Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam,
Kupilam przedmiot na Allegro Lokalnie uzywany przedmiot ale okazal sie uszkodzony wiec rozpocząłam rozmowe ze sprzedawca. Sprzedawca sie miga i zwala wine na mnie wiec poprposilam o reakcje Allegro.
Zarządalam zwrotu calkowitego. Allegro odpowiedzialo ze jesli sprzedawca nie odpowie (odpowie nie ustosunkuje sie czy odda pieniadze czy nie) to moge za 2 tyg skorzystac z Allegro Protect wypelniajac formularz z racji rękojmi.
Po odpowiedzi allegro sprzedawca wszak odpowiedzial ale nic w temacie oddania tylko pisze dalej swoje, swoja wersje. Teraz jak to rozumiec? Mam czekac 2 tyg jeszcze i dopiero potem kliknac o reakcje Allegro czy juz teraz bo niby sprzedawca odpowiedzial ale nic w temacie zwrotu.
@Client:43074270 Zrób dokładnie tak, jak napisał doradca w dyskusji: Jeżeli do 13.03.2025 nie otrzyma Pan wiadomości od sprzedawcy - proszę, by skorzystał Pan z opcji “Poproś o pomoc Allegro”.
Dziekuje za odpowiedz,
Czyli nie ma to znaczenia ze sprzedawca costam napisał i nie mialo to zwiazku ze zwrotem? To oznacza ze to nie bylo wazne?
Sorki za glupie pytania ale nie wiem
@Client:43074270 tak, z tego co widzę w dwóch ostatnich wpisach sprzedawca nie odniósł się sprawy i nie zrobił tego o co poprosił go nasz pracownik, więc poczekaj proszę dalej.
Witam,
Sprzedawca odpowiedzial ale sklamal ze nie ma ze mna kontaktu co jest nieprawda.
Sprzedawca napisal ze bez zwrotu laptopa nie odda zadnych pieniedzy.
To oznacza ze mam wyslac przedmiot i on odda ale jesli nie odda to ja trace i pieniadze i sprzet. Moze tak byc ze zwroci mi część bo "policzy sobie" ze za moje pieniadze naprawi sobie przedmiot.
Co w takiej syt zrobic? Zaczekac do 13go i zglosic problem dalej bo szczerze to moge rozwniez zalozyc ze nie zobacze kasy
@Client:43074270 Tak, jeśli sprzedawca w dyskusji poprosił o odesłanie laptopa do niego - to proszę zwrócić laptopa, aby mógł on rozpatrzyć Twoją reklamację. W razie trudności z porozumieniem ze sprzedawcą, skorzystaj z opcji "poproś o pomoc Allegro".
Sorzedawca napisal cyt
" Bez odeslania przedmiotu nie zwroci zadnych kosztow"
Czyli mam odeslac przedmiot i jesli nie zwroci mi pieniedzy lub odpowie ze nie zwroci mi calosci to mam poprosic allegro i pomoc?
I jeszcze jedno pytanie. Ile sprzedawca ma czasu na zwrot pieniedzy? Nie chce zeby to sie wloklo tygodniami.
Ro sa jakies kpiny. Kupuje rzecz ktira przychodzi uszkodzona a ja mam czekac laskawie na to czy sorzedawca sie zgadza na oddanie kasy
@Client:43074270 Zgodnie z informacją w dyskusji, którą dodał doradca, jeśli do 13.03 nie otrzymasz informacji w sprawie reklamacji, możesz skorzystać z pomocy w ramach Allegro Protect.
Najlepiej jeśli pytania dotyczące przebiegu dyskusji, będziesz kierowała właśnie w dyskusji, ponieważ tam udzieli Ci odpowiedzi doradca wyspecjalizowany w tym obszarze.
Co oznacza stwierdzenie ktore Pani przytoczyla "jeśli do 13.03 nie otrzymasz informacji w sprawie reklamacji"
Tylko prosze konkretniej.
@Client:43074270 Ja tylko napisałam to, co już wskazał Ci doradca w dyskusji. Sprzedawca ma do 13.03 czas na wydanie decyzji reklamacyjnej. Po tym czasie możesz złożyć wniosek o Allegro Protect. Tak, jak wspomniałam. Pytania o dyskusję najlepiej kieruj właśnie w samej dyskusji, ponieważ tam otrzymasz informacje od osoby wyspecjalizowanej w obszarze sporów.
Czyli moge zadac pytanie lub "Wezwac" kogos z Allegro do pomocy PRZED 13/03? Czy dopiero po 13tym?
Nic konkretnego sprzedawca nie napisal odnosnie reklamacji wiec nie wiem czy jego odpowiedz mam traktowac jako chec zwrotu czy tylko takie jego gadanie i nie wiem czy mam czekac do 13go czy juz teraz nacisnac ten link o pomoc
@Client:43074270 Tak, oczywiście. Możesz poprosić o pomoc doradcy w każdej chwili.
Tak ja wiem ze w kazdej chwili. Chodxi mi o to czy w konkretnie w tym przypadku kiedy sprzedawca sie nie okreslil konkretnie co do reklamacji mam czekac do 13go czy prosic o pomoc juz teraz
@Client:43074270 na razie nie mamy podstaw do wypowiedzi. Widzę, że wczoraj napisałeś tam kolejną wiadomość, więc teraz powinien odnieść się do niej sprzedawca.
Dziekuje. O to mi chodzilo.
Probuje pomoc mojej mamie ktora ma 80 lat. Mial to byc prezent dla wnuka a teraz same klopoty
@Client:43074270 nie odeślesz to protecta 14 nie dostaniesz taki regulamin allegro też tak kmini jak ty że będziesz miała lapka i kasę
Tyle ze sprzedawca moze celowo jeszcze bardziej uszkodzic przedmiot i powiedziec ze tak nie bylo i to ja uszkodzilem i nie zwraca mi nic. I wtedy zostaje z niczym a on ma laptopa i kase
@Client:43074270 a co stoi na przeszkodzie nakręcić filmik z pakowania ewentualnie zdjęcia
Wszystko mozna spreparowac jak sie chce. Film nie jest zadnym dowodem bo musialbym nakrecal film z pakowania i oczekiwania na kuriera jak odboera przesylke zeby byla pewnosc ze to co zostalo zapakkwane jest tak jak mialo bc i tak wyglada. Poza tym tez mozna to spreparowac bo wady mozna ukryc.
Nie da sie tego zrobic. Natomiast sprzedawca mlze specjalnie cos uszkodzic i odpisac ze dostal uszkodzone
Sprzedawca nie ma obowiązku zwracać ci środków, lecz w pierwszej kolejności naprawić lub wymienić przedmiot.
Jeżeli chodzi o decyzję, to sprzedawca ma 14 dni na ustosunkowanie się do roszczenia. Jeżeli je uzna, to on decyduje o sposobie rozwiązania problemu (naprawa, wymiana, zwrot).