anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Nieopłacona licytacja

MAMY ROZWIĄZANIE!
Client:51690810
#7 Wielbiciel#

Witam ,sprzedający straszy mnie sądem ,jak nie zapłacę zostanie wszystko anulowane ?

oznacz moderatorów
145 ODPOWIEDZI 145
az1rael
#21 Demiurg#

@drekenzes mało masz tu chojraków po obu stronach? Równie dobrze chciał kupująca do pionu postawić co się wkurzył na jej chamskie to ja nie zapłacę, ewentualnie nie wiadomo ile to się próbowało sprzedać, ile promowań, opłat etc zżarło by się w końcu sprzedało... tez byś się wkurzył jeśli gotowy byłeś opylić coś za 500 wygenerowało ci się 1000 a na koniec ci ktoś przylutował 2000 zł i pisze byczku pocałuj mnie w tyłek... nie zapłacę. a po co ma do sądu z allegro pójść? z kupującą prościej sprawa jasna umowa zawarta oczekuję wykonania umowy ja się na anulowanie nie zgadzam, kc reguluje ta kwestię odstąpić od wykonania umowy za zgodą obu stron można. Jakby to profesjonalista był to byś w ofercie zobaczył zapis o wyłączeniu rękojmi i tyle by go potem interesowała odpowiedzialność z tytułu rękojmi jeszcze by to napisał typowo prawniczo i nie użył słowa wyłączam rękojmię tylko podał paragraf. Który kupujący teraz przeczyta i zrozumie taki zapis? tutaj jasno masz przedstawione że większość nie czyta oferty tylko patrzy cena i obrazek i potem jak to się nie zgadza stan faktyczny? minogi naszych czasów, ręce opadają

oznacz moderatorów
drekenzes
#17 Koryfeusz#

@az1rael Z tymi co masowo licytują dla żartów, to nic im się nie dzieje, chyba że sporo narozrabiają i trafią na gadane. 500 zł promowania nie kosztują, a zazwyczaj 1 zł na lokalnie. Regulaminu Allegro się nie czepiaj, bo sprzedawca od razu wymiękł z podważaniem jego zapisów. Czyli oficjalnie wszystko mu pasuje, a poza allegro gra samca alfa.

Widzę te zdziczałe argumentacje pseudo-sprzedawcy, któremu odpowiedź po 2,5 godziny od końca licytacji to olbrzymi problem i to szukanie na siłę haków. Rozumiem że licytacja była pod wpływem emocji, tytuł oferty mylący, więc mogli się sensownie dogadać, zwłaszcza że nawet używany chciała kupić, tylko za rozsądną cenę. Sprzedawca poczuł okazję i idzie głupio w zaparte wykorzystując fakt,   że sprzedał jako prywatny. Sytuacje są różne, zazwyczaj poszkodowani są sprzedawcy, ale tutaj po wpisach widzę że to sprzedawca przegina.

#8 Zapaleniec#

Chyba nie rozumiesz że ta Pani dopiero po dwóch godzinach rozmowy na czacie i 2,5 godziny od wygrania licytacji nagle stwierdziła że to pomyłka. Wcześniej nic takiego nie pisała tylko że nie chce kupować…

oznacz moderatorów
#7 Wielbiciel#

Tak , a z tym 500 zł no to już się bałam bo może być coś nie tak bo kto bierze odstępne 500 zł pierwszy raz słyszę o takim czymś wiecie co ja miałam już sprawę na policji i ile mnie to nerwów kosztowało to moje zapłaciłam przelewem za telefon nie małe pieniądze wiecie co dostałam takie jakieś słuchawki próbowała się wyprzeć że to InPost zawalił ok mówię no to niech wyśle drugi raz poczekam wiecie co dostałam cukierki opakowane streczem . 

oznacz moderatorów
Sa_nova
Moderatorka
Moderatorka

@Client:51690810 nie widzę na Twoim koncie wygranej licytacji - podaj proszę link do oferty.

W przypadku licytacji na Allegro Lokalnie - do zawarcia umowy dochodzi w momencie opłacenia zakupu (w przypadku licytacji czas na opłacenie to 72 godziny). Jeżeli w tym czasie nie opłacisz zakupu, to zostanie on automatycznie anulowany. Wyjątkiem jest wybranie płatności przy odbiorze / za pobraniem - wtedy umowa jest zawarta z momentem wypełnienia i zatwierdzenia formularza dostawy. 

oznacz moderatorów
az1rael
#21 Demiurg#

@Sa_nova ale w kodeksie postępowania cywilnego czyli w prawie polskim do zawarcia umowy kupna sprzedaży dochodzi w momencie przybicia licytacji czyli gdy twoja oferta jest najwyższa w chwili jej zakończenia, a w zakupie w momencie zlożenia oświadczenia woli przez kupującego czyli w necie kliknięcie kup teraz. Ergo wasz regulamin jest niezgodny z prawem a to tyłka kupującego w sądzie nie uratuje.

