Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry,
otrzymałem zwrot towaru, ale kupujący nie odesłał wszystkich elementów zestawu — brakuje podstawki do odkurzacza, która była częścią kompletu.
System automatycznie zwraca środki kupującemu, więc nie mam możliwości wstrzymania płatności przed jej realizacją.
Czy ktoś z Was miał podobną sytuację?
Jak można się zabezpieczyć w takich przypadkach?
Czy Allegro faktycznie wymaga, żebyśmy obniżali wartość zwrotu, nawet jeśli ewidentnie brakuje elementu, a można to uznać wręcz za kradzież?
Pozdrawiam,
@ALEONIX jest coś co się nazywa ,, decyzja zwrotowa ,, zainteresuj się funkcjonalnością tego obszaru .
Szczerze mówiąc, funkcje zwrotów w Allegro znam dobrze – wiem, jak działa decyzja zwrotowa i jak można pomniejszyć kwotę.
Nie o to jednak chodzi.
Nie rozumiem, jak ludzie w ogóle mogą tak postępować – kupują produkt, zabierają z niego część zestawu, a potem odsyłają niekompletny towar.
To jest zwykła nieuczciwość.
Czy macie jakieś sposoby, żeby się przed tym zabezpieczyć?
Jak można skutecznie zapobiec takim sytuacjom w przyszłości?
Pozdrawiam
@ALEONIX napisz do kupującego prośbę o dosłanie brakującego elementu pod rygorem obniżenia zwrotu o xx zł , dodatkowo możesz naliczyć opłatę manipulacyjną , ale jak Masz stosowną wzmiankę w regulaminie i była ona widoczna dla kupującego w chwili zakupu
@ALEONIX jeśli klient zwraca przedmiot z powodu odstąpienia od umowy, to masz od 1 do 7 dni kalendarzowych na podjęcie decyzji o zwrocie pieniędzy. Tutaj znajdziesz informacje, na temat decyzji zwrotowej.
Jeśli produkt wrócił do Ciebie w zmienionym stanie, to możesz pomniejszyć kwotę zwrotu do kupującego (pamiętaj tylko, aby odpowiednio uargumentować powód pomniejszenia kwoty zwrotu).
system nie zwraca środków automatycznie o ile sam tego nie ustawisz. Pewnie że wygodnie ale jak widzisz mogą być problemy.