Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam, pisałem już 2 razy do pomocy technicznej, nikt mi nie chce pomoc. Wystawiłem na sprzedaż 202 przedmioty za cenę 2,2zł w kategorii kultura i rozrywka-gry-gry online mmo-pozostałe. Sprzedałem większość przedmiotów dokładnie 172, zarobek wynosi 378,40zł wszystko fajnie super. Tylko mam z tych 378zl do zapłacenia prowizji 344zł, czy ktoś może mi z tym pomoc? Nie prowadziłem innych sprzedaży poza tą, nie miałem minusowego salda. Kalkulator opłat pokazuje 90,91% prowizji. To jest żart?
@Unstoppable1337 Prowizja jest liczona od ceny przedmiotu i od kosztu wysyłki. Nie opłaca się więc na Allegro wystawiać tanich, pojedynczych przedmiotów.
To nie żart tylko smutna prawda ,na tym portalu nie ma sensu wystawiać tanich rzeczy bo prowizja zabierze ci cały zarobek.
Wiele wątków i ludzi sprzedających się do tego odniosło, nie opłaca się się sprzedawać pojedynczo tak taniego towaru, musiałbyś sprzedawać w określonych pakietach, ale takie rzeczy się da?🤔
Wiele wątków i ludzi sprzedających się do tego odniosło 🙂
@LEW433 @xyz96 @kolekcjoner608 opłaca sie sprzedawac tani towar ( sam mam mnóstwo ofert po 2-3 zł) . Musi go być jednak na tyyle duży wybór aby kupujący mógł sobie kupić kilka-kilkanascie różnych produktów. Wówczas koszty i prowizje spokojeni schodzą do normalnych wysokości.
Wród porduktów za 2 zl zamówienie 1 szt. zdaża sie niezwykle rzadko. Przynajmniej u mnie
@Unstoppable1337 az takich prowizji to nie ma . Chyba że doszły dodatkowe koszty np: prowizja od wysyłki, koszty promowania jesli wyróżaniałes ogloszenia, ( wówczas jest także dodatkowa prowizja) , ewentualnie koszty wysyłki jesli wysylałes poprzez allegro.
Najlepiej sprawdż zakładke: konto->rozliczenia z allegro.
Tam w tabelce bedziesz miał rozpisane co jest jakim kosztem: co jest prowizją , co kosztem wysyłki a co kosztem promocji
Tanie rzeczy sprzedaje się na innym coraz bardziej znanym portalu, ruch tam coraz większy. Duże sklepy z allegro tam próbują. Ta niechęć allegro do tanich produktów powoduję że konkurencja zaczyna się rozwijać bo ludzie potrzebują kupić np. 5 śrubek i 5 podkładek na allegro zaczyna tego brakować bo sprzedawcom nie opłaca się sprzedawać.
Ja to kupuje w sklepach stacjonarnych, przy okazji zakupiłem wkrętarkę, sprzedawca dał mi w tej cenie co na allegro. Kiedyś kupił bym to tutaj.
@Unstoppable1337 , z tego, co widzę, prowizja w kategorii Gry MMO > Pozostałe wynosi 8%, natomiast nie mniej niż 2 zł - prowizję naliczamy od każdego sprzedanego przedmiotu.
W Twojej ofercie do tej pory zakupu dokonało 12 osób i kupowały one średnio po 16 przedmiotów (minimalny zakup to 4 przedmioty). Być może rozwiązaniem byłoby sprzedawać ten przedmiot w zestawach po 5 lub 10 sztuk? Za zestaw 10 przedmiotów o wartości 22 zł zapłacisz tyle samo prowizji, co za 1 przedmiot o wartości 2,20 zł.
Łatwiej jest tak wystawiać ale nie koniecznie to się przenosi na sprzedaż .Lepiej by było uczciwie naliczać prowizję procentowo niezależnie od kwoty sprzedaży a nie ustalać jakieś "nie mniej niż 2 zł" .