość od gościa, że może je kupić za 280 😂

Napisałem że OK, zmieniłem cenę na wyższą i kupił 🙉

oznacz moderatorów

VOLANTO13
#7 Wielbiciel#
  • Sprzedający wystawia za masakrycznie wysokie ceny ponieważ chce by nabywca kontaktował się z nim osobiscie i sprzedaje  poza Allegro .
oznacz moderatorów

SpeedyGonzalezz
#12 Orędownik#

@muzyk_sg Po pierwsze "wystawia" nie równa się "sprzedaje". Po drugie, psucie rynku polega raczej na zaniżaniu cen (tzw. dumping) niż ich zawyżaniu. Przecież w takim wypadku Twoje oferty stają się bardziej atrakcyjne, więc sprzedaż powinna Ci wzrosnąć. Po trzecie, teoretycznie może się za tym kryć jakiś szwindel, typu pranie kasy, ale jeśli kolo tylko wystawia, a nie sprzedaje, to mało prawdopodobne. A nietrudno sprawdzić, czy są zakończone transakcje po takich cenach 

--------------------------------------------------
Najszybsza mysz w całym Meksyku
oznacz moderatorów

TomBanknoter
#17 Koryfeusz#

@muzyk_sg Na mój gust nie istnieje coś takiego, jak "nieodpowiednio wysoka cena" 😎

oznacz moderatorów

panky_art
#7 Wielbiciel#

Wydaje mi się, że to sytuacje kiedy towar się wyprzedał lub zostało go bardzo mało. Po co ktoś miałby usuwać darmowy baner reklamowy, no i ten promil szans na to, że trafi się tzw. Bardzo Bogaty Człowiek.

oznacz moderatorów

panky_art
#7 Wielbiciel#

Patrząc na **piiip**a to dosyć widoczna tendencja, a w Polsce to samo co na zachodzie tylko x lat później. Tak się pompuje prestiż 🙂

oznacz moderatorów