Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam, dzisiaj zakonczyla się licytacja mojego kalendarza którego ktoś wylicytował i wygrał ta licytację.
Chciałabym odstąpić od tej transakcji ale kupujący twierdzi że jeśli nie wyślę wylicytowanego przedmiotu w ciągu 3 dni to pujdzie na stronę sądową
Chciałam nadmienić ze licytacja kończyła się i wzawiala automatycznie miałam zakończyć tą licytację ale pech chciał że ktoś wylicytował mój przedmiot i teraz mam problem bo nie chce sprzedać tej rzeczy. Proszę o pomoc
Jestem na koncie od 6 lat i nigdy nikomu wcześniej nie zrobiłam takiego problemu a teraz przez swoją nieuwagę narobiłam sobie problemu
Towar wart 11 zł
@paulinawioletta Wygrał i należy mu wysłać, oczywiście zrobisz jak chcesz, jeżeli rzeczywiście pójdzie do sądu, mogą być kłopoty.
Umowa została zawarta na odległość więc chyba jest jakiś czas na odstąpienie od umowy zarówno po stronie kupującego tak jak i sprzedajacego?
@paulinawioletta Prawo faworyzuje z jakiegoś powodu kupującego....Ty nie możesz odstąpić.
@paulinawioletta Powinnaś wysłać, wystawiłaś z chęcią sprzedaży, umowa na odległość jest tak samo ważna. Kupujący pójdzie do sądu dla 11zł trudno powiedzieć.
Nie ma, to nie jest sprzedaż konsumencka. Gdyby nawet taką była, sprzedawca nie może odstąpić od umowy, kupujący może to zrobić.
@paulinawioletta Umowa zawarta, jeżeli zapłacił powinnaś się wywiązać. Jak rozumiem : Lokalnie skoro aukcja się sama wznawiała? Teoretycznie tylko sąd moze Cię zmusić do wydania rzeczy. Praktycznie raczej nie będzie szedł do sądu o 11 PLN... Przeproś, poproś o numer konta i zwróć wpłatę z własnego banku przelewem. Cóż nie rób tak - powinnaś panować nad tym co wystawiasz.
Jeszcze nie dostałam środków na konto
Wiem moja wina ale nie zrobiłam tego celowo
Jeśli zapłaci, umowa warunkowa zostanie zawarta bez możliwości anulowania.
@paulinawioletta Nie masz podstawy prawnej do odstąpienia od zawartej umowy. To kupujący może, w niektórych przypadkach, od umowy odstąpić. Możesz odmówić wysłania towaru po wpłacie, ale będzie to niezgodne z zasadami i kupujący faktycznie może wystąpić na drogę sądową. Jeśli kupujący zdecyduje się na sąd, moim zdaniem wygra i poniesiesz dodatkowo koszty sądowe.
Nikt normalny nie pójdzie na drogę sądową za 11 zł nawet gdy przepisy są po jego stronie .Oddaj kupującemu jego pieniądze ,jedynie co ci może zrobić to wystawić negatywny komentarz o ile to było normalne allegro bo na lokalnym to nawet tego zrobić ci nie może.
Nie pójdzie za 11 zł?? Za komentarz negatywny niektórzy podobno chodzą da sądu i podobno wygrywają.
Piszę chyba wyraźnie "nikt normalny nie pójdzie" a to co jest podobno to nie jest żaden argument , mówią też że podobno głupich nie sieją . Ja tam o 11 zł bym się po sądach nie włóczył.
@mwmonety A ja piszę wyraźnie, że za komentarz negatywny też chodzą podobno, a przynajmniej się tym tu chwalą. A czy nikt normalny nie pójdzie o 11 zł, też nie wiadomo. Może pójść. Raczej nienormalny nie pójdzie, bo sobie nie poradzi.
xyz96 Podobnie poszedł do Sadu ,podobnie wygrał .😄 http://di.com.pl/sad-nakazal-przeprosic-za-oszczerczy-komentarz-na-allegro-25341
I to jest konkretny fakt a nie tylko "podobno" ,obraźliwy ,niesłuszny komentarz może zniszczyć wizerunek uczciwego sprzedawcy i doprowadzić do wielkich strat finansowych ,duże firmy mają swoich prawników i sobie nie pozwolą na bezkarne obrażanie ,cierpią drobni sprzedawcy ale i oni nie są bez szans tylko czasu im brak aby samemu ganiać po sądach.
Jeszcze nie otrzymałam środków na konto.A z tego co widzę kupujący jest napalony na ten kalendarz więc wątpię że tak łatwo odpuści
@paulinawioletta Nie otrzymałaś w ogóle wpłaty za towar ? czy też nie masz jeszcze środków na koncie ale kupujący juz opłacił aukcje i masz środki na allegro finanse???
Jeśli nie otrzymałas jeszcze wpłaty w ogóle to zgodnie z regulaminem kupujacy ma 7 dni na opłacenie aukcji. Po tym czasie możesz mu wysłac informacje że odstepujesz od umowy poniewaz nie zapłacił za towar w określonym regulaminem terminie a Ty 8 dnia produkt sprzedałaś innej osobie.
Jeśli kupujący już opłacił aukcje i masz wpłatę na swoim koncie allegro to po prostu dla własnej spokojności wyślij produkt i następnym razem wystawiaj tylko to co chcesz naprawde sprzedac 🙂
paulinawioletta - _Likos_ udzielił Ci najbardziej sensownej odpowiedzi.
Ze swojej strony - to ja całkowicie nie rozumiem zaistniałej sytuacji.
Wystawiasz przedmiot na licytację (czyli zgadzasz się na kwotę, za jaką zostanie wylicytowany). Po zakończeniu licytacji stwierdzasz, że jednak ta kwota Cię nie satysfakcjonuje - twierdzisz, że nie wyślesz kupującemu towaru za taka cenę.
Kurczę - miałem pisać "elaborat" (jak to określa xyz96), ale to pominę.
Napiszę krótko - sprzedaż w licytacji za kwotę przykładowa 10 zł. Kupujący może ją rozwiązać. Sprzedający może ją rozwiązać gdy:
- nie otrzyma wpłaty w terminie przewidzianym w regulaminie Allegro
- kupujący nie odbierze przesyłki pobraniowej
- kupujący nie odbierze zamówionej przesyłki
Jednak wszystkie te sytuacje wymagają wysłania do kupującego informacji o anulowaniu zawartej umowy.