anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Allegro protect

Lokalnegraty
#8 Zapaleniec#

Piszę jako przedsiębiorca, sprzedałem klientowi przedmiot, wysyłka nastąpiła paczkomatem po 14 dniach klient stwierdził że towar zwróci. Odesłał przedmiot ale że nie byłem w stanie odebrać zwrotu paczka z powrotem trafiła do kupującego. W drogę wkroczyło Allegro protect i natychmiast kupującemu zwróciło za towar. I teraz meritum, klient ma pieniążki na koncie plus towar a ja od dwóch miesięcy próbuję odzyskać przedmiot który u kupującego nie powinien być. Oczywiście Allegro protect umywa ręce i każe zgłosić sprawę na policję. Szczerze już nigdy nie sprzedam ani jednej rzeczy na Allegro 😁

oznacz moderatorów
15 ODPOWIEDZI 15

LEW433
#21 Demiurg#

Możesz zgłosić ale to Allegro wypłaciło i Allegro powinno zająć stanowisko w tej sprawie.

oznacz moderatorów

Lokalnegraty
#8 Zapaleniec#

Odpowiedź od Allegro::

Dodam, że w przypadku skierowania sprawy na policję lub na drogę prawną, na wniosek uprawnionego organu udostępnimy wszelkie dane, które przyczynić będą mogły się do rozwiązania problemu

oznacz moderatorów

brakestop
#16 Inspirator#

Wszystko co czytam o Allegro Protect na tym forum GADANE, podpowiada mi je, że ludzie tam pracujący nie zdążyli się nauczyć naszego języka. Musimy cierpliwi poczekać kilka lat i się unormuje.

--------------------------------------------------------------------------------------------
oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

Zgloszenie na policje 286 kk oszustwo na kupującego i na allegro o nieumyślne paserstwo i oszustwo jako działanie związane z niekorzystnym rozporządzeniem mieniem sprzedawcy

oznacz moderatorów

Lokalnegraty
#8 Zapaleniec#

Myślałem o tym samym, ale nie byłem zbyt pewny czy Allegro w tej sprawie będzie obarczone odpowiedzialnością, to że Allegro niekorzystnie rozporządził o moim mieniem to jestem święcie przekonany. Ponad regulaminem Allegro stoi nasze prawo i nie mieli prawa narazić mnie na straty a teraz umywają ręce. Dobrze myślę? 

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@Lokalnegraty będzie jak sąd zasądzi w pl nie ma precedensu
ale raczej tak
mogą się zasłaniać anonimowym pracownikiem allegro ale policji dane musza dać
prawo stoi powyżej regulaminu owszem a regulamin to ktoś pisał na zasadzie jesteśmy duże korpo to taki szaraczek co ma kwestionować

oznacz moderatorów

Client:44052296
#21 Demiurg#

@Lokalnegraty kupujący nie chce Ci wydać przedmiotu? Allegro obciążyło Cie za AP?

oznacz moderatorów

Lokalnegraty
#8 Zapaleniec#

Dokładnie tak, kupujący mnie unika, nie odpowiada na wiadomości. W aplikacji InPost zleciłem nadanie paczki, wysłałem do kupującego kod w celu nadania w paczkomacie, w dalszym ciągu zero odzewu. Tak Allegro obciążyło mnie z AP.

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@Lokalnegraty to na co czekasz policja zgłoszenie szybciutko wyprostują kupującego a w dyskusji bym wrzucił notatkę służbową z przyjęcia zgloszenia

oznacz moderatorów

Lokalnegraty
#8 Zapaleniec#

Czekam już dwa miesiące to poczekam do 26 marca, dlatego że kupujący do tego dnia,ma wyznaczony termin na nadanie przesyłki, został poinformowany że 27 w poniedziałek  sprawę kieruję na policję.

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

No ok prawilnie dałeś szansę na odesłanie swoją drogą należaloby się jeszcze allegro ucywilizować za ten ap 

oznacz moderatorów

maxr01
#17 Koryfeusz#

Ucywilizować Allegro? w Afryce?

--------------------------------------------------------------------------------
Rozumiem, że są ludzie, którzy za 20 gr. będą gnać pchłę przez 20km, lecz nie potrafię ich zrozumieć.
oznacz moderatorów

medalik_2009
#17 Koryfeusz#

@Lokalnegraty  napisał(a):

Tak Allegro obciążyło mnie z AP.

Niemożliwe! Przecież Allegro płaci za to ze swoich.

@msniezek   napisał(a):

Wiele rzeczy robimy za swoje pieniądze (np. rekompensaty z POK), co również jednak wielu sprzedawcom się nie podoba.

https://spolecznosc.allegro.pl/t5/pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-sprzedawcy/allegro-naliczanie-op%C5%82at-na...

oznacz moderatorów

Lokalnegraty
#8 Zapaleniec#

Allegro nie płaci ze swoich, mój rachunek "rozliczenie z allegro" zostało obciążone kwotą zwróconą kupującemu.

""W ciągu następnych 24 godzin przekażemy kupującemu zwrot 209.98 PLN za nieudany zakup. O zwrocie i sposobie spłaty poinformujemy Cię w osobnym mailu**

oznacz moderatorów

Monika__L
#17 Koryfeusz#

w '"głosie" medalika wyczułam sarkazm 🙂

oznacz moderatorów