anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

AlegroLokalnie (Licytacja) -Czy jest bezpieczne podawać konto bankowe kupującemu?

MAMY ROZWIĄZANIE!
k_888
#8 Zapaleniec#

Jak w tytule : Kupujący na Alegro Lokalnie przed wygraniem aukcji prosi o podanie mojego nr konta bankowego celem zapłaty za przedmiot.  Wolałbym żeby to odbyło sie przez AlegroFinanse. Co tam sie otwiera w panelu płatności dla kupujących na Alegro Lokalnie po wygranej aukcji ?:  chyba BLIK i strony z odnośnikami do różnych banków -są jeszcze jakieś inne opcje ?

oznacz moderatorów
11 ODPOWIEDZI 11
AnnaG-Antyki
#20 Guru#

Samym kontem nic złego raczej nie zrobią. Groźne są dziwne maile, linki, kody QR, wszystko co usiłuje wymusić na Tobie zalogowanie. Miałam kilku takich klientów na lokalnym. Wcale nie chcieli oszukiwać tylko po prostu mieli dość problemów z płatnościami Allegro. Najlepiej zapamiętałam gościa, który opłacił rezerwacje na urlop przez Allegro i mu płatność nie doszła. Był tak wkurzony, że powiedział, że już nigdy tego nie użyje i od razu o konto pytał...

Ja trzymam się zasady jest kasa na koncie jest wysyłka. Ale że też poza systemem nie przepadam to na wstępie początka tłumaczę, że wysyłka będzie droższa, bo nie ma tańszej Allegrowej etykiety, a potem niech robi jak chce...

oznacz moderatorów
k_888
#8 Zapaleniec#

A jest dla kupujących opcja przelewu tradycyjnego np jak ktoś nie korzysta z bankowości elektronicznej tylko chce zlecić w okienku swojemu bankowi przelew do sprzedawcy?? -Alegro Lokalnie w ramach systemu umożliwia coś takiego?  Cały czas mówimy o sprzedaży bez kombinacji w ramach systemu Alegro Lokalnle -dobrze że pani mi zwróciła uwagę że straciłbym możliwość darmowej wysyłki SMART na której mi też zależy.
Proszę o więcej odpowiedzi jakie są Wasze doświadczenia z podawaniem nr kont kupującym na AlegroLokalnie.

oznacz moderatorów
fox_paws
#15 Entuzjasta#

@k_888 Jest jedna bardzo poważna konsekwencja podania numeru konta - kupujący będzie mógł zapłacić za zamówienie.

oznacz moderatorów
Client:80340374
#14 Krzewiciel#

Otrzymanie wpłaty przelewem tradycyjnym wcale nie jest takie 100% bezpieczne jak sie tutaj niektórym wydaje

Nie bede sie zaglebiać w szczegóły i osobiście nie podałbym danych do takiego przelewu.

Lepiej tego unikaj

oznacz moderatorów
mdrogeria
#21 Demiurg#

@k_888 jak wygra to się dogadacie , pamiętaj ,że przy płatności na konto nie będziesz miał możliwości wygenerowania etykiety nadawczej w ramach allegro czyli będzie droższa przesyłka , a już na pewno nie będzie w ramach smart , poinformuj o tym ew. nabywcę 

oznacz moderatorów
k_888
#8 Zapaleniec#

Może ktoś wrzucić zrzut ekranu jak wygląda panel płatności który pojawia sie kupującemu ma AlegroLokalnie po wygranej aukcji ??  -oczywiście wytrzyjcie wrażliwe dane wcześniej. Ja dawno nie kupowałem nic przez licytacje więc niepamiętam co tam jest do wyboru...

oznacz moderatorów
k_888
#8 Zapaleniec#

"po wygranej Licytacji "miałem na myśli

oznacz moderatorów
k_888
#8 Zapaleniec#

Proszę moderatora żeby wrzucił zrzut ekranu jak wygląda panel płatności który pojawia sie kupującemu ma AlegroLokalnie po wygranej Licytacji     -jakie sposoby płatności wyświetlają sie kupującemu ??

oznacz moderatorów
Client:35386082
#13 Ambasador#
oznacz moderatorów
LEW433
#21 Demiurg#

Przelew, karta BLik.

oznacz moderatorów
k_888
#8 Zapaleniec#

Dzieki za pomoc : CZYLI NIE MA POTRZEBY PODAWANIA NR KONTA BANKOWEGO KUPUJĄCEMU PO LICYTACJI  bo AlegroLokalnie w ramach systemu podaje tyle różnych sposobów zapłaty :"Przelew, karta , BLik " + generuje etykietę nadawczą do Paczkomatów + jak sprzedawca i kupujący ma aktywny SMART to bedzie darmowa wysyłka paczki  powyżej 45zł.

oznacz moderatorów