anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Oszustwo

lusi03
#7 Wielbiciel#

Witam podsylam link do oferty 6b93d102-8579-49a3-95c4-91bd9c74812f Podoba oszustwa i wyłudzenia. Sprzedający podesłał link do allegro lokalnie z fałszywa ofertą 

oznacz moderatorów
17 ODPOWIEDZI 17

kolekcjoner608
#21 Demiurg#
oznacz moderatorów

nat_not
Moderatorka
Moderatorka

@lusi03 Ta oferta była aktywna do 20 lipca. Napisz dokładnie w jaki sposób próbowano Cię oszukać.

Natalia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

maksymilian33
#1 Nowicjusz#

Witam. Właśnie zostałem oszukany na pons 1000 pln na linku 6b93d102-8579-49a3-95c4-91bd9c74812f

Co dalej zrobić?

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

@maksymilian33 Jeśli „kupiłeś” z podesłanego linka to:

1. Zapomnieć o odzyskaniu pieniędzy

2. Zgłosić się na policję

oznacz moderatorów

MiMary
Moderatorka
Moderatorka

Cześć, @maksymilian33. Na Twoim koncie nie doszło do zakupu w tej ofercie. Jeśli pieniądze zostały pobrane z Twojego konta, to udaj się w tej sprawie na policję.
Widzę natomiast dwie transakcje na Allegro Lokalnie z 16.12.2024, które zostały przez Ciebie anulowane i nie doszło w nich do płatności. 

Marysia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

samborwilk
#3 Debiutant#

Dostałem linka do fejkowej strony na allegrolokalnie gdzie był tylko blik aktywny. Zapłaciłem blikiem. Mam screeny i ściągniecie kasy z konta. Mohę wszystko wysłać priv na maila. Oszust ma dalej ofertę kamery na okx

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

@samborwilk To nie jest zwykły "oszust" - to są zorganizowane grupy przestępcze a skala procederu jest ogromna. Dziennie jest tu kilka tematów od osób które dały się nabrać a tych co tu nie piszą jest pewnie kilka razy tyle - dziennie, codziennie.

Możesz się z tym zgłosić na policję ale o odzyskaniu pieniędzy niestety zapomnij 😐

oznacz moderatorów

samborwilk
#3 Debiutant#

Absolutnie zorganizowani. Nawet faktura za zakup była dołączona. Kasa zniknęła w sekunde - odrazu przelew blik do bankomatu. 

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

@samborwilk Nie dało Ci do myślenia, że potwierdzasz w aplikacji wypłatę gotówki w bankomacie?

oznacz moderatorów

samborwilk
#3 Debiutant#

wszystko było zrobione perfekcyjnie. Źaden bankomat. Przycisk Blik i tyle. Dopiero z banku dostałem sms ze wypłacono w bankomacie

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

@samborwilk BLIKa musisz potwierdzić w aplikacji a przy potwierdzeniu jest zawsze napisane czego transakcja dotyczy, jaka kwota itp.

oznacz moderatorów

samborwilk
#3 Debiutant#

Oczywiście źe tak. Ooo dalej wystawiają złodzieje ale juź inne dane

https://m.**piiip**.pl/d/oferta/kamerka-dji-osmo-poket-3-CID99-ID13xQFW.html 

oznacz moderatorów

samborwilk
#3 Debiutant#

https://m.**piiip**.pl/d/oferta/kamerka-dji-osmo-poket-3-CID99-ID13xQFW.html 

oznacz moderatorów

samborwilk
#3 Debiutant#

IMG_8898.png

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

@samborwilk Obrazki są dla nas niewidoczne.

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#12 Orędownik#

@samborwilk przecież jak płacisz Blikem, to zanim podasz PIN widzisz gdzie, komu i ile płacisz

oznacz moderatorów

samborwilk
#3 Debiutant#

No tak. I to jest czesc oszustwa źe widzisz źe płacisz za przedmiot który właśnie kupujesz. Co jest tutaj niezrozumiałe?

oznacz moderatorów