Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam
Podczas dodawania zdjęcia w formacie jpg. występuje błąd i jest brak możliwości dodania zdjęć produktów do aukcji.
Gdzie tkwi problem ?
Proszę o pomoc!
Opisz dokładniej co się dzieje. Wyskakuje jakieś okno z informacją o błędzie?
Podczas ładowania zdjęcia odrzuca je i z lewej strony ukazuje się komunikat:
"Nie udało się dodać zdjęcia
Wystąpił błąd podczas dodawania obrazka"
Są do zdjęcia produktów wykonane podczas sesji produktowej. Inne zdjęcia np. "z telefonu" udaje się załadować.
@Patrizia_Obuwie Jaki jest rozmiar zdjęć?
No i wszystko jasne
Zmniejsz te zdjęcia.
@7YP6K Tak przy okazji, zdjęcia mogą być o wiele większe, więc informacje z pomocy są troszkę nieaktualne. Udało mi się wgrać testowe zdjęcie 5000x5000px / 7mb i zapisać ofertę bez błędów.
@Patrizia_Obuwie Ten błąd często wyświetla się podczas multi-wysyłki dużych zdjęć przy wolniejszej prędkości wysyłania, dostajemy Timeout i zdjęcie trzeba wgrać ponownie (o ile mieści się w wymiarach). Nie jestem pewien, ale maksymalnie Allegro chyba przyjmuje 26Mpx, Twoje zdjęcie ma 36Mpx. Możesz śmiało w dowolnym programie zmniejszyć rozmiar o połowę, zwykły Windowsowy MSPaint wystarczy (otwierasz zdjęcie, ctrl+w, wartość procentowa rozmiaru na 50%, nawet i 75% starczy przy Twoim zdjęciu i zapisujesz).
Jeżeli Twoje zdjęcia dużo zajmują, polecam stronę TinyJPG lub TinyPNG do kompresji "prawie" bezstratnej - minusem jest niestety max 5mb na plik 😕
@DarkStoorM Owszem można, sam dodaje większe i bez problemu zapisuje takie aukcje. Jednak sprawdź swoje zdjęcie z aukcji po kliknięciu prawym myszy in wybraniu właściwości/pokaż obraz czy jak tam Twoja przeglądarka to nazywa. I co wtedy? Rozmiar oryginalnego zdjęcia najszerszy bok 2560px. Moim zdaniem narzędzie allegro samo kompresuje zdjęcia do tego formatu dokładając do tego stratę na jakości zmniejszając jego wagę.
@7YP6K Tak, Allegro kompresuje zdjęcia, tylko raczej chodziło o to, że pomoc trochę odbiega od rzeczywistości 😉
Chyba się troszkę pomylili wpisując końcowy wynik kompresji zamiast faktycznego dozwolonego rozmiaru. Ale cóż, ważne, że ich narzędzia jakoś tam działają 😄
Podsunęło mi to przy okazji pewien pomysł
Aj, już nie mogłem edytować postu 😞
@msniezek Pozwolę sobie przywołać robiąc mały, niewinny off-topic, a nie chcę specjalnie zgłaszać nowego pomysłu, chyba nie ma sensu 😄
Ciekawi mnie jedna rzecz. Można podpytać w zespole czy byłby sens, żeby podrasować trochę kompresję zdjęć na serwerze? Praktycznie większość zdjęć można uciąć średnio o 60% wagi. Nie wiem ile danych zawiera "zabezpieczenie" zdjęć, więc zakładam, że można zaoszczędzić nawet do 50% więcej miejsca.
Wziąłem kilka zdjęć z losowych ofert dla testu i większość, która już jest po kompresji Allegro można skompresować jeszcze bardziej, oczywiście bezstratnie dla oka. Patrząc na to ile tysięcy ofert wystawianych jest na godzinę, to chyba każdy bajt się liczy 😄
(zakładam, że "odcisk zabezpieczający" to tylko kilka kilobajtów)
Nie występuje informacja tylko kreci i z powrotem wchodzi na aukcje.
@bmaks57 Wyszyść proszę pamięć podręczną oraz pliki cookies oraz sprawdź, czy problem występuje również w trybie incognito.