Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam
Jak uchronić się przed sytuacją opisaną w pytaniu? Robić zdjęcia, filmiki z pakowania i wysyłania? Prosze o informacje.
Pozdrawiam
Zamowić na paczkomat odpakować w oku kamery paczkomatu i samemu też nagrywać potem zglaszasz na paczkomacie że zawartość się nie zgadza
Ale to ja wysyłam.
Zwrot wraca na twój adres. Tak jak myślisz to wszyscy by tak robili, to są ewenementy, tak dokumentuj.
Ale to ja wysyam.
Wiem ale Zamowić na paczkomat odpakować w oku kamery paczkomatu i samemu też nagrywać potem zglaszasz na paczkomacie że zawartość się nie zgadza ale jak pisałem nigdy nie da się uchronić w 100%.
Wg mnie nie da się uchronić. Nie będzie nikt nagrywał paczkę od spakowania do wysłania do paczkomatu. A jak nagramy przy pakowaniu to przecież blisko paczkomatu możemy włożyć kamień do paczki. Allegro zwiększyło limit i są w stanie wypłacić do 40 tysięcy z Allegro protect.
Pierwotnie zapowiadaliśmy ograniczenie do 40 000 zł łącznej kwoty rekompensat, które możemy wypłacić jednej osobie w ciągu 2 lat kalendarzowych. Podjęliśmy jednak decyzję na korzyść kupujących – ograniczenie to będzie dotyczyć transakcji z jednym sprzedającym.
Furtka dla ambitnych. Zamawiamy kartę graficzną RTX 4090 , a później piszemy że dostaliśmy kamień 😀
No właśnie. Allegro ma zamrożony wpływ kwoty od kupującego. On dostaje paczkę i zgłasza, że dostał kamień. Allegro nie wypłaca pieniędzy i co w takim przypadku?
@marcin3595p jak ty wysyłasz to wystarczy nagrać pakowanie. Co to za towar chcesz wysłać? Kwota podchodzi pod zgloszenie na policji kradzieży?
Ja wysyłam. Smartfon. Kwota podlega zgłoszeniu o kradzieży.
Jest jeden sposób 100% chroni sprzedawcę. Wystaw ogłoszenie bez opcji kup teraz. A zamiast wysyłki zrób odbiór osobisty 😎
@-PRORIDE- i ktoś kupi dla jaj i przestanie się odzywać a on do zwrotu prowizji będzie musiał udowadniać allegro że nie było sprzedaży
Nagrywam. Biorę następną paczkę. A na koniec pakowania otwieram paczki poza kamerą i wkładam kamienie.
myslisz ze któryś kupujący nie wyobrazi sobie takiej ścieżki?
Pakowanie powinno odbyć się jak przy losowaniu nagród, czyli komisyjne z udziałem notariusza, Każdy przedmiot tudzież smartfon sprawdzony wyjąwszy go z opakowania, każda paczka zaplombowana i podpisana przez członków komisji, a procedura oczywiście nagrywana.
@marcin3595p Otrzymałeś już wskazówki od innych sprzedających.
"czyli komisyjne z udziałem notariusza, Każdy przedmiot tudzież smartfon sprawdzony wyjąwszy go z opakowania, każda paczka zaplombowana i podpisana przez członków komisji, a procedura oczywiście nagrywana." , "Furtka dla ambitnych. Zamawiamy kartę graficzną RTX 4090 , a później piszemy że dostaliśmy kamień" Pani chyba żartuje sobie.
@marcin3595p Czego oczekujesz? Nikt Ci nie da 100% sprawdzonego sposobu na uchronienie się przed taką sytuacją jeśli w grę wchodzi wysyłka. (chyba że będziesz pakować telefon przy paczkomacie, od razu go nadasz i cały proces będziesz nagrywać)
Jedyna sprawdzona metoda to odbiór osobisty.
Tylko pamiętaj, że jeśli będziesz wystawiał ogłoszenie z odbiorem osobistym to albo z przedpłatą albo jako ogłoszenie bez kup teraz.
Jeśli dasz kup teraz i płatność przy odbiorze a kupujący nie przyjdzie odebrać telefonu to allegro naliczy prowizję której być może nie odzyskasz.
@marcin3595p Wystaw ogłoszenie z odbiorem osobistym bez kup teraz za nieco niższą cenę (+/- 80% realnej wartości) i pewnie szybko uda się telefon sprzedać.