anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Jak uregulować zwrot

MAMY ROZWIĄZANIE!
RomanH81
#2 Obserwator#

Jak rozwiązać kwestię z allegro dotyczącą zwrotu pieniędzy osobie, która kupiła towar i pół godziny później anulowała zakup. Allegro, zamiast zwrócić pieniądze osobie, która kupiła towar, a potem zrezygnowała, wzięli prowizje, a resztę wysłali do mnie. Ponieważ towar nie został faktycznie sprzedany, oczywiście zwróciłem wszystkie pieniądze. Po tym zamówiłem konsultację i jak się okazało, brakowało mi teraz kwoty na zwrot pobranego prowiantu. Konsultant zaproponował mi doładowanie konta, ale odmówiłem. Zasugerował, że brakująca kwota zostanie pobrana z mojej kolejnej sprzedaży i wszystko zostanie zwrócone kupującemu. Myślałem, że sprawa została rozwiązana, ale jak się później okazało, kupujący zadzwonił do mnie i powiedział, że nie otrzymał pieniędzy. Allegro po prostu z nasępnych moich sprzedaz nie pobierało prowizji a tylko od kwoty, którą zwróciłem. 

oznacz moderatorów
11 ODPOWIEDZI 11
KOGIEL_T
#16 Inspirator#

@RomanH81 

ccc.jpg

Allegro ma zawsze racje , jak nie ma racji, to patrz punkt pierwszy😁

oznacz moderatorów
RomanH81
#2 Obserwator#

W której sekcji regulaminu mogę znaleźć informacje na temat decyzji, jeśli takie istnieją?

oznacz moderatorów
la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@RomanH81 obecnie na Twoim saldzie nie ma środków (ponieważ zostały wypłacone na Twoje konto), a kupująca nie otrzymała zwrotu za swoje anulowane zamówienie.
W dyskusji napisałeś, że nie otrzymałeś wpłaty, otrzymałeś ją, ale została automatycznie wypłacona na Twoje konto, zgodnie z ustawieniami wypłat.
Rozumiem, że opisujesz wcześniejszą sytuację, gdy nie miałeś możliwości zwrócenia wpłaty kupującej, ponieważ zdążyliśmy pobrać środki za usługi Allegro, w takiej sytuacji, zgodnie z propozycją Doradcy, możesz zasilić Allegro Finanse kwotą potrzebną na ten zwrot. 
Obecnie nie masz środków na saldzie, więc jedyny sposób na zwrot wpłaty przez Allegro to zasilenie konta. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów
RomanH81
#2 Obserwator#

Właśnie o to chodzi: zwróciłem pieniądze, ale i tak mnie oszukaliście, pobierając prowizję. Chociaż zgodnie z prawem nie macie prawa ich dotykać, pieniądze są za towar, który nie został sprzedany, i powini by wysłać je nie do mnie, ale do kupującego. Jak być z kwotą pobraną na prowizje?

oznacz moderatorów
KOGIEL_T
#16 Inspirator#

@RomanH81  nadal nie rozumiesz 😕 oddajesz kasę, Allegro zwraca Ci kasę, a później oddaje prowizję

oznacz moderatorów
RomanH81
#2 Obserwator#

właśnie pytam gdzie to opisane (w regulaminie) że by ponownie nie zostać oszukanym przez allegro.

oznacz moderatorów
RomanH81
#2 Obserwator#

nie wiem ile tu moderatoruw jeszcze będzię i każdy mówi co chce a w końcu człowek zostaje z tymi probłemami sam

oznacz moderatorów
la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@RomanH81 w Twoim wątku wypowiada się jedna Moderatorka.
Nie zostałeś oszukany przez Allegro. 
Nie zwróciłeś pieniędzy kupującej, zwrot się nie zaksięgował, bo nie miałeś wystarczających środków na saldzie, dlatego że pobraliśmy prowizję - tutaj artykuł na ten temat, tu regulamin
Prowizję od sprzedaży naliczamy w chwili, gdy klient kupi w Twojej ofercie – czyli w chwili, gdy wygra licytację lub skorzysta z opcji kup teraz (artykuł na ten temat).
A rabat transakcyjny w przypadku odstąpienia od umowy przez kupującego możesz otrzymać, gdy zwrócisz wpłatę, możesz o tym poczytać tutaj.  
Powinieneś zasilić saldo, aby zwrócić wpłatę kupującej, wtedy otrzymasz zwrot prowizji. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów
RomanH81
#2 Obserwator#

dlaczego takie zamieszanie z wypłatami, na moim koncie było 235żł dlaczego nie zostało pobrane na zwrotScreenshot_9.png

oznacz moderatorów
la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@RomanH81 to czy masz środki potrzebne na zwrot wpłaty sprawdzamy przez 24h od zlecenia zwrotu. Zwrot zleciłeś 20 marca i 21 marca, nie miałeś wystarczających środków i dlatego zwrot nie został zrealizowany. 
Aby uniknąć podobnych sytuacji w przyszłości, możesz zmienić ustawienia wypłat (obecnie masz automatyczne wypłaty każdego dnia). 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów
datsun1931
#9 Pomysłodawca#

A co jesli sprzedawca nie ma na wpłate i te 235 zł z transakcji byly wszystkim co osoba posiadala?

Na jakiej podstawie Allegro wymaga aby zwrot środków byl zrealizwony mimo ze czesc pieniedzy za towar zabrało i posiada Allegro.

Z tym pobieraniem prowizji  z konta przed tym jak transakacja dobiegła do skutku to niezła patologia .

Allegro przy zwrocie srodkow powinno automatycznie zwracac reszte zwrotu z pobranej przez siebie prowizji.

oznacz moderatorów