Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam! Dziś brałem udział w licytacji konsoli PS 5. Teraz jest szał z zakupem tej konsoli z sklepach możliwa dostawa za 3-4 miesiąca. Znalazłam aukcje gdzie pan pisze „Dzień dobry,
Mam do sprzedania zestaw Konsola Sony PlayStation 5 w wersji z napędem + Gra The Last of Us Part II.
Zestaw został zakupiony w sklepie NeoNet. Według informacji sklepu, dostawa nastąpi nie później niż 31.01”
Byłam taka szczęśliwa, ze dostanę ją ze nie zrozumiałem ze ta konsola jeszcze nie dostawiona, ze Pan licytuje tyko obietnice. Wygrałem z ceną 3000 ( cena sklepu 2300). Gotowa zapłacić więcej za konsol która istnieje , a ne za powietrze.
napisałem do Pana sprzedawca , nie odpowiada. co może być, jak Pan zachce opłaty ( jesteśmy osoby prywatni). Dziękuje
@Client:49059672 Jak Pan sprzedawał powietrze, to zapłać mu powietrzem.
Daj link do tej aukcji
@Client:49059672 Jeżeli to było na Allegro Lokalnie, nie musisz płacić. Tam zawiera się umowy warunkowe, a warunkiem jest zapłata w ciągu 5 dni. Po tym czasie, zgodnie z regulaminem, umowa jest automatycznie rozwiązywana, transakcja uznana za niebyłą, a licytacja odnowi się sprzedawcy z ceną wywoławczą.
To było zwykle Allegro. Aukcja osobą fizyczną.
@Client:49059672 W takim razie umowa jest zawarta i obowiązuje, sprzedawca może się domagać zapłaty, ale zmusić Cię do tego może tylko sądownie. Próbuj kontaktu i porozumienia.
Na razie, napisałem, ale odpowiedzi niema. Bardzo dziękuje za pomoc
@Client:49059672 Przede wszystkim nie próbuj płacić. Gdyby domagał się zapłaty poproś najpierw o rachunek "pro forma"
Jeżeli jest osobą prywatną zainteresuj się w którym Urzędzie Skarbowym opłaca podatki oraz dowiedz się o adres Policji Skarbowej dla jego rejonu.
Podejrzewam że takie działania znacznie ostudzą jego chęć łatwego zysku.
@br. napisał: "Gdyby domagał się zapłaty poproś najpierw o rachunek "pro forma"
Faktura pro forma od osoby prywatnej?
"Jeżeli jest osobą prywatną zainteresuj się w którym Urzędzie Skarbowym opłaca podatki"
Grubo! @pinsplash, jesteś tu? Potrzebny mem. Wiesz który.
"dowiedz się o adres Policji Skarbowej"
Adres czego?
Ty też masz dość CZARNEJ LISTY KUPUJĄCYCH? Poprzyj pomysł!
@br. No offence, ale jak tak przeczytałem Twojego posta, to pierwsze co mi się skojarzyło, to pewna modlitwa z "Dnia świra".
"złote myśli" xyz96: "Sprzedawcy zawsze byli, są i będą moimi wrogami na AG."😄
@Knowhere He... he... to dobrze że tak się skojarzyła, bo metoda jest trochę kontrowersyjna. Ale zapewniam że skuteczna.
Ja tylko raz wobec klienta który jakoś dziwnie nie wysyłał mi zakupu i nie odpowiadał na maile zadałem mu na końcu listu pytanie:
"Czy Urząd Skarbowy w twoim mieście znajduje się nadal pod adresem...... ?"
Odpowiedź była bardzo szybka i oczywiście pozytywna mimo widocznego zdenerwowania klienta.
Oczywiście że nie stosuje takich metod codziennie, więc ja sam nawet nie zauważyłem że dawne Izby Skarbowe zmieniły nazwę na Krajową Administrację Skarbową, ale z tego co wiem to tak samo chętnie tropią podatników.
Wiem również że w konkretnym przypadku sprzedawca konsoli powinien rozliczyć sprzedaż dopiero w kwietniu, więc jeszcze daleka droga, ale już sama groźba że kupujący ma zamiar zgłosić to do skarbówki powinna zadziałać uspokajająco na zapędy sprzedającego. Poza tym kupujący sygnalizuje tym sposobem determinację że tak łatwo "skóry nie odda"
No i tyle w temacie.
ps. Tobie chyba nie muszę tłumaczyć różnicy pomiędzy fakturą VAT a rachunkiem uproszczonym? Bo ktoś tutaj nie rozróznia.
@br. O ile mi wiadomo, to rachunki uproszczone już nie funkcjonują (od jakiegoś czasu). I dlaczego akurat mi zadajesz to pytanie? Ja nie piłem do faktury pro forma (od osoby fizycznej), tylko do donoszenia do skarbówki.
Poza tym nie rozumiem w czym jest problem, skoro w treści oferty wyraźnie było napisane kiedy nastąpi dostawa konsoli, a kupujący (lub kupująca, bo ciężko to wywnioskować z treści postów) tego nie ogarnął (lub nie ogarnęła) tylko i wyłącznie przez swój entuzjazm związany z faktem wygrania licytacji.
Czytanie opisów (i instrukcji obsługi) zazwyczaj rozwiązuje ~90% problemów użytkowników.
@Knowhere Rachunki uproszczone funkcjonują, co prawda w bardzo ograniczonym zakresie ale jednak.
Ostatni dostałem rok temu, od .... grabarza. Za wycięcie tui i prace porządkowe.
To tak na marginesie.
a kupujący (lub kupująca, bo ciężko to wywnioskować z treści postów
Zdaje się, że piszą oboje - ( jesteśmy osoby prywatni) 😂😂
Wygląda na to, że jednak udało się skontaktować ze sprzedającym :
https://allegro.pl/oferta/konsola-sony-playstation-5-z-napedem-tlou-part-ii-10061555399
@Kaliope_Brzeg Ale takich dopisków "Płatność przez Allegro w ciągu 3 dni od zakończenia aukcji.", to nie rozumiem (skoro w tej kwestii regulamin allegro mówi co innego).
Hej @Client:49059672, brak odpowiedzi od Sprzedającego może być związany z okresem świątecznym. Spróbuj skontaktować się z nim jeszcze dzisiaj w sprawie rezygnacji z zakupu. Mam nadzieję, że uda Wam się dojść do porozumienia.
Bardzo - bardzo dziękuje ! Czekam na razie 😞