Dzień dobry, zastanawia na jakiej podstawie działa "TOP OFERTA". Przez kilka tygodni, a może nawet miesięcy mój produkt był nią oznaczony i nagle stracił wspomniany tytuł. W chwili obecnej top ofertę otrzymał produkt konkurencji, który:
-jest droższy o 8%
-z dostawą droższy o 10%
-ma mniej sprzedanych produktów
-dostawa tego samego dnia jest krótsza o kilka godzin
-opis składa się z JEDNEGO ZDANIA
-nie ma monet (!!!)
-ma o 1% mniej pozytywnych komentarzy - ja mam 100%
-ma tylko jedno zdjęcie - w kiepskiej jakości
-wedle Analytics mam najlepszą konwersję
Proszę mi wytłumaczyć jak to działa @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_ , bo z tego co widzę to wygląda to jak loteria, która zniechęca sprzedawcę do starania się o cokolwiek. Bo jak widać, ani cena, ani jakość świadczonych usług (w tym czas i godzina graniczna dostawy), ani dedykowana sesja zdjęciowa i przemyślany pod kątem sprzedaży i przekazanej informacji opis - nie mają żadnego wpływu.
@Alora-Hurtownia Naprawdę nie rozumiesz słowa "Top" ? Top to najwyższy, szczytowy....etc..
Prawidłowe tłumaczenie to Najwyższa oferta albo Najdroższa oferta.
Prawidłowe tłumaczenie, to najlepsza oferta, a nie najwyższa - najdroższa. Proponuję zapoznać się wcześniej z terminem, który próbujesz komuś wytłumaczyć. Zresztą po treści widać, że nie o to pytam, prawda? Ale jak widzę nie dla wszystkich jest to optymalnie zrozumiałe.
@Alora-Hurtownia Znam termin doskonale, można to w ostateczności przetłumaczyć również jako "Najlepsza oferta" ale tylko z punktu widzenia sprzedającego lub z punktu widzenia Allegro, ale nie z punktu widzenia kupującego.
Właściwszym zwrotem dla najlepszej oferty byłoby The best offer.
No i pytanie: czy to fikcja? To nie jest fikcja, tylko trzeba właściwie zrozumieć.
Cześć, @Alora-Hurtownia. Proszę, wskaż ofertę, której dotyczy Twoje pytanie - swoją oraz konkurencyjną ofertę, która zyskała to oznaczenie.
Witaj w świecie absurdów. Moje Top Oferty również zniknęły na korzyść firm, które sprzedają to samo o 1000 zł drożej i mają więcej negatywów. Zerknąłem. Płacą dużo firmie lombAllegro za promowania i promocje. To jak w mafii. Alfonsio zabiera nam, daje tym co więcej płacą. Proste.
@brakestop tak , podpinam się
U nas to samo, wielokrotnie zgłaszane były problemy z algorytmem Top oferty. Z dnia na dzień oferty, które przez kilka miesięcy miały status Top oferty je straciły. Porównywaliśmy oferty z konkurencją. Cena towaru jest równa z najniższą, cena dostawy identyczna lub niższa, a KAŻDY inny wskaźnik jest wyższy/lepszy od konkurencji (ilość sprzedanych ofert, czas dostawy, jakość sprzedaży, adsy....) Mimo to, to konkurencja otrzymuje top ofertę. Na nasze wielokrotne wiadomości i wskazywane konkretnie oferty otrzymywaliśmy link do ogólnodostępnych wiadomości o poszczególnych etapach przyznawania top oferty, które znamy już na pamięć oraz informację, że zespół techniczny nie jest w stanie nam powiedzieć, na którym etapie nasza oferta jest "odrzucana". Wychodzi na to, że sami nie wiedzą czemu dana oferta otrzymuje top ofertę i uparcie twierdzą, że algorytm działa poprawnie.
Cześć @All_in_net, czy możesz podać przykłady o których wspominasz? Przekażę wtedy sprawę do zweryfikowania 🙂
Nasze przykładowe oferty:
- 15793908292
- 15838500469
- 15588737180
Cena produktu identyczna, z dostawą nasza jest niższa, czas wysyłki ten sam, ilość sprzedanych produktów wyższa.
W momencie pisania tej wiadomości wygenerowany został raport dla top ofert, dwie pierwsze miały do poprawy gwarancję najniższej ceny. Rozumiem, że w związku z tym powodem dla, którego nie jest przyznana top oferta to właśnie cena, a nie inne wskaźniki. Problem w tym, że cenę mamy najniższą. Co ciekawe ostatnia oferta miała wszystko jako odpowiednie w raporcie i też brak top oferty. To są tylko 3 przykłady, a jest ich dużo więcej. Proszę o informację co konkretnie powoduje, że top ofertę otrzymuje konkurencja.
Dziękuję, @All_in_net. Skonsultuję to i wrócę do Ciebie z odpowiedzią, gdy tylko ją dostanę.
Czy coś już wiadomo? Myślę, że dwa dni to wystarczający czas żeby sprawdzić 3 oferty. Z góry dziękuję
@All_in_net Nie otrzymaliśmy jeszcze informacji. Przykro mi.
Cześć, @All_in_net. Sprawdziliśmy oferty i nie potwierdziliśmy błędu w działaniu naszego systemu - w tym momencie wszystkie trzy są Top Ofertami swoich produktów.
Jeśli dwie (lub więcej) oferty są identyczne pod kątem wskaźników branych pod uwagę w wyborze Top Oferty (i wymienionych w Regulaminie) to każda z nich ma taką samą szansę na zostanie Top Ofertą. Wybór oferty może w związku z tym zmieniać się w czasie, nawet wielokrotnie w ciągu jednego dnia.
Dzień dobry,
No właśnie nie. Mimo, że nic nie zmienialiśmy my, ani konkurencja wskazane wcześniej oferty nadal nie mają Top oferty mimo, że nasze wskaźniki wypadają lepiej. Proszę o weryfikację i podanie przyczyny.
@All_in_net poprosiłam już o ponowną weryfikację ofert, które wskazałeś.
Osobiście nie mam zielonego pojęcia w jaki sposób przyznawana jest "gwarancja najniżej ceny".
Przeglądam aukcje, również swoje - i widzę że to oznaczenie to czysta fikcja.
Są aukcje z niższą ceną, jednak Allegro przyznaje to oznaczenie droższym ofertom.
Moim zdaniem - działają na niekorzyść sprzedających, a co gorsze kupujących - wprowadzają w błąd kupujących, sugerując im, że kupują towar w najniższej cenie, co nie jest zgodne z prawdą.
Tu się nic nie zgadza, a w kółko wysyłane ogólnodostępne dane odnośnie etapów przyznawania czegokolwiek nie pokrywają się w rzeczywistości.
A macie abonament? Tam jest tabelka co się spełnia, a co nie.
Tak, mamy. Powiedz proszę, o jakiej tabelce mowa?