Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam po ustaleniu szczegółów transakcji otrzymałem email od allegro: "serwisallegro@protonmail.com" z danymi kupującego, kwota którą otrzymam itd. Oraz drugi email z formularzem do wypełnienia podam go poniżej:
|
Moje pytanie jest następujące gdzie mam ten formularz odesłać? Na mail z którego go otrzymałem czy gdzieś indziej?
Na pewno od Allegro..?
Wydaje mi się że na pewno. Mail wyglądał leigtnie
Hmmm.. Wzywam kawalerię. Bo nie kojarzę takiego adresu mailowego.
@_HolaOla_ , @nat_not , @msniezek co to jest?
@jakus24 Niczego nie odsyłaj, nie wysyłaj towaru bez wpłaty, nie zwracaj uwagi na lipne powiadomienia, to zazwyczaj próba wyłudzenia towaru, pieniędzy lub danych do konta Allegro.
Tak wyglądał pierwszy mail:
A oto drugi:
Zamazałem wrażliwe dane.
Dodam iż kupujący otrzymał swój towar oraz zarzekał się że potwierdził transakcje.
@jakus24 Wysłałeś towar bez pieniędzy?? Trudno w to uwierzyć. Najprawdopodobniej dałeś się oszukać. Nie wysyła się towaru bez wpłaty.
Była to moja pierwsza transakcja. Ale czy ten mail jest lipny?
Dodam iż nie mam przypisanego konta do wypłat i pomyślałem że dlatego dostałem ten formularz
Jeśli nie otrzymałeś wpłaty i jej nie otrzymasz, to był lipny.
wpłaty do salda allegro czy na konto?
@jakus24 Potwierdzam przypuszczenia pozostałych uczestników tej dyskusji - to nie jest mail od nas. Nigdy nie wysyłamy do sprzedających prośby o potwierdzenie danych kupującego, żeby przekazać pieniądze.
Czy z racji tego że zostałem oszukany mogę coś zrobić?
Udać się na Policję. Nic więcej.
@jakus24 Oprócz zgłoszenia na policję możesz jeszcze wystąpić z reklamacją do Allegro, ponieważ serwis nie ostrzega przed potencjalnymi oszustwami, tak jak to robią banki w przypadku kont obsługiwanych przez Internet.
Obawiam się, że to ściema. "Pamiętaj, że wszystkie automatyczne maile(...) zawierają Twoje imię i nazwisko". I sam adres "serwisallegro@protonmail jest nieprawdopodobny. Allegro używa powiadomienia@allegro.pl.
edit - prawidłowe powiadomienie od Allegro wygląda tak: