anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Ktoś założył konto firmowe na moje dane, firma windykacyjna Intrum wysyła mi listy o zadłużeniu

qkiz_xt
#1 Nowicjusz#

Wieczorkiem 1 listopada znalazłem na portalu pepper okazję która dotyczyła kuponu 500zł za założenie konta Allegro Business. Przeczytałem regulamin pomyślałem co mi szkodzi, więc postanowiłem sobie konto założyć. Wpisałem NIP i otrzymałem komunikat, że konto z podanym NIP już istnieje. Następnego dnia rano skontaktowałem się z Allegro w tej sprawie na chacie, poinformowałem Panią że NIGDY nie zakładałem konta firmowego, że mam swoje prywatne konto od niemal 20 lat. Pani mnie poinformowała że na moje dane istnieje konto a nazwie X. Wtedy skojarzyłem że dostałem list (zwykły, nie polecony) z firmy Intrum o zadłużeniu wobec Allegro z tej właśnie nazwy konta. Wcześniej list zignorowałem, gdyż wiedziałem że nigdy nie miałem takiego konta i potraktowałem to jako próba wyłudzenia pieniędzy. Poinformowałem o tym Panią i mówiłem że tamto konto nie jest moje i pytałem kilkukrotnie w jaki sposób tamto konto zostało zweryfikowane, niestety bez odpowiedzi. Zapytała również czy rachunek bankowy z końcówką X należy do mnie, na co zaprzeczyłem. Pani powiedziała że „założy sprawę mailową” i sprawdzą i dadzą mi znać co i jak, najszybciej jak to możliwe żebym mógł jeszcze skorzystać z tego kuponu. W tym celu poprosiła o nazwę mojego konta prywatnego więc podałem i miałem czekać na odpowiedź. I teraz najlepsze - na drugi dzień dostaję maila że moje konto (prywatne) zostało zawieszone i moja żona również dostała maila z informacją że jej konto zostało częściowo ograniczone (sprzedaż). Przecież to jest jakiś absurd! Pisałem w tej sprawie jak i moja żona również niestety bez skutku. Także powiązali moje konto prywatne z tamtym kontem firmowym i kontem mojej żony (tam mamy takie same adresy). Sprawę zgłosiłem na policję, ale postawa Allegro w tej sprawie moim zdaniem jest absurdalna. No bo co zyskałem? Zostałem z problemem jakichś zadłużeń, a dodatkowo mam zawieszone konto i nałożenia ograniczenia na konto żony. Czy to moja wina, że system weryfikacji jest dziurawy? Dlaczego Allegro nic nie pomaga w tej sprawie? Zamiast zbadać dokładnie do kogo należy tamto konto, numer telefonu, adres email, rachunek bankowy to zbadali powiązania między kontem moim i kontem żony. Dodatkowo dostaję kolejne listy z firmy windykacyjnej i straszą sądem. Także jeżeli macie firmę, a nie macie konta na Allegro to profilaktycznie sobie sprawdźcie czy aby na pewno go nie macie.

@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@ayo80@nat_not@_HolaOla_ 

oznacz moderatorów
25 ODPOWIEDZI 25

LEW433
#21 Demiurg#

Moderacja Ci w tym nie pomoże, ciekawe jest jak to ze było konto z twoim nipem i tak długo nikt z allegro tego nie zauważył skoro tam powstał dług to ktoś go zrobił!

oznacz moderatorów

qkiz_xt
#1 Nowicjusz#

Konto podobno istnieje od marca, teraz jest zawieszone i ma 94 oceny w tym 90 pozytywnych, więc ktoś dość dużo sprzedawał.

oznacz moderatorów

it24_pl
#12 Orędownik#

Nie chcę Cię martwić, ale sprawa jest dość poważna, i musisz tego mocno pilnować. Zawieszenie konta i opłaty do Allegro to jedno. Drugie, to że ktoś mógł wystawiać dokumenty sprzedaży na Twoje dane.

oznacz moderatorów

qkiz_xt
#1 Nowicjusz#

WIem że jest poważna, dlatego liczyłem na pomoc Allegro, ale niestety jej nie otrzymałem. 

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

@qkiz_xt  Jeśli ktoś dużo sprzedawał no to czeka cię jeszcze przeprawa z Urzędem Skarbowym i z ZUS - em.  Kiepsko to wygląda.

