anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Jak zaksięgować sprzedaż na rynkach zagranicznych.

LukSzafa
#9 Pomysłodawca#

Prowadzę działalność gospodarczą, forma opodatkowania to przychód ewidencjonowany, posiadam kasę fiskalną. Może mi ktoś jasno wyjaśnić jak mam księgować wpłaty z innych rynków?

oznacz moderatorów
11 ODPOWIEDZI 11

kostas11
#21 Demiurg#

@LukSzafa wystawiasz faktury w walucie sprzedaży 🙂

Jak jesteś na Vacie 

Faktury wystawiasz do każdej transakcji w walucie zapłaty i Vat Polskim do kwoty 40 000 zł potem zgłaszasz się do OSS i wystawiasz z Vat danego kraju, dla prywatnych 

Dla firm oddajesz Vat i wystawiasz bez vatu, jesteś w plecy o prowizję od Vatu  

Do rozliczenia faktur używasz kursu NBP z dnie poprzedniego ( niektóre programy do faktur przeliczają automatycznie ) a do limitu OSS używasz kursu EBC 

________
Κώστας
oznacz moderatorów

SpeedyGonzalezz
#16 Inspirator#

@LukSzafa Nabijasz na kasę w złotych po kursie NBP z dnia poprzedniego, jak napisał @kostas11  Z tym, że kurs się aktualizuje ok. 12-tej, więc rano jeszcze na stronie NBP będzie właśnie ten wczorajszy 🐭 Trzeba patrzeć na datę tabelki

Komplikacje się zaczynają jeśli sprzedaż do krajów UE w ciągu roku przekroczy 10.000 EUR - o ile jesteś podatnikiem VAT

--------------------------------------------------
Najszybsza mysz w całym Meksyku
oznacz moderatorów

LukSzafa
#9 Pomysłodawca#

@kostas11  Nie jestem Vatowcem, wtedy też wystawiam fakturę? 

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@LukSzafa  napisał(a):

@kostas11  Nie jestem Vatowcem, wtedy też wystawiam fakturę? 

Udaj się do księgowej, ja jestem na Vacie 🙂 ale przypuszczam że też musisz wystawiać bo jakoś trzeba dokumentować przekroczenie 42 000 zł i obowiązek zgłoszenia do OSS 🙂

________
Κώστας
oznacz moderatorów

TomBanknoter
#17 Koryfeusz#

@kostas11 Jeśli nie jest VAT-owcem to nie podlega pod OSS 😎

Są też inne wyjątki, np. towar sprzedawany na VAT marża też nie podlega, bo jest opodatkowany w kraju sprzedawcy, gdyż na fakturach VAT-marża nie wykazuje się podatku naliczonego

oznacz moderatorów

TomBanknoter
#17 Koryfeusz#

@kostas11 PS. Tzn. nievatowiec tez może może się zarejestrować w OSS, tylko po co sobie komplikować życie? No, chyba że limit 10.000 EUR przekroczy (w sprzedaży dla konsumentów), co u nievatowca jest raczej mało prawdopodobne.

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@SpeedyGonzalezz możesz nabić na kasę, ale do ewidencji wewnątrzwspólnotowej musisz prowadzić dokumentację i wystawiać faktury bo skąd będziesz wiedział kiedy osiągniesz próg 42 000 zł 

Wersja od: 1 stycznia 2025 r. do: 31 marca 2025 r.
Art.  106b.  [Obowiązek wystawienia faktury]
1.  Podatnik jest obowiązany wystawić fakturę dokumentującą:
1) sprzedaż, a także dostawę towarów i świadczenie usług, o których mowa w art. 106a pkt 2, dokonywane przez niego na rzecz innego podatnika podatku, podatku od wartości dodanej lub podatku o podobnym charakterze lub na rzecz osoby prawnej niebędącej podatnikiem;
2) wewnątrzwspólnotową sprzedaż towarów na odległość, chyba że podatnik korzysta z procedury szczególnej, o której mowa w dziale XII w rozdziale 6a;
3) wewnątrzwspólnotową dostawę towarów na rzecz podmiotu innego niż wskazany w pkt 1;
4) otrzymanie przez niego całości lub części zapłaty przed dokonaniem czynności, o których mowa w pkt 1 i 2, z wyjątkiem przypadku, gdy zapłata dotyczy:
a) wewnątrzwspólnotowej dostawy towarów,
b) czynności, dla których obowiązek podatkowy powstaje zgodnie z art. 19a ust. 5 pkt 4,
c) dostaw towarów, dla których obowiązek podatkowy powstaje zgodnie z art. 19a ust. 1b.

________
Κώστας
oznacz moderatorów

SpeedyGonzalezz
#16 Inspirator#

@kostas11 To prawda, co piszesz, ale jeśli @LukSzafa stwierdził, że nie jest podatnikiem VAT, i nie wystawia faktur VAT, to nie obowiązują go limity OSS (ani tym bardziej przepisy o dostawach wewnątrzwspólnotowych) 

oznacz moderatorów

LukSzafa
#9 Pomysłodawca#

@kostas11 raczej ma rację i limity również mnie obowiązują. 

Mogę wystawiać faktury bez Vat i nabiać na kasę. 

Kupującemu mam wysłać oba dokumenty?  

oznacz moderatorów

SpeedyGonzalezz
#16 Inspirator#

@LukSzafa OK< może być i tak, bo: 

Z procedury unijnej VAT OSS mogą korzystać zarówno czynni podatnicy VAT, jak również nievatowcy. Rejestracja do VAT OSS nie koliduje z rejestracją do VAT-UE oraz nie powoduje utraty prawa do zwolnienia z VAT, bowiem sprzedaż rozliczana w ramach VAT OSS nie jest brana pod uwagę w przypadku weryfikacji limitu sprzedaży dla zwolnienia z VAT.

https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-vat-oss-zasady-rozliczania-podatku-vat-w-ramach-pakietu-e-commerc...

oznacz moderatorów

drekenzes
#18 Luminarz#

@LukSzafa Dla osób prywatnych klientowi przesyłasz fakturę, a księgowej ta samą fakturę z paragonem.