Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam, mam pytanie jak obliczyć prowizje allegro i koszty dostawy dla allegro.
Otóż, prowizja allegro zależy od kategorii i wartości zamówienia, koszt dostawy który ponosi sprzedawca w smarcie zależy od sposobu wysyłki, rozmiaru paczki.
To mnóstwo niewiadomych, które trudno przewidzieć.
Jako stała się nie da. Można próbować robić widełki.
@w0jti1475, wszystkie informacje na ten temat znajdziesz tutaj. Gdybyś miał jakieś dodatkowe pytania, daj znać.
Widziałem ten artykuł, ale oczywiście może pani pomóc. Proszę napisać wzór do Excel do policzenia marży dla np. chemia samochodowa (to nie jest mój asortyment) % prowizji w zależności od wartości zamówienia i koszt dostawy.
@w0jti1475 Przewidzieć nie można, ale policzyć już tak. Wystarczy znajomość Excela
Nie wiem jak inni liczą, bo jak wprowadzam ich ceny do mojego kalkulatora, to wychodzi, że muszą towar kraść, albo dostawać w prezencie.
Nawiasem mówiąc, to obecnie Smart dla zamówień od 150 zł jest bez sensu, bo sam płacę za przesyłki kurierskie tyle, ile wynosi "dopłata" do Smarta od 150 zł.
@fox_paws ciężko przewidzieć 🙂 jeśli masz udostępnione dpd łony inpost ups, chodzi o to że inpost paczkomaty masz do 25 kg a w dpd i UPS waga gabarytowa/rzeczywista są dopłaty od 10 kg+ 🙂 więc jak obliczyć na dany przedmiot tak żeby było ok ?
jak w inpost paczkomaty przykładowo będziesz miał przy tej samej cenie na smart 10 zł przy UPS DPD przy 25 kg musisz liczyć 10 zł + opłata za wagę 25 kg 🙂
@sklep_solpio Jak masz ciężkie rzeczy to gorzej. Albo ustawiasz tak, żeby nie przekroczyć 10 kg, albo wysyłasz Pocztexem.
Kalkulację musisz zrobić sam, bo dla każdej sprzedawcy będzie to inaczej wyglądać
Źle się wyraziłem, tak szukam właśnie sposobu jak to policzyć w excel.
Może pan podesłać plik excel do liczenia tego.
@fox_paws No tak, ale nie jesteś w stanie przewidzieć, za ile kupi klient. Chyba że masz same rzeczy od 150 zeta w górę, to już nie ma znaczenia 😋
@w0jti1475 Policzyć to możesz dopiero po wpłynięciu zamówienia. Z góry nie da się przewidzieć dokładnie, ale na podstawie struktury zamówień z poprzednich miesięcy można z grubsza przewidzieć. Do dotychczasowych opłat należy dodać ok. 2,5%, czyli jeśli przedtem koszty wynosiły np. 17,5 %, to teraz co najmniej 20%. Chyba że wyłączysz Smarta 🐭
@SpeedyGonzalezz Za samego Smarta trzeba doliczyć 30% więcej w stosunku do poprzednich miesięcy
@w0jti1475 Poruszane wiele razy, nie da się przy korzystaniu z przesyłek zamawianych przez allegro. @julienail chętnie ci to wytłumaczy na przykładzie np klienta który kupuje i po wysyłce przekierowuje paczkę na inny adres ( raz lub dwa). TO NA TWÓJ KOSZT , ale przed zakupem tego nie wiesz.
To w sumie jak to zrobić, na pałe a niech będzie 3 zł i się zobaczy?
Do tego dochodzi koszt pakowania (karton, stretch, taśma) nie mówiąc o koszcie pracownika który w tym czasie mógłby zrobić cos innego.
No ale nie da się!! Przecież opłaty za przesyłkę SMART są różne w zależności od widełek końcowej opłaty jak i nawet metody dostawy.
@julienail @nat_not W/g regulaminu poniżej, przy zamówieniu na 3 paczki za 70 zł w smart paczkomat InPost za pierwszą paczkę płacę 4,99zł a za 2 kolejne po 7,59zł
Za pierwszą przesyłkę z zamówienia zapłacisz kwotę, którą wskazujemy w tabeli dla zamówienia o konkretnej wartości. Za każdą kolejną przesyłkę naliczymy kwotę z tabeli dla zamówienia o wartości od 100 do 149,99 zł. Nie dotyczy to zamówień z przedziałów do 149,99 zł. W ich przypadku za każdą kolejną przesyłkę z zamówienia zapłacisz taką samą kwotę jak za pierwszą przesyłkę.
Jeśli kupujący wybierze płatność przy odbiorze, do kwoty z tabeli doliczymy 4,99 zł za usługę dodatkową pobrania. Jednocześnie, oprócz zapłaty za produkt, dostaniesz od kupującego kwotę 4,99 zł za tę opcję. Dlatego minimalna kwota w cenniku, którą możesz ustawić dla metod dostawy płatnych przy odbiorze, wynosi 4,99 zł.
