anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Procedura w przypadku niezgodnego towaru od sprzedającego (osoby prywatnej) na Allegro lokalnie

kwdm1999
#1 Nowicjusz

Dzień dobry, piszę w zapytaniu odnośnie procesu kupna, w zasadzie zwrotów/gwarancji/rękojmi na Allegro lokalnie. Chcę kupić dany produkt, ale chciałem się dowiedzieć jak to wygląda w sytuacji gdy produkt, który dostałem np. nie będzie się zgadzał. W takiej sytuacji przy kupnie od osoby prywatnej na Allegro lokalnie nie przysługuje mi zwrot ani gwarancja, chyba że zgodzi się sprzedający. Ale chodzi mi właśnie o to, że chcę mieć pewność, że nawet jak się nie zgodzi to są jakieś procedury, które w przypadku wadliwego produktu/niekompletnego czy innego powodu, zmuszą sprzedającego (osobę prywatną) do przyjęcia zwrotu/oddania pieniędzy. Wiem, że istnieje coś takiego jak prawo rękojmi i w prawie jest tak, że sprzedający jest zobowiązany, ale wiadomo jak to jest - nikomu nie będzie się chciało kogoś pozywać, wytaczać sprawę, latać po sądach, bo osoba przesłała niezgodny produkt, który kosztuje z parę set złotych. Rozumiem jak by to były zakupy za dziesiątki tysięcy złotych/setki tysięcy, ale jak ktoś kupuje powiedzmy walizkę za paręset złotych góra, to nikt nikogo nie będzie pozywać, nie będzie się chciało przy takich kwotach. Dlatego piszę z moim zapytaniem, czy w przypadku, gdy dostanę niezgodny towar od sprzedającego, mam jakąś formę ochrony z waszej strony, na waszej platformie Allegro (lokalnie) w przypadku zakupów od osoby prywatnej? @Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów
1 ODPOWIEDŹ 1

la_nika
Moderatorka Allegro Gadane
Moderatorka Allegro Gadane

@kwdm1999 prywatny sprzedający nie musi przyjmować zwrotu, ale reklamacja to coś innego. Jeśli produkt dotrze do Ciebie i będzie niezgodny z opisem, możesz złożyć sprzedającemu reklamację. Sprzedawca odpowiada za wady fizyczne zmniejszające wartość lub użyteczność, o których nie poinformował. Kupujący ma prawo żądać naprawy, obniżenia ceny lub, przy istotnej wadzie, odstąpić od umowy. 
W razie problemów możesz liczyć na nasze wsparcie w dyskusji oraz w ostateczności złożyć wniosek o rekompensatę w ramach Allegro Ochrona Kupujących. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów