Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry🙂
Ja tylko dopytam... czy do raportowania, będą brane pod uwagę aukcje zakończone przez sprzedającego?🤔
Jeśli nie było sprzedaży to raczej nie można mówić o transakcji ale czas pokarze kogo i za co będą "sygnaliści" zgłaszać .
No tak, i są po ochroną prawną. (donosiciele) ale sami piszecie dużo o takich co sprzedają nowy towar i nie płacą podatków, ciekawe kto zostanie sygnalistą tu?
Sygnaliści są chronieni i nawet w tym tygodniu był "dzień sygnalisty" i zapewne tu też będą tacy "zadeklarowani" do wskazywania uchybień i skoro nie będą mogli np. pisać sprzedawców na "czarną listę" to będą chcieli zrobić ich na szaro . Niektórzy sprzedawcy też w tym mogą widzieć szansę na pogonienie konkurencji ale jak ktoś sprzedaje zgodnie z zasadami to nawet wizyta w US mu nie zaszkodzi .
@kolekcjoner608 Tu akurat kryteria są całkiem jasne: rocznie ponad 30 transakcji (czyli ofert zakończonych sprzedażą) lub łączna wartość powyżej 2000 euro. Są one takie same w całej UE, a w Polsce wdrożono to chyba na końcu. W innych krajach już to działa od 1-2 lat.
Nie należy tego mylić z działalnością tzw. sygnalistów, bo portale mają tu obowiązek ustawowy, a kapusie działają z własnej i nieprzymuszonej woli 😎
@TomBanknoter W dużych firmach kapuś zwany obecnie sygnalistą nie pracuje za darmo tylko czerpie z tego ustalone z pracodawcą profity. Bywa też że jego działalność nie jest do końca "nieprzymuszona" ,bo są i tacy którzy to robią pod presją mając wiele za uszami względem firmy a w ten sposób chronią swój tyłek.
Musi być sprzedany bo inaczej jak może być brany pod uwagę dochód.
ska mnie to też oczywiste ale dla allegro już nie. Mam sporo anulowanych transakcji,gdzie zwrot był na konto kupującego. I co? I nic,to też allegro będzie wysyłać,pomimo wiedzy,że do transakcji nie doszlo.
Dzień dobry,
dziękuję za cierpliwość.
Otrzymałam informację, że w przypadku DAC7 informacje o wszystkich transakcjach będą przekazywane urzędom podatkowym - niezależnie od tego, czy były one zrealizowane czy nie.
Dane jakie będziemy przekazywać to:
@mj-poczta Allegro jak zwykle ma swoje interpretacje przepisów, a nawet swoje przepisy. Na e.Bay sprawa wygląda inaczej - raportowane są łączne przychody (w ujęciu rocznym, nie kwartalnym), po odliczeniu prowizji i podatków pobranych przez serwis