@julienail @nat_not Czym jest opłata od 30zł do 44,99zł - Przecież klient ma dostawę smart od 45 zł
To jest jak rosyjska ruletka nie wiesz ile zarobisz 😂
@w0jti1475 @serwis-texas To powiem Wam jak ja mam zrobione (załączam poniżej zrzut ekranu, jak administracja zatwierdzi to zobaczycie mniej-więcej).
Mam to zrobione tak, że wpisuję cenę brutto z naszego sklepu i kalkulator ma mi podać cenę jaka powinna być na Allegro w zależności od kategorii. Nasze kategorie to "pendrive" i "inne", jako że pendrive mają niższą prowizję, a reszta naszego asortymentu ma taką samą.
Kalkulator najpierw mi liczy potencjalną cenę, czyli bierze cenę z naszego sklepu i dodaje do niej prowizję i koszty smarta. Jak policzyć prowizję? Musisz znaleźć jakie widełki prowizyjne masz w swoich kategoriach, u nas "inne" wyglądają tak: =if(C4<=60;C4*18,45%;11,07+((C4-60)*9,84%))
Czyli jeżeli cena jest mniejsza bądź równa 60, to 18,45% prowizji, jeżeli więsza to 11,07zł plus 9,84% z różnicy powyżej 60zł.
Używasz do tego funkcji "if", czyli na polski: "jeżeli cena brutto na sklepie<=60 się zgadza, to policz mi cena brutto na sklepie*18,45%; a jeżeli się nie zgadza,to policz mi >11,07+((cena brutto na sklepie-60)*9,84%
Prowizja Smart: tutaj musisz przygotować sobie widełki prowizyjne, ja przyjąłem najwyższe prowizje dla danych przedziałów, czyli np. klient ma do wyboru paczkomat, orlen paczkę, kuriera DPD, one boxa i coś tam jeszcze przy zakupie do 80zł, to wybieram najdroższą opcję.
Jak liczę smarta? Biorę cenę brutto, a kalkulator patrzy jaką częścią opłaty za smart w danym przedziale jest ta cena, czyli jeżeli produkt kosztuje 45zł, to jest 100% opłaty w tym przedziale. Jeżeli produkt kosztowałby dajmy 101 zł, to kalkulator patrzy w jakim przedziale znajduje się ta cena i jaką część opłaty smart należy jej przydzielić. Opisuje to funkcja: =abs(C4-(if(J29<=64,99;C4+K38*(C4/64,99);if(C4<=99,99;C4+L38*(C4/99,99);if(C4<=149,99;C4+M38*(C4/149,99);C4+11,5)))))
"abs" to wartość bezwzględna, bez tej funkcji wynik wyszedłby ujemny. Nie musisz jej używać, ale w takiej formie zapisu funkcji było to konieczne.
Do obliczenia kwoty smart również musisz spisać sobie widełki cenowe, np. tak:
No dobra, mamy teraz cenę z Twojego sklepu plus smart i prowizję, ale przecież nie jest to dokładna kwota, bo allegro liczy prowizję od wyższej ceny, a prowizję naliczyłeś od niższej. W tym celu mam rząd korekt, które biorą tę nową cenę i tak starają się zwiększyć cenę, aby po odjęciu kosztów prowizji i smart wyszła Ci cena brutto z Twojego sklepu:
Służy do tego funkcja =if(D29=A8;A29;A29+(A8-D29)) która sprawdza, czy nowa cena jest równa cenie Twojego sklepu (po odjęciu prowizji i smart) - jeżeli tak, to ją zostawia, jeżeli nie, to dodaje różnicę i tak do momentu, aż nie będzie równa.
Nie jest to oczywiście wszystkie funkcje jakie ma w kalkulatorze, ale dzięki tym powyższym możesz podstawowo obliczyć ile musi kosztować Twój produkt na Allegro.
Wiem, mój kalkulator wygląda trochę chaotycznie, ale był już tyle razy przerabiany i aktualizowany, że nie chciało mi się go estetycznie przerabiać.
Wracając - jeżeli otrzymasz już cenę, przy której po odjęciu smarta i prowizji otrzymujesz tyle ile chcesz zarobić, to gratuluję - do tej ceny możesz sobie doliczyć np. koszt pakowania, plus jakąś dodatkową marżę.
PS. pamiętaj, że dopłat do "ponadgabarytowych" przesyłek nie przewidzisz, jeżeli firmy kurierskie postanowią Cią takimi obdarować, tak samo jak kilku innych kosztów, więc warto doliczyć sobie większą marżę w celu amortyzacji.
@foto-hurtownia Możesz powoli otwierać przewód doktorski 😎
A u mnie od 1. marca koszty Allegro wynoszą 0 (słownie zero) 😋
@TomBanknoter Doktorat z obsługi Allegro to by było coś, idealne do CV 😄