Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam wszystkich.
Na allegro działam bardzo krótko, wszelkie wątpliwości staram się rozwiewać z supportem, aczkolwiek na bieżący problem, nikt mi nie chce odpowiedzieć. Otóż jestem sprzedawcą, który korzysta ze zwolnienia z VAT. Rachunek za sprzedaż zatem mam obowiązek wystawiać firmom, jak również osobom prywatnym, jeżeli te o niego poproszą. Potwierdza to księgowa, oraz KAS.
Moja wątpliwość nastała dzisiaj z racji tego, iż zakupu dokonała osoba mająca konto z dopiskiem (firma). W formularzu dostawy otrzymałem dane osobowe plus nazwę firmy — dane dostawy były takie same poza nazwą firmy. Niestety ani w wiadomości do sprzedającego, ani we wspomnianym formularzu dostawy, nie otrzymałem danych do wystawienia faktury bez VAT. Co zrobić w takiej sytuacji ? Potraktować, że był to zakup prywatny, wystawić fakturę na dane konta, ale bez numeru NIP, czy coś innego ? Przepraszam jeżeli był taki wątek, bądź jeżeli jest coś niezrozumiałego, ale już nie wiem, gdzie szukać konkretnej odpowiedzi.
Czekam na odpowiedzi.
Pozdrawiam
Witam. Dawno nie kupowałem z konta firmowego, a ostatnio dużo zmian i w prawie i na Allegro, więc nie dam sobie głowy za to uciąć, ale kiedyś gdy chciało się dostać dokument sprzedaży to zaznaczało się odpowiednie "okienko" i sprzedawca widział taką prośbę i dokument wystawiał, a jak nie było zaznaczone to nie... Pytanie - czy nabywca poprosił o dokument sprzedaży? Jeśli nie to po co wystawiać. Pozdrawiam. Marek.
Nie ma czegoś takiego jak dane do wystawienia faktury z VAT lub bez VAT. Co najwyżej faktura może być na osobę prywatną lub firmę (przy czym nie zmienia to kwesti VAT-u na fakturze).
Dobrze, być może źle sprecyzowałem pytanie. Uściślając, chodziło o to, czy, jako że to konto firmowe, a ja muszę dla firm wystawić fakturę, to jak to potraktować skoro nie ma NIP-u? Wystawić na osobę prywatną, czyli na dane zawarte w formularzu zakupu ? Czy tak to rozumować, jak napisał MOJEGRATY5 ?
Kupujący, tak jak napisałem wcześniej, nigdzie nie zostawił informacji o tym, że chce fakturę.
Witam. Zgadza się. To czy na dokumencie sprzedaży znajdzie się "VAT", w przypadku sprzedaży krajowej, zależy od STATUSU SPRZEDAWCY. Ale jeśli ktoś o dokument nie prosi, to się go nie wystawia i tyle. Zalogowałem się przed chwilą na konto firmowe i spróbowałem dokonać zakupu. Okienko w którym się zaznacza chęć otrzymania dokumentu sprzedaży (faktury) nadal jest w formularzu. Gdy się je zaznaczy to jest wybór zakupu na firmę, lub prywatnie. W przypadku zakupu na firmę nie da się przejść dalej nie podając NIPu. Jak dla mnie jeśli sprzedawca nie otrzymał danych z numerem NIP to nabywca nie oczekuje faktury na firmę, a zakupu dokonał z "konta firmowego" przez nieuwagę, lub bo tak mu było wygodniej, albo bo innego nie posiada... Ale to mój pogląd. Może w przypadku wątpliwości należy po prostu zadać pytanie nabywcy? Poniżej zrzut ekranu z próby zakupu. Pozdrawiam. Marek.