Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Mam pytanie do Społeczności.
Jestem uzytkownikiem allegro od kilkunastu lat.
W trakcie licytacji, tuz przed jej zakończeniem po złożeniu oferty otrzymałem komunikat o koneczności wpisania kodu weryfikacyjnego przesłanego mi SMS-3m na telefon.
Nie byłem w stanie tego uczynić już w czasie trwania licytacji bo ta się w tym czasie skończyła.
Pierwszy raz cos takiego mi się przytrafiło no i uniemozliwiło mi zakupienie przedmiotu, który licytowałem.
Czy ktoś już miał taki przypadek i co takiego taka sytuacja może oznaczać. Jestem stary, zweryfikowanym uzytkownikiem Allegro, zarównoi kupującym jak i sprzedającym.
Tak sytuacja w istocie podważa moje zaufanie do możliwości sprawnego realizowania moich zakupów, bo nie mam pewności czy w ważnej licytacji taka samo sytuacja nie powtórzy się więcej. Czas na reakcję bowiem po otrzymaniu takiego sms-a o konieczności wpisania kodyu weryfikacyjnego jest ograniczony czasem trwania licytacji a czasami pfert składa sie w ostatnich sekundach. Czy ktoś potrafi wytłumaczyc mo takie postepowanie Allego z kilentem ? Stratę ponosi bowiem zarówno Sprzedawca { nie sprzedał towaru lub sprzedał ale uzyskał niższą cenę} i Kupujący { uniemożliwiono mu zakup}. Będe wdzięczny za opodpowiedzi ...
@Pekar2 Całkiem prawidłowo, jest takie coś, nazywa się to dwustopniowe logowanie.
Wprowadziły to najpierw banki, całkiem niedawno również Allegro. Dla bezpieczeństwa.
Można to wyłaczyć, znajdziesz taką możliwość w ustawieniach konta Allegro.
Inna możliwość to taka, że jeżeli zawsze korzystasz z tego samego urządzenia (komputer, smartfon) to możesz to urządzenie dodać do "zaufanych urządzeń"
Allegro rozpozna z jakiego sprzętu się logujesz i nie będzie cię już nękać sms-ami.
Wszystko znajdziesz w ustawieniach konta, zakładka bezpieczeństwo
Dziękuję za podpowiedź. Jest jednak pewna niekonsekwencja. W przeciągu kilku minut z tego samego urządzenia licytowałem kilka przedmiotów od tego samego sprzedawcy. Jedną pozycję zalicytowałem bez problemu - bez poytrzeby wertfikacji ale kolejną, po 2 minutach { licytując z tego samego urządzenia} otrzymałem komunikat o konieczności weryfikacji kodem. Logiczne byłoby gdyby konecznośc weryfikacji była przy pierwszym zakupie a tymczasem przy pierwszym nie było komunikatu a był za chwilę przy drugim. To dziwne.
@Pekar2 Jaka była wysokość oferty, którą złożyłeś, a którą weryfikowano sms-em i czy nie była to aukcja charytatywna?
powyżej 1000 zł - aukcja nie była charytatywna
@Pekar2 Ano dlatego :
"Dla kupujących
Od kiedy: 1 września
W dziale Kolekcje i sztuka potwierdzisz licytację kodem SMS. Wyślemy Ci go, jeśli wartość jednego lub łączna wartość kilku licytowanych przedmiotów wyniesie co najmniej 1000 zł. Kod wyślemy na numer z ustawień Twojego konta Allegro"
Według Admina : Plan jest taki: po zweryfikowaniu po pierwszym bidzie na kwotę 1000 zł lub większą nie będzie konieczności ponownej weryfikacji przez 30 dni.
W rzeczywistości : .. już dwukrotnie otrzymałam wiadomość, że ktoś chciał zalicytowac wystawiany przeze mnie przedmiot, ale nie zdążył z powodu konieczności wpisywania smsa! W rezultacie przedmioty kupiono za niższe ceny.
😒
@pinsplash Oni tam już całkiem powariowali. Ludzie licytują w ostatnich sekundach i niby kiedy mają te kody wpisywać? Owszem, gdyby oferty złożone poniżej minuty przedłużały aukcje co najmniej o minutę, to można by było przyjąć takie rozwiązanie. W takim kształcie jak teraz, jest to udupianie cen.
Wczoraj mialam to samo w ostatnich 5 sekundach licytacji, kwota byla niższa niż 1000zł, przedmiot bez zadymy z kodem byłby mój. Jestem wściekła, bo ta rzecz rzadko się pojawia.
Sprawdziłem i dwustopniowe logowanie miałem wyłączone.
Natomiast aktualny komputer nie był zapisany jako urządzenie zaufane.
Ja też mam wyłączone
@msniezek Przybywaj i wyjaśnij jaki cel ma to kuriozum!
Cześć,
Funkcjonalność została wprowadzona na wniosek Sprzedających, którzy czasem mają spory problem z Kupującymi, którzy nie finalizują transakcji. Sms jest wysyłany po osiągnięciu (lub przekroczeniu) 1000 zł z sumy złożonych ofert.
@Enigma45 Czyli sprzedawcy sami na siebie bicz ukręcili. Dobre 🙂 Przecież to jest pozbawione zupełnego sensu! Sms jest jakąś gwarancją zapłaty??? Koń by się uśmiał z owej funkcjonalności 🙂 To mogło być zasadne dawnej, przy starej ustawie konsumenckiej, która wykluczała licytacje przy prawie do zwrotu bez podania przyczyny. Teraz to jest wyłącznie durne.
Tak, ta niby funkcjonalnośc jest absurdem. Chętny na zakup nie kupi bo nie zdąży wpisac kodu, Sprzedawca nie sprzeda lub sprzeda za niższą cenę. Ciekawe co za "gieniusz" to wymyslił ?
@Pekar2 Nie wiem co za geniusz, bo człowiek normalny i myślący swoim umysłem tego nie ogarnie.
Licytowałam poniżej 1000 zl i mialam ten sam problem.
@msniezek Ponownie Cię Waść wzywam, bo tylko z Tobą jest tu jakaś konstruktywna dyskusja.
@WREDZIA-W1 @TomBanknoter oraz @Enigma45 - czy taki "półśrodek" jest możliwy :
aukcja od 1 PLN, licytuję od razu 1000 PLN, potwierdzam kodem z sms, wyskakuje ze moja oferta jest najwyższa i to jest np 1PLn czy 5 czy 10 - w każdym razie : nisko. Od razu licytuję ponownie z kwotą np 50 PLN - co automatycznie obniża moje maksimum z 1000 do 50 PLN. A potem w ostatnich sekundach mogę już licytować bez potwierdzenia sms powyżej 1000 PLN....
To nie jest rozwiązanie. To ja jako zweryfikowany od kilkunastu lat uczestnik licytacji, kupujacy, czasami sprzedający powinienem mieć prawo decydować kiedy licytuję i za jaka kwotę. Taki system weryfikacji przysłanym kodem jest absurdem i szkodą dla sprzedawców, bo nie zawsze mogą oni uzyskiwac wyższą cenę za swoja ofertę. Kupujacy nie zawsze musi miec przy sobie telefon, albo czas na sięgnięcie, przeczytanie i wprowadzenie kodu. Poza tym strategie kupowania bardzo często nakazuje wejśc w licytację na koniec. Allegro niech się uczy od poważnych aukcjonerów. Nie zamierzam licytowac w takiej sytuacji powyżej 1000 zł a sprzedawcom chcaycym uzyskiwac wyższe kwoty od 1000 zł proponuje poszukac poważnej platformy do sprzedawania swoich przedmiotów.
Sprytnie, powinno zadziałać 🙂