anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dyrektywa Dac 7

piotrsowa090
#7 Wielbiciel#

Witam,chciałbym się zapytać otrzymałem maila,że przekroczyłem w roku kalendarzowym 2000 EUR lub 30 transakcji.Podałem dane,ale mam watpliwości czy będe musiał coś zapłacić,albo czy otrzymam cos listownie na adres zamieszkania?

Prosze o odpowiedź

oznacz moderatorów
11 ODPOWIEDZI 11

br.
#21 Demiurg#

@piotrsowa090   Niczego nie musisz.  Allegro tylko informuje Urząd Skarbowy o twoich transakcjach.  Ty natomiast decydujesz czy rozliczasz się  z US,  czy może wiesz że jesteś objęty zwolnieniami i rozliczać się nie musisz.

Listownie niczego nie dostaniesz, najwyżej Urząd Skarbowy zawiadomi cię ze będziesz poddany kontroli i powinieneś przygotować dokumenty.  Ale jak znam ich zwyczaje to oni podejmują najczęściej kontrole w czwartym roku po sprzedaży więc masz sporo czasu.

oznacz moderatorów

piotrsowa090
#7 Wielbiciel#

w czwartym roku po sprzedaży czyli dopiero za 4 lata?

mam mniej niż 26 lat czyli nie musze się rozliczać?

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

@piotrsowa090  Piszę ponownie to samo. Niczego nie musisz.  Róbta co chceta.

Ja tylko przypomnę ze normalny, najmniejszy podatek od przychodu wynosi w/g skali podatkowej chyba 12% od dochodu.  Natomiast podatek jaki nalicza urząd Skarbowy w razie wykrycia nierozliczonego podatku wynosi 75% przychodu.  Ty sam musisz zdecydować który podatek lepiej ci pasuje.

ps.  najczęściej 4 lata od terminu rozliczenia bo wtedy US nalicza najwyższe odsetki za nierozliczenie podatku w terminie.  Jesteś młody, powinieneś już oszczędzać na przyszły podatek bo potem może być trudno zapłacić.

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

@piotrsowa090 Tu na Allegro niczego nie opłacasz, ta dyrektywa to obowiązek wobec portalu raportowania do US, tam musisz to ując w przychodzie.

oznacz moderatorów

kolekcjoner608
#21 Demiurg#

@LEW433 A jak sprzedaż nie jest przychodem mimo przekroczenia obu progów w ubiegłym roku? Osobiście je oba przekroczyłem nic nie zarabiając a nawet dołożyłem do tego. Sprzedaż wyłącznie charytatywna a mimo to też mnie zaliczyli do takiej grupy.

oznacz moderatorów

piotrsowa090
#7 Wielbiciel#

to muszę rozliczać się czy nie?

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

@piotrsowa090 Na Allegro dodatkowo nie, a z US zgodnie z prawem podatkowym.

oznacz moderatorów

piotrsowa090
#7 Wielbiciel#

czyli co teraz mam zrobić?

oznacz moderatorów

piotrsowa090
#7 Wielbiciel#

jestem zwolniony z podatku czy nie jestem?

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

To ty musisz wiedzieć. Czytanie nie boli, możesz też pytać w biurach rachunkowych, w Urzędach Skarbowych, wszędzie...

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

To nie składaj, przecież ja Cie do niczego nie zmuszam.

oznacz moderatorów