oznacz moderatorów
#7 Wielbiciel#

A jest później jakaś reklamacja 

oznacz moderatorów
az1rael
#21 Demiurg#

@Client:51690810 jak nie pisało w opisie oferty cyt wyłączam rękojmię to 2 lata zgodnie z zapisami prawa z kpc

oznacz moderatorów
Client:127721725
#3 Debiutant#

@az1rael  napisał(a):

Sa_nova ale w kodeksie postępowania cywilnego czyli w prawie polskim do zawarcia umowy kupna sprzedaży dochodzi w momencie przybicia licytacji czyli gdy twoja oferta jest najwyższa w chwili jej zakończenia, a w zakupie w momencie zlożenia oświadczenia woli przez kupującego czyli w necie kliknięcie kup teraz. Ergo wasz regulamin jest niezgodny z prawem a to tyłka kupującego w sądzie nie uratuje.

Nie masz o tym pojęcia. Kodeks postępowania cywilnego reguluje zasady przeprowadzania licytacji komorniczych. Na Allegro się takich nie przeprowadza.

oznacz moderatorów
Client:96451802
#8 Zapaleniec#

No to chyba czas przeczytać jeszcze raz: Zawarcie umowy sprzedaży następuje w chwil przybicia (art 70² § 2 KC). Ponadto z osobą naginającą fakty nie będę już dyskutował. Do Pani napisałem z propozycją polubownego rozwiązania. I nie chcę żeby go kupowała lub płaciła odstępne. 

oznacz moderatorów
#7 Wielbiciel#

Chce przelew 

oznacz moderatorów
#8 Zapaleniec#

Dzień dobry!

Po pierwsze nikogo nie straszyłem. Po drugie licytacja przebiegała normalnie, gdy nagle autorka tego tematu przy kwocie 1001zł zalicytowała dla zabawy 2000zł.

Oczywiście w korespondencji po zakupie okazało się że wcale nie chce zakupu dokonać.

Ja ją poinformowałem że zawarła umowę według prawa i zamierzam dochodzić swoich praw w sądzie.

Na ten fakt sprzedająca zgłosiła fałszywą informację do allegro i otrzymałem taki email:

"Twój Klient zgłosił nam, że wywierasz na nim presję, aby usunął wystawiony komentarz. Takie działania nie są zgodne ze standardami Allegro. Prosimy o ich zaprzestanie. Rozumiemy, że zależy Ci na pozytywnych opiniach, dlatego tym bardziej powinieneś zadbać o jak najlepszą jakość obsługi Klienta."

Oczywiście nic takiego nie miało miejsca. Czy allegro zareaguje na fałszywe zgłoszenie kupującego? (zgłosiłem to).

oznacz moderatorów
#7 Wielbiciel#

już natychmiast mam zapłacić nie muszę mam chyba ilość czasu na opłacenie a nie że do 15 

oznacz moderatorów
#8 Zapaleniec#

Oczywiście czekam 3 dni, totalnie niepoważne rzut ceną 2000zł za towar warty około 1000 i potem po wygranej informacja że się nie kupi...

oznacz moderatorów
#7 Wielbiciel#

Bo myślałam że jest nowy …

oznacz moderatorów
Ziolko39
#21 Demiurg#

@Client:51690810 A może raczej nie pomyślałam?

oznacz moderatorów
Crow_Empire
#13 Ambasador#

Nie ma tu dobrego wyjścia z sytuacji.

Kupująca bezmyślnie zaoferowała kwotę wyższą niż kwota nowej sztuki i teraz się wykręca, bo wie co zrobiła.

Pisałeś, że kwota doszła do 1000zł, zanim przebiła na 2000zł, ale dogadanie się na zakup tego urządzenia za 1000zł też nie załatwi sprawy, bo nie wiemy jak skończyłaby się ta licytacja, gdyby nie jej oferta, po której reszta zwyczajnie odpuściła przecierając oczy ze zdumienia.

Zobacz w jakich pieniądzach to chodzi i wystaw KUP TERAZ, jeśli nie zapłaci.

Niestety, wystawianie na Lokalnie licytacji i oferowania pobrań, czy odbiorów osobistych to proszenie się o kłopoty, bo tam jest ogromna ilość ludzi nieodpowiedzialnych.

oznacz moderatorów
#7 Wielbiciel#

Może wystawić kup teraz nie ma problemu bo jest używany nie nowy mogę go wziasc ale za mniejszą kwotę chciałam się dogadać to cały czas jest straszenie mnie 

oznacz moderatorów
#7 Wielbiciel#

No właśnie . 

oznacz moderatorów
#8 Zapaleniec#

Widzę brak znajmości KC, to się tyczy jeśli byłby błąd z mojej strony, w aukcji było że przedmiot został zakupiony w 2022, była informacja w opcjach wybrana że jest używany. Ponadto kupująca była świadoma że kupuje używany bo nawet pytała o dowód zakupu. 

oznacz moderatorów