Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
mam zamówienie Allegro Kurier Pocztex, wygenerowałem etykietę, ale paczkomat Pocztexu nie chce przyjąć paczki. W ustawieniach przesyłki mam tylko opcję wyboru urzędu pocztowego, zostawiłem to pole puste.
Wysyłam z Allegro generuje etykiety Pocztex z opcją nadania w placówce własnej Poczty Polskiej. Nie nadasz tego ani w automacie paczkowym, ani w punkcie partnerskim.
Ps. Paczkomat to nazwa własna urządzeń paczkowych Inpostu. Nie jest to wyraz potoczny.
Bardzo dziękuję za pomoc, tego właśnie się obawiałem 😉 Czy powinienem wybrać konkretną placówkę, czy przyjmie mi przesyłkę w dowolnej?
Oficjalnie trzeba wybrać. Ale jak trafisz na kumatą osobą w placówce, to ci o tak przyjmie. Placówki mogą importować od siebie przesyłki, ale nie każdy pracownik to potrafi.
@Alegoria24_pl tak jak napisał @pecela : przesyłkę nadasz w placówce pocztowej, nie ma możliwości nadania w automacie paczkowym Pocztex. W tym artykule znajdziesz instrukcje nadania.
@Syrena_zT z czystej ciekawości zapytam: to dla naszej wygody? żeby z 1 przesyłką w okresie przedświątecznym zmarnować pół dnia w kolejce na poczcie? żeby nam się w głowach nie poprzewracało?
To kwestia dogadania się z daną placówką. Jak kiedyś robiłem w jeden firmie i czasem coś wysyłałem, to po prostu zostawiało się w okienku, a na drugi dzień listonosz przynosił wypełnioną książkę nadawczą.
Ewentualnie umowa własne z PP i nadawanie z poziomu własnego konta w e-nadawcy lub zamówienie podjazdu kuriera (jest płatny 7 zł).
@pecela Nie zawsze. Ostatnio, po akceptacji pani z okienka, zostawiłem przesyłkę na wadze, bo 3 osoby były w kolejce, a ja już byłem prawie spóźniony. Gdy po kilku godzinach nadal status się nie zmienił to wróciłem i.. kolejka była na zewnątrz, albowiem dopiero od kilku minut była w pracy druga pracownica i rozładowywała korek. Ta pierwsza nie zajęła się paczką, bo nie mogła opuścić stanowiska (ze 2 metry w bok). Poczta upada, więc tnie koszty gdzie się da, choć personel jest uczynny (i coraz go mniej) i tylko z tego względu nadal przyjmuję zamówienia również via Poczta Polska.
W małych placówkach typu FUP czy AP, często jest jeden czy dwóch pracowników. W takim przypadku najlepiej nadawać w UP (najlepszy jest UP nr 2, a gdy go nie ma to UP z nr 1).
Ja jak jeszcze robiłem w tamtej firmie, to właśnie w UP 1 nadawałem i przesyłki od razu szły na zaplecze i tam były skanowane przez pracownika zaplecza.
A jak było mniej ludzi, to od razu w okienku skanowali (skan kodu i następna, żadnego wrażenia czy mierzenia, tyle ile wpisałeś z taką masą i gabarytem poszła ).
Ps. Poczta nie może upaść i póki co nie upada (to m.in. kwestia bezpieczeństwa państwa). Ale koszty tną mocno.
Dodam że żadna firma w Polsce nie jest w stanie przejąć wolumenu przesyłek Poczty Polskiej. Poczta doręcza więcej przesyłek niż wszystkie pozostałe firmy pocztowe w Polsce (ale jeżeli chodzi o same paczki, to najwięcej doręcza Inpost).