Ktoś uzyskał dostęp do twoich danych,  czuł się uprawniony do handlu na twoje konto.  Możliwe że to ktoś z twojego otoczenia, może ktoś z krewnych, może sąsiad?  Allegro  przede wszystkim sprawdza numery IP urządzeń korzystających z konta, prawdopodobnie dlatego zablokowali konto żony.  Niestety Allegro nie udzieli ci informacji kto korzystał z twojego konta,  może nie wiedzą, a może nie mogą ci udostępnić ci tych danych, bo ochrona danych, RODO, itp...

Powinieneś zgłosić problem do policji lub prokuratury,  dla nich Allegro udostępni to co wiedzą  i tylko tak możesz się bronić przed poważniejszymi zarzutami.

oznacz moderatorów

Monika__L
#16 Inspirator#

dostęp do danych przedsiębiorców jest dziecinnie prosty: Nazwisko, imię, adresy, Nip - to wszystko jest w ceidg. Pesel jedynie jest bardziej schowany, ale przy obecnych wyciekach danych i wyciekach choćby z takiego Alabu, to wszystko jest możliwe

oznacz moderatorów

qkiz_xt
#1 Nowicjusz#

No właśnie przecież jak chciałem założyć konto firmowe wystarczyło podać kraj: polska, wpisać NIP i "pobierz dane". Dane firmowe są publicznie dostępne, pytanie w jaki spoób zostało konto zweryfikowane? Jak Allegro Was weryfikowało? 

oznacz moderatorów

Monika__L
#16 Inspirator#

na pewno przelewem weryfikacyjnym za złotówkę, ale to bardziej do aktywacji wypłat niż do założenia konta. I skany dowodów osobistych też chcieli

oznacz moderatorów

qkiz_xt
#1 Nowicjusz#

Sprawa została zgłoszona na policji.

oznacz moderatorów

qkiz_xt
#1 Nowicjusz#

@br. Jakoś wcześniej nie powiązali mojego konta z tamtym firmowym więc chyba adres IP im się nie zgadzało? Dopiero jak podałem im na tacy moje prywatne to powiązali z kontem mojej żony (tu akurat logujemy się nawet na tym samym urządzeniu) więc nie trzeba być specem w tej dziedzinie żeby je powiązać, natomiast mimo wszystko nie powinno to tak wyglądać.

oznacz moderatorów

Monika__L
#16 Inspirator#

pytanie w jaki sposób konto z końcówką X nienależące do Ciebie przeszło weryfikacje - przecież tyle ludzi się tu żali, że nie moze czegoś zweryfikować, bo konto  banku jest żony, brata czy na dane panieńskie

oznacz moderatorów

qkiz_xt
#1 Nowicjusz#

Też jestem bardzo ciekaw, ale nie uzyskałem odpowiedzi na ten temat.

oznacz moderatorów

Monika__L
#16 Inspirator#

zrobili śledztwo najprostsze z możliwych dla swoich wyłącznie celów, ale niedające odpowiedz na Twoje pytanie. a jest jeszcze jedno - czy nie masz zaległości publicznoprawnych- czy był opłacany Zus i podatki.....

oznacz moderatorów

qkiz_xt
#1 Nowicjusz#

Generalnie działalność mam, ale nie mam i nie miałem żadnych zaległości.

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

Niestety, teraz już zaległości masz....

oznacz moderatorów

Monika__L
#16 Inspirator#

mógł nie wystawiać dokumentów sprzedaży i nic nie wpuścić do obrotu. Ale to i tak wypłynie.

oznacz moderatorów

KrzepkiRadek
#9 Pomysłodawca#

@qkiz_xtsystem weryfikacyjny Allegro w dużym stopniu polega na systemie bankowym. Jeżeli ktoś założył w Allegro konto firmowe na dane Twojej firmy, to musiał również wcześniej założyć konto bankowe na dane Twojej firmy. Wniosek: szybko biegnij na policję.

oznacz moderatorów

qkiz_xt
#1 Nowicjusz#

Sprawa jest na policji. Ale czy aby na pewno trzeba kontem firmowym potwierdzać? Bo jak Pani na chacie pytała o końcówkę numeru konta bankowego czy mój, ja zadałem czy pyta o firmowe, a Pani odpowiedziała że nie, prywatne więc tym bardziej jest to dziwne. Ale dla ścisłości tamten rachunek nie należy na mnie, sprawdziłęm i firmowe i prywatne.

oznacz moderatorów

KrzepkiRadek
#9 Pomysłodawca#

@qkiz_xtja nie wiem jaką masz firmę, Jeżeli jdg to chyba wystarczy weryfikować kontem prywatnym. Ale w sumie żadna różnica, a może nawet jeszcze gorzej - w takim razie ktoś założył w banku konto na Twoje prywatne dane.

oznacz moderatorów