Jak działają prowizje??
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Jak to jest możliwe, że sprzedając przedmiot za 13,50 allegro liczy sobie 7,71zł prowizji. Ja rozumiem, że produkt jest wyróżniony, ale to jest ponad połowa wartości przedmiotu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Generalnie: prowizję płacisz zależnie od kategorii (których jest mnóstwo i mają różne stawki), stanu przedmiotu (czasami) i statusu konta. Również płacisz od wysyłki - na taki sam procent co kategoria.
Przeczytaj sobie ten wątek. Dosyć ciekawy, jeśli chodzi o zawiłości w tej materii.
A ten też jest niezły ;]
A jak masz dużo czasu, to taka historia.
A jak masz dużo czasu, to jeszcze
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Źle podkleiłem linka "historia", bo ten jest odpowiedzią na to pytanie. Ale możesz się zapoznać w sumie z ostatnimi, podsumowującymi postami tamtego wątku, bo przebrnąć przez cały ... ;]
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
A tak w ramach ciekawostki pt. "Znalezione na starym pędraku" - wyliczenia dla sprzedaży w kategoriach (podział był o niebo bardziej przejrzysty) i dla różnych progów kwotowych (10, 20 50 itd.) z kalkulatora (zrobiłem sobie sam, zanim allegro go udostępniało ;] ) sprzed 10 lat. A jeszcze niżej rozwinięcie, ale w formie wykresów.
@mdrogeria oraz @Kasiulki2 pewno będą zainteresowani (odnośnie niedawnych wątków).
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Już się ślinię - ale przeczytam, przeanalizuję i wyrażę swój zachwyt w najbliższym czasie😁
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Oj możliwe, niekiedy koszty prowizji, wyróżnień i wysyłki przekraczają wartość. Należy dokładnie się zapoznać zanim coś wystawisz.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@ario872 możliwe, to allegro (alle drogo) tu nic nie jest za darmo. Płacisz prowizje od towary, promowania, transportu
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@ario872 Prowizję płacisz od ceny Towaru + od kosztu wysyłki. Za wyróżnienie płacisz dodatkową opłatę. Przeczytaj regulamin, a zwłaszcza załącznik nr 4.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Dobra ja rozumiem, ale to jest i tak chora liczba.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Przy pewnych cenach i okolicznościach może przekraczać cenę przedmiotu ;]
Wyróżnianie przy sprzedaży jednego, taniego przedmiotu jest nieporozumieniem.
Czytać "pomoc" przed wystawianiem, bo można wpaść w 🍓🍓 (z braku malin ;] )
Edit: ciekawe opcje to wpaść na 🍈🍈 , albo wpaść do 🏚 (meliny) 🤣
Upraszam moderację o dodanie malin 😁
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@ario872 nie widzę przykładu takiego rozliczenia na Twoim koncie. Możesz podać jakiej oferty to dotyczy? Wtedy będę mogła się do tego odnieść bardziej szczegółowo.
Moderatorka
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@la_nikana szczęście ja znalazłem, oferta dotyczy maty do cięcia.
Numer zamówienia:
6d39e6f5-3b26-11ec-b6a2-4b05d06b774d- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@ario872 Dziękuję, w tej ofercie naliczyliśmy:
- prowizję od sprzedaży - 4,41 zł (13,5 zł cena przedmiotu + 15,87 zł cena dostawy)
- prowizję od sprzedaży wyróżnionej - 3,31 zł
co daje łącznie 7,71 zł, więc wszystko się zgadza.
Moderatorka
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@_HolaOla_ "Wszystko się zgadza" Mnie to nie zaskoczyło. Znam tą sytuację na co dzień i mam wkalkulowane w cenę oferowanych produktów. Zapewne jak większość sprzedających towary w przedziale do 20 PLN. Nie ma wyjścia, albo sprzedam drożej albo wcale.
Jedyne co trudno wkalkulować w cenę to fakt, że większość kupujący pojedyncze towary z tego przedziału uważa, że cena przesyłki jest za wysoka (porównywalna z ceną towaru) i ucina regularnie 2 a czasem 3 gwiazdki w ocenie sprzedającego. Pomimo regularnego proszenia o zmianę takich ocen mam średnią tylko 4.92.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Takiej możliwości raczej nie ma.
Wyróżnienie - to dodatkowa płatna opcja i nie liczy się do prowizji.
Następna rzecz - Allegro ma generować zyski dla właścicieli - Ty możesz wysłać towar, możesz dołożyć do kosztów wysyłki, kupujący zwróci Ci towar, Ty jesteś "w plecy" ale Allegro swoje zarobiło. Tak to działa. A jeszcze możesz negatywa zarobić do transakcji - i będzie to zgodne z regulaminem Allegro. I nic z tym nie zrobisz. A jeszcze dodatkowo kupujący może Ci otworzyć dyskusję oznaczyć jako nierozwiązaną - o tak ma kaprys - i też nic z tym nie zrobisz.
Rozumiem, że są ludzie, którzy za 20 gr. będą gnać pchłę przez 20km, lecz nie potrafię ich zrozumieć.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
tak nie dolicza, ale koszty magą przewyższać cenę towaru.🤗