Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Jak rozwiązać kwestię z allegro dotyczącą zwrotu pieniędzy osobie, która kupiła towar i pół godziny później anulowała zakup. Allegro, zamiast zwrócić pieniądze osobie, która kupiła towar, a potem zrezygnowała, wzięli prowizje, a resztę wysłali do mnie. Ponieważ towar nie został faktycznie sprzedany, oczywiście zwróciłem wszystkie pieniądze. Po tym zamówiłem konsultację i jak się okazało, brakowało mi teraz kwoty na zwrot pobranego prowiantu. Konsultant zaproponował mi doładowanie konta, ale odmówiłem. Zasugerował, że brakująca kwota zostanie pobrana z mojej kolejnej sprzedaży i wszystko zostanie zwrócone kupującemu. Myślałem, że sprawa została rozwiązana, ale jak się później okazało, kupujący zadzwonił do mnie i powiedział, że nie otrzymał pieniędzy. Allegro po prostu z nasępnych moich sprzedaz nie pobierało prowizji a tylko od kwoty, którą zwróciłem.
W której sekcji regulaminu mogę znaleźć informacje na temat decyzji, jeśli takie istnieją?
@RomanH81 obecnie na Twoim saldzie nie ma środków (ponieważ zostały wypłacone na Twoje konto), a kupująca nie otrzymała zwrotu za swoje anulowane zamówienie.
W dyskusji napisałeś, że nie otrzymałeś wpłaty, otrzymałeś ją, ale została automatycznie wypłacona na Twoje konto, zgodnie z ustawieniami wypłat.
Rozumiem, że opisujesz wcześniejszą sytuację, gdy nie miałeś możliwości zwrócenia wpłaty kupującej, ponieważ zdążyliśmy pobrać środki za usługi Allegro, w takiej sytuacji, zgodnie z propozycją Doradcy, możesz zasilić Allegro Finanse kwotą potrzebną na ten zwrot.
Obecnie nie masz środków na saldzie, więc jedyny sposób na zwrot wpłaty przez Allegro to zasilenie konta.
Właśnie o to chodzi: zwróciłem pieniądze, ale i tak mnie oszukaliście, pobierając prowizję. Chociaż zgodnie z prawem nie macie prawa ich dotykać, pieniądze są za towar, który nie został sprzedany, i powini by wysłać je nie do mnie, ale do kupującego. Jak być z kwotą pobraną na prowizje?
@RomanH81 nadal nie rozumiesz 😕 oddajesz kasę, Allegro zwraca Ci kasę, a później oddaje prowizję
właśnie pytam gdzie to opisane (w regulaminie) że by ponownie nie zostać oszukanym przez allegro.
nie wiem ile tu moderatoruw jeszcze będzię i każdy mówi co chce a w końcu człowek zostaje z tymi probłemami sam
@RomanH81 w Twoim wątku wypowiada się jedna Moderatorka.
Nie zostałeś oszukany przez Allegro.
Nie zwróciłeś pieniędzy kupującej, zwrot się nie zaksięgował, bo nie miałeś wystarczających środków na saldzie, dlatego że pobraliśmy prowizję - tutaj artykuł na ten temat, tu regulamin.
Prowizję od sprzedaży naliczamy w chwili, gdy klient kupi w Twojej ofercie – czyli w chwili, gdy wygra licytację lub skorzysta z opcji kup teraz (artykuł na ten temat).
A rabat transakcyjny w przypadku odstąpienia od umowy przez kupującego możesz otrzymać, gdy zwrócisz wpłatę, możesz o tym poczytać tutaj.
Powinieneś zasilić saldo, aby zwrócić wpłatę kupującej, wtedy otrzymasz zwrot prowizji.
dlaczego takie zamieszanie z wypłatami, na moim koncie było 235żł dlaczego nie zostało pobrane na zwrot
@RomanH81 to czy masz środki potrzebne na zwrot wpłaty sprawdzamy przez 24h od zlecenia zwrotu. Zwrot zleciłeś 20 marca i 21 marca, nie miałeś wystarczających środków i dlatego zwrot nie został zrealizowany.
Aby uniknąć podobnych sytuacji w przyszłości, możesz zmienić ustawienia wypłat (obecnie masz automatyczne wypłaty każdego dnia).
A co jesli sprzedawca nie ma na wpłate i te 235 zł z transakcji byly wszystkim co osoba posiadala?
Na jakiej podstawie Allegro wymaga aby zwrot środków byl zrealizwony mimo ze czesc pieniedzy za towar zabrało i posiada Allegro.
Z tym pobieraniem prowizji z konta przed tym jak transakacja dobiegła do skutku to niezła patologia .
Allegro przy zwrocie srodkow powinno automatycznie zwracac reszte zwrotu z pobranej przez siebie prowizji.