Witam czy można zgłosić gdzieś do UOKIK czy do nadzoru finansowego moją sytuacje ?
Kupujący dokonał zakupu ja nie posiadam produktu , anulowałem zakup ale nie mam możiwości zwrotu pelnej kwoty poniewaz nie mam na saldzie tyle ile wpłacił kupujący ponieważ allegro potrąciło opłate prowizje , jak mam dokonać zwrotu skoro otrzymałem mniejśza kwote
zrobić przelew na podane konto 😉 lub zrobić przelew na własne konto allegro i wtedy zrobić zwrot allegro ci odda za prowizje jak zwrócisz hajs 🙂
Nie mam takiej możliwości
@NaviEcuTronic Podczas zlecania zwrotu powinna pojawić się opcja wpłaty brakującej do zwrotu kwoty na Twoje saldo Allegro.
https://help.allegro.com/pl/sell/a/zasilenie-kwota-na-konkretny-zwrot-do-klienta-VLv90wWg8tj
W życiu takieju opcji na oczy nie widziłam. Jest ale wpłaca się całość kwoty. A jeszcze potem to w Dac7 skarbówce jako przychód wysyłają...
No to jest jakiś absurd nie mam możliwości dokonania zwrotu ponieważ na saldzie brakuje tej opłąty za prowizje od transkacji która notabene nie doszła do skutku - niema możliwości wpłaty ponieważ trzeba wpłacić całość kwoty - to jak niby mam zwrócić środki skoro niema takiej technicznej możliwości?
Cześć, @NaviEcuTronic. W tej sytuacji możesz skorzystać z dwóch rozwiązań.
Możesz zasilić konto na poczet zwrotu, tak jak opisaliśmy w tym artykule albo zwrócić kupującemu wpłatę bezpośrednio na jego konto, poza Allegro.
Te wpłatę, którą już otrzymałeś (i z której pobraliśmy prowizję) możesz wypłacić na swoje konto.
Nie mam takiej możliwości
@NaviEcuTronic załącz proszę zrzuty ekranu, gdzie będzie widoczny brak możliwości zasilenia kwoty zwrotu (na zrzucie uwzględnij całą stronę - pasek adresowy, datę oraz godzinę). Tak jak wspomniała Maria, możesz również zlecić zwrot pieniędzy poza Allegro - bezpośrednio na rachunek klienta.
Nie ma możiwości z mojej storny zasilenia nie po stronie platformy
Niezłe działanie na szkodę klienta po stronie Allegro. To nie pierwszy raz gdzie z powodu Allegro klient jest poszkodowany. Potraficie zablokować kwotę prowizji kilka sekund po sprzedaży. Powinniście też ją potrafić odblokować po kliknięciu anuluj. Niby z jakiej racji sprzedający ma wpłacać całą kwotę gdy ta kwota na Alegro jest? Niektóre kwoty są spore, nie zawsze każdy ma... Jak zwykle szkodzicie takimi działaniami. Sprzedawca uczciwie chce oddać, a nie może, bo portal ,obowiązują inne zasady i woli sobie odsetki łapać niż prowizję oddać, by zwrot mógł dojść do skutku!