Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Czy mając działalność nierejestrowaną oraz NIP mogę założyć konto firmowe?
@Foxfer_X Nie. Żeby założyć konto firmowe na Allegro, trzeba prowadzić zarejestrowaną działalność gospodarczą. W przypadku działalności nierejestrowanej, sprzedawać można jedynie za pośrednictwem konta zwykłego.
Osoba prowadząca działalność nierejestrowaną, traktowana jest jak przedsiębiorca. Ma ona obowiązek wystawić rachunek (fakturę jak mają NIP) lub paragon (jak ma kasę fiskalną), dodatkowo jak jest VAT-owcem, to składać raport co miesiąc raport JPK. A na końcie zwykłym nie da się nawet ustawić opcji wystawiania faktur, choć jest to ustawowy obowiązek sprzedającego. Do tego na koncie takiej osoby może być umieszczona informacja, że nie jest ona przedsiębiorcą, wobec czego kupującemu nie przysługuje prawo do odstąpienia od umowy bez zgody sprzedawcy. Za taki wpis sprzedawca może zostać ukarany grzywną przez WIIH (do 10% rocznego obrotu). Tak samo za błędną informację o braku faktury US może nałożyć grzywnę. Czy Allegro pokryje sprzedawcy ewentualną grzywnę?
Sprzedajesz z konta zwykłego, a wymagane prawem info zawierasz w treści aukcji i modlisz się, aby nie usunęli ci aukcji (np., za napisanie w treści wystawiam FV, potrafią usunąć aukcję).
Czyli jeśli nie mogę mieć konta firmowego, to nie jestem w stanie wystawiać od września tego roku a nie będę w stanie sprzedawać od października tego roku przedmiotów objętych ochroną marki? (jedynie na allegro lokalnie z tego co znalazłem)
Tak, jedynie na Allegro Lokalne.